7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii fac coada la plata facturilor restante

Craiovenii fac coada la plata facturilor restante

Aproximativ 800 de persoane fac coada zilnic la ghiseele Directiei de Taxe si Impozite Craiova pentru a nu intra in noul an cu restante. La fel se intâmpla si la ghiseele Electrica Oltenia.


Mii de craioveni se inghesuie in aceste zile sa-si achite facturile restante catre bugetul local si sa-si modifice contractele la energie electrica. Ghiseele Directiei de Taxe si Impozite Craiova lucreaza fara pauza pentru a face fata numarului mare de contribuabili. Potrivit lui Ioan Vacariu, directorul Directiei de specialitate, media zilnica de craioveni care stau la coada este de circa 800. Multi contribuabili nu vor sa intre in noul an cu restante. „Majoritatea contribuabililor au primit in aceasta perioada prime sau al 13-lea salariu. Si-au facut calculele si unii s-au gândit sa nu intre cu datorii in noul an. Asa ca vin si platesc acum, pe ultima suta de metri“, a precizat directorul Vacariu.


Functionarii de la Taxe si Impozite lucreaza la 12 ghisee situate in sediul din Piata Centrala, la care se adauga unul in cartierul Craiovita Noua, unul lânga Judecatoria Craiova si altul la Primaria Craiova. Numarul persoanelor care vin la ghiseu a sporit si o data cu modificarea legislatiei privind tranzactiile imobiliare. Din august 2006, persoanele fizice si cele juridice nu mai pot vinde imobile (case, terenuri) daca nu au certificat de bonitate fiscala din care sa reiasa ca si-au achitat la zi taxele si impozitele locale. „Actele notariale de vânzare-cumparare si inscrierile in Cartea Funciara nu se pot realiza fara acest certificat fiscal. Directia noastra elibereaza zilnic, in medie, 100 de asemenea certificate fiscale, termenul maxim de eliberare fiind de 24 de ore de la depunerea cererii“, a mai precizat Ioan Vacariu.


In ceea ce priveste taxele si impozitele locale, dupa emiterea extraselor de cont, Directia incaseaza o medie lunara de trei miliarde de lei vechi. Suma colectata pâna acum la bugetul local se ridica la circa 29 de miliarde de lei vechi.


Coada la factura pentru curent


Alta unitate la care ghiseele sunt luate cu asalt este Electrica Oltenia. Circa 100 de persoane stateau ieri, la orele prânzului, la coada. „Asa se intâmpla in fiecare an de Sarbatori. E aglomeratie. Oamenii vin sa-si achite facturile ca sa nu ramâna cu restante in noul an“, a precizat Liana Tataranu, purtatorul de cuvânt al Electrica Oltenia.


Trebuie spus ca de la 1 ianuarie 2007 Electrica schimba sistemul de citire-facturare a curentului furnizat, eliminând procedeul de autocitire practicat pâna acum in mediul urban. Clientii trebuie sa inscrie intr-o conventie de consum valorile lunare ale consumului estimat. In calcul se ia istoricul de consum pe perioada ultimului an, pentru fiecare consumator existent in baza de date a Electrica. Pentru aceasta, clientii trebuie sa-si faca bine calculele in privinta consumului pe care il trec in conventie, deoarece estimarea gresita a acestuia le va scoate bani din buzunar, iar sumele vor cuprinde o perioada de sase luni. Spre exemplu, daca un client declara 100 kWh, in loc de 200, cât consuma in medie, peste sase luni, când Electrica va emite factura de regularizare, va trebui sa plateasca diferenta de pret pentru consumul nedeclarat, adica 600 kWh in cazul nostru. Daca declara mai mult si consuma mai putin, Electrica ii va scadea diferenta de bani din viitoarea factura. Potrivit purtatorului de cuvânt al Electrica Oltenia, Liana Tataranu, 20% dintre abonatii din mediul urban nu au semnat actele aditionale pentru noul sistem de citire.


„Clientii din mediul urban care sunt pe autocitire au semnat actele aditionale in proportie de 80%, iar in mediul rural au fost expediate catre consumatori toate actele aditionale, urmând ca in prima parte a lunii ianuarie sa le depuna semnate la centrele noastre de relatii cu clientii“, a spus Liana Tataranu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU