7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSarbatorile golesc buzunarele oltenilor

Sarbatorile golesc buzunarele oltenilor

Cu mai putin de doua saptamâni inainte de Craciun, craiovenii au intrat in febra cumparaturilor. Cu noile preturi, o masa modesta va costa cel putin 150 de lei.


Craciunul aduce multa bucurie in sufletul oricaruia, mai ales ca Praznicul Nasterii Domnului vine cu multe bucurii – masa imbelsugata, cadouri si atmosfera de sarbatoare. Din acest tablou nu poate lipsi insa bradul de Craciun, care ocupa un loc important pe lista de cumpataturi a fiecarei familii, mai ales ca mirosul de cozonac se potriveste de minune cu parfumul de brad.


Anul acesta, alegerea bradului pune la incercare rabdarea craiovenilor, acest accesoriu principal al Sarbatorilor de iarna fiind slab reprezentat acum pe piata craioveana. „Anul trecut, in perioada asta pietele craiovene erau pline de comercianti de brazi. Pâna acum am primit insa doar doua cereri de inchirieri de spatii comerciale in Piata Centrala, doua in Piata Chiriac si doua in Piata din Craiovita“, a declarat Gheorghe Calinoiu, directorul executiv al Serviciului de administrare a pietelor si târgurilor. Potrivit acestuia, comerciantii care vor incerca sa speculeze aceasta situatie vor avea de pierdut. „Cred insa ca e foarte riscant pentru cei care vor incerca sa-i scoata la vânzare pe ultima suta de metri pentru ca nu astfel câstigi“, a adaugat Calinoiu.


Brazii naturali costa intre 70 si 200 de lei


Brazii care si-au facut incepând de ieri loc in Piata Centrala provin din Danemarca. „Pretul variaza intre 100 si 200 de lei/bucata. Avem numai brazi de import. Deocamdata oamenii testeaza piata – vin, ii miros si se intereseaza se pret“, a declarat Laurentiu Chelu, unul dintre comerciantii de brazi din Piata Centrala. Potrivit acestuia, numarul brazilor scosi anul acesta la vânzare este ceva mai mic decât iarna trecuta. In Craiova, brazi naturali se mai vând si in marile magazine. Duminica, acestea scosesera la vânzare brazi la aproximativ 70 de lei/bucata. „Nu-mi permit sa dau 100 de lei pe un brad. Sper insa ca oferta se va diversifica in urmatoarea perioada“, a spus Mihaela D.


Accesoriile impun costuri de minimum câteva zeci de lei


Daca numarul comerciantilor de brazi naturali este deocamdata destul de mic, oferta de brazi artificiali este insa mult mai variata. Pretul lor variaza intre patru lei (unul mic de 20 cm) si 450 de lei. In ceea ce priveste accesoriile de decor pentru brazi, oferta este extrem de variata. Pretul de raft al acestora este cuprins intre câtiva banuti si câteva zeci de lei – globuri intre unu si 15 lei, funditele minimum 2,4 lei – 24 de bucati, clopoteii de la patru lei – 12 bucati, instalatiile luminoase minimum sapte lei, beteala – de la trei lei, vârful de pom – minimum trei lei. Altfel spus, pentru decoratiunile de brad, costurile vor creste cu câteva zeci de lei.


Masa de Craciun costa cel putin 150 de lei


Craciunul nu inseamna insa numai brad impodobit. Mâncarea de sarbatori impune, la rândul sau, costuri suplimentare. Pretul la carnea de porc variaza in acest moment intre noua si 20 de lei/kilogram (cotlet, ceafa – aproximativ 16 lei/kg, pulpa de porc – 15 lei/kg, ciolan – 9,5 lei/kg). Pretul unui kilogram de cârnati variaza intre sapte si 20 de lei. Cei care doresc sa prepare cârnatii dupa retete numai de ei stiute pot cumpara intestine cu aproximativ sase lei.


Si cum de pe masa de Craciun nu poate lipsi cozonacul, gospodinele care vor sa cumpere din supermarket va trebui sa scoata din buzunar minimum patru lei pentru unul. Daca vor sa cumpere si prajituri, acestea se gasesc la preturi cuprinse intre sapte si 25 de lei kilogramul. O persoana care cumpara un singur cozonac la pret minim, un kilogram de prajituri foarte ieftine, un kilogram de pulpa de porc si unul de cârnati ieftini trebuie sa scoata din buzunar cam 40 de lei. Daca face cumparaturi pentru o familie de trei persoane, efortul financiar se ridica la 140 de lei. Daca mai ia si o sticla de vin cu sapte lei, o masa modesta pentru trei persoane costa aproximativ 150 de lei.


„Eu am o pensie de 200 de lei. Având in vedere faptul ca o data pe an e Craciunul, o sa trebuiasca sa ma descurc cu ei. De brad nici nu se pune problema. O sa cumpar insa o crenguta, ca si anul trecut“, a spus Mariana P., o pensionara din Craiova.


Si cum Craciunul vine intodeauna si cu cadouri, fie ele cât de mici, in functie de buzunar, acestea variaza intre câtiva lei (lumânarele, obiecte decorative mici) si câteva mii de lei.


Programul magazinelor de Sarbatori


Real – 16 – 23 decembrie nonstop; 24 decembrie 8.00 – 18.00,


25 decembrie inchis, 26 – 30 decembrie 8.00 – 23.00;


Metro – 11 – 23 decembrie nonstop; 24 decembrie – se inchide la ora 16.00; 25 decembrie inchis; 26 decembrie – se deschide la ora 8.00;


Selgros – 2 – 23 decembrie 6.00 – 24.00 (17 decembrie 6.00 – 22.00), 24 decembrie 6.00 – 16.00, 25 decembrie inchis,


26 decembrie 7.00 – 22.00;


Praktiker – 24 decembrie 8.30 – 14.00; 25 si 26 decembrie inchis, din 27 decembrie 8.30 – 21.00;


Billa – 24 decembrie 8.00 – 18.00, 25 decembrie inchis,


26 decembrie 10.00 – 18.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS