14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFermierii, instruiti la Craiova

Fermierii, instruiti la Craiova

Numarul specialistilor din domeniul agriculturii instruiti in Craiova este in crestere. Ieri, au primit diplomele de absolvire a cursurilor inca aproape 100 de persoane.


Cursantii care au primit ieri diplome de absolvire au urmat cursurile de „Pregatire profesionala in managementul general al exploatatiei/societatii comerciale – pentru productia vegetala si pentru cea zootehnica“ (Modulul I) si cel de „Pregatire profesionala a fermierilor pentru productia vegetala“ (Modulul II). „Saptamâna aceasta au fost decernate certificatele de absolvire pentru seria a treia de Modul I (48 de cursanti) si seria a doua de Modul II (45 de cursanti)“, a declarat Marius Vladu, administratorul proiectului „Pregatire profesionala in agricultura“, in cadrul caruia au fost derulate aceste cursuri. Potrivit acestuia, in urma evaluarii, toti cursantii au absolvit cursul, primind calificative „bine“ si „foarte bine“. Diplomele de absolvire primite de acestia atesta pregatirea in domeniu. „Aceste certificate de perfectionare profesionala sunt recunoscute atât pe teritoriul României, cât si al Europei, dar mai ales in Franta“, a adaugat Vladu.


„Agricultura va trebui sa aiba eficienta economica“


Aceste cursuri de specializare sunt organizate la Craiova incepând din luna octombrie a acestui an, la Facultatea de Agricultura. Ele au drept scop imbunatatirea pregatirii profesionale a fermierilor si sunt organizate in cadrul proiectului „Pregatire profesionala in agricultura“ derulat de MAPDR si finantat prin Masura 4.1 „Imbunatatirea pregatirii profesionale“, a Programului SAPARD. Toate costurile legate de participarea la cursuri (cazarea, masa, transportul si suportul de curs) sunt suportate din bugetul proiectului. „Agricultura va trebui sa aiba eficienta economica. Oricâte resurse am introduce in sistem, daca nu avem oameni, va fi foarte greu. Prin aceste cursuri speram sa reusim sa ducem agricultura acolo unde-i este locul“, a declarat Mihai Nicolescu, liderul Modulului „Pregatire profesionala a fermierilor pentru productia vegetala“.


Cursurile si-au atins scopul


Faptul ca aceste cursuri si-au atins scopul si au contribuit la imbunatatirea profesionala este sustinut si de cursanti. „Am o exploatatie de 250 de hectare – desfasor activitati agricole din 1990. Se pare ca pentru accesarea fondurilor structurale una dintre conditii va fi sa fii instruit in domeniu. In afara de faptul ca am obtinut o diploma, a fost o intâlnire benefica deoarece ne-am impartasit din experienta“, a spus Adamache Nelu, din Focsani, primul cursant care a primit ieri certificatul de absolvire.


Urmatoarele cursuri desfasurate in cadrul proiectului


Potrivit organizatorilor, saptamâna viitoare vor primi certificatele de absolvire cursantii primei serii din Modulul III – „Pregatire profesionala a fermierilor pentru cresterea vacilor de lapte“ – si seria a treia si ultima din Modulul II – „Pregatire profesionala a fermierilor pentru productia vegetala“. „Urmatoarele cursuri vor fi cele de Modul I si Modul III si vor incepe in luna ianuarie a anului viitor (8 ianuarie)“, a spus Marius Vladu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS