10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal la Episcopia Râmnicului

Scandal la Episcopia Râmnicului

Acuzat de coruptie si ilegalitati, episcopului orasului Râmnicu Vâlcea, Prea Sfintitul Gherasim Cristea, i s-a cerut sa isi dea demisia. Acesta e invinovatit si de instrainarea unor proprietati ale Episcopiei, dar si de numirea in eparhiile Râmnicului a unor preoti care nu au studii.


Scandalul a inceput la Episcopia Râmnicului in urma cu câteva zile, când Prea Sfintitul Gherasim a luat decizia sa inchida tipografia de carte bisericeasca „Antim Ivireanul“, una dintre cele mai vechi din Vâlcea si din tara. Tipografia functioneaza in curtea Episcopiei de peste 300 de ani, din timpul Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, care a infiintat-o pe când era episcop, in anul 1705.


Din 1999, administratorul tipografiei este preotul Nicolae State-Burlusi, care are contract cu Episcopia si careia i-a platit anual 3.000 de dolari chirie.


In urma cu câteva zile preotul State a primit o adresa semnata de Prea Sfintitul Gherasim, in care i se face cunoscut ca, intrucât contractul incheiat intre Episcopia Râmnicului si el expira pe 31 decembrie 2006, tipografia isi inceteaza activitatea incepând cu aceasta data, iar spatiul respectiv va fi folosit pentru amenajarea unui muzeu.


„Il apar pe Mircia Gutau“


Nicolae State-Burlusi a tinut ieri o conferinta de presa chiar in sediul tipografiei in care a fost tiparit primul abecedar din Tara Româneasca. „Nu mi-am dorit sa fac aceasta conferinta de presa, desi o asteptam de 17 ani. Am venit la episcopie in anul 1975, cu un an inaintea Prea Sfintitului. Am trait si m-am facut util lui si, ajutat si de mine, PS Gherasim a ajuns la conducerea Episcopiei. L-am aparat pe PS Gherasim si pe timpul Revolutiei din decembrie 1989. Inainte si dupa 1989 am fost rugat sa ocup anumite functii si ii multumesc lui Dumnezeu ca nu am acceptat. Am inceput sa lupt impotriva lucrurilor ilegale dupa revolutie. Am participat la adunarile eparhiale timp de opt ani, perioada in care m-am impotrivit atunci când a fost vorba de chestii ilegale. Vreau sa va marturisesc ca PS Gherasim impreuna cu logofetii lui au vândut cu patru – cinci dolari metrul patrat de teren. Au instrainat câteva hectare de teren care apartineau Episcopiei. Au mai vândut si o casa in Bucuresti care era aproape de kilometrul zero. Ulterior, a incercat sa vânda alta bucata de teren in cartierul Ostroveni al municipiului omului de afaceri Nicolae Sofianu, pentru a construi case, dar eu m-am impotrivit“, a spus preotul State-Burlusi. Acesta a sustinut ca apropierea sa de Gherasim i-a adus foarte multe greutati. „Daca ar sti oamenii ce se petrece in jurul Episcopiei ar veni cu bâta si ne-ar scoate afara. Faptul ca m-am pus chezas al adevarului lui Mircia Gutau mi-a atras critici neloiale. Prea Sfintitul m-a acuzat ca am sfintit sali de tribunale. Il apar pe Mircia Gutau pentru ca inca cred ca instantele au judecat cu partipriuri si au fost jocuri politice. Chiar daca Mircia Gutau era vinovat, era dreptul meu ca duhovnic sa il apar. Sunt lucruri pe care nu le pot spune, pentru ca daca le voi dezvalui sunt dezastruoase pentru Episcopie. Se va abate asupra mea furtuna. Sunt lucruri pe care nu le voi cocolosi. Ne vom face de rusine si acest caz va depasi monstruozitatea cazului Mircia Gutau, pentru ca este o implicare a politicului aici“, a precizat preotul State-Burlusi.


Tipografia nu a fost inchisa nici de comunisti


Cartea religioasa care s-a tiparita la Episcopie a fost dusa in toata lumea. „Am impartit gratuit carte religioasa de sute de milioane de lei si Episcopia nu m-a ajutat cu nimic. Tot ce am facut in aceasta tipografie a fost in numele Episcopiei si al Prea Sfintitului care ma acuza acum ca sunt bogat. Nu am avere, bani la banca sau la CEC si sunt cel mai bogat preot din lume din punct de vedere sufletesc, lucru care a atras furia multor preoti. Puteam sa imi fac zeci de vile din ce am dat de pomana. Am intrat in scoli, in spitale, in cladirile armatei, unde am pus pe pereti mii de icoane. Am fost informat printr-o adresa a Episcopiei ca tipografia va fi inchisa de la 31 decembrie 2006 si ca va deveni muzeu. Antim Ivireanul a facut aceasta tipografie si aici a fost tiparit primul abecedar din Tara Româneasca. Aici s-au tiparit mii de pastorale si carti de rugaciune. Nu au reusit comunistii sa inchida aceasta tipografie, iar acum vine si o inchide Prea Sfintitul Gherasim. Tipografia a produs si poate produce si e un muzeu. Am avut contract cu Episcopia, pentru a functiona tipografia, careia ii plateam chirie 3.000 de dolari pe an si asiguram salariile angajatilor“, a mai spus preotul State-Burlusi.


„Ma pun la dispozitia DNA si a procuraturii“


Preotul State a cerut demisia PS Gherasim Cristea, cât si consilierului bisericesc Constantin Matei si protopopului Emilian Grosenoiu, vicarul Episcopiei. „I-am cerut demisia Prea Sfintitului Gherasim pentru ca merita pentru tot ce a facut. Dupa ce i-am cerut demisia, Prea Sfintitul m-a amenintat cu blesteme. Sunt trei persoane care trebuie sa isi dea demisia, PS Gherasim, Emilian Grosenoiu si Constantin Matei. I-am cerut demisia pentru coruptie si ilegalitatile facute. Sute de preoti au fost numiti fara studii in eparhiile Râmnicului. Consider ca un dialog purtat intre ambele parti ar rezolva problema. Am incercat sa discut cu PS Gherasim, dar a refuzat si l-a oprit si pe fiul meu sa mai slujeasca in catedrala. Ma astept chiar la suspendarea mea sau la vreun canon. Consider ca toti cei trei au mâncat banii Episcopiei cu vârf si indesat, iar la Olanesti s-a facut o biserica, dar cu coruptie. Ma pun la dispozitia DNA si a procuraturii“, a afirmat preotul State-Burlusi.


„Nu Prea Sfintitul e de vina pentru tot ce se intâmpla“


Preotul Vasile Toader, fost administrator al Episcopiei, care a participat la conferinta de presa, l-a sustinut pe State-Burlusi. Acesta a precizat ca in perioada in care a fost administratorul Episcopiei a avut in gestiune bunuri de inventar, mobilier si tot ce tinea de bucatarie, si nu terenuri. „Când a venit preotul State aici eu l-am primit ca diacon. Nu il condamn pe Prea Sfintitul de nici o culoare. Prea Sfintitul a venit la Episcopie in luna noiembrie 1975. Când a murit fostul episcop, Gherasim era vicar si, in mod normal, urma sa devina episcop. Eu cu preotul State si cu parintele Luca, decedat intre timp, l-am ajutat sa obtina aceasta functie. Nu Prea Sfintitul e de vina pentru tot ce se intâmpla, ci alte persoane de pe lânga el care speculeaza batrânetea lui la maximum. Aici e vina. Constantin Matei si Emilian Grosenoiu sunt de vina. Cei care se ocupa cu numiri, hirotonit si cu afaceri. Legea bisericeasca interzice ca preotii sa faca afaceri. Pentru a rezolva aceste probleme cancelaria episcopala sa faca urgent alegeri in a doua jumatate a lunii ianuarie. Ne confruntam cu divorturi in cascada ale preotilor care sunt aprobate, la fel si recasatoriri ale acestora, desi asa ceva nu se face. Mai mult, sute de preoti fara studii sunt numiti sa slujeasca in parohiile din Râmnicu Vâlcea. Am cazut in derizoriu“, a spus preotul Toader.


Conducerea Episcopiei raspunde la acuzatii dupa Sarbatori


Cu privire la acuzatiile care i se aduc atât episcopului Gherasim, cât si oamenilor din jurul lui, conducerea Episcopiei a precizat ca va da un comunicat de presa dupa Sarbatorile de Craciun. „Conferinta tinuta de preotul State nu a fost aprobata si s-a tinut fara stirea Episcopiei. Pe Prea Sfintitul Gherasim nu l-a numit in functie un preot ca sa ii ceara demisia si acesta nu va demisiona. Asteptam sa treaca Sarbatorile de iarna si dupa aceea vom da si noi un comunicat de presa cu privire la acuzatiile care ni s-au adus“, a declarat protopopul Emilian Grosenoiu.


In ceea ce priveste terenul vândut, acesta a spus ca pamântul s-a dat in urma cu sapte ani cu aprobarea eparhiei. „Averea se poate vinde conform legii, ca nu e interzis acest lucru. S-a vândut cu forme legale, cu licitatie, cu acordul membrilor consiliului eparhial si metrul patrat a fost mai scump, nu patru – cinci dolari cum sustine preotul State-Burlusi“, a explicat acesta. Emilian Grosenoiu a mai afirmat ca din banii luati pe teren au fost restaurate 27 de manastiri din judet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU