22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicul este Dumnezeul nostru pe pamânt!

Medicul este Dumnezeul nostru pe pamânt!

Angajatii Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova pierd timpul, de câteva zile, cu drepturi la replica scrise, trimise sau aduse personal la redactia cotidianului Gazeta de Sud, in loc sa vegheze la aducerea pe lume si ingrijirea unui copil, in cele mai bune conditii. Publicarea materialului „Maternitatea groazei“, de sâmbata, 9 decembrie, in care erau prezentate cazuri concrete de adevarate condamnari la moarte ale unor bebelusi, a stârnit un val de reprosuri si reactii vehemente din partea personalului si conducerii unitatii medicale mentionate. Ca demersul jurnalistic al GdS a avut impact o dovedesc zecile de comentarii postate pe site-ul ziarului, care argumenteaza din plin starea deplorabila in care se nasc copiii in Craiova. Deontologia ne obliga sa publicam drepturile la replica pe care le primim, asa cum s-a intâmplat de fiecare data. Ne vom intoarce insa in Spitalul Municipal „Filantropia“, de fiecare data când vom fi sesizati despre neregulile care se petrec aici si indiferent de lacatul pe care conducerea spitalului a anuntat ca-l va pune la intrare ziaristilor sau de incercarile de intimidare la adresa redactorilor nostri. Potrivit misiunii GdS, dedicarea noastra informarii corecte a cititorilor este cel mai bun mod de a ajuta la construirea unui viitor mai bun pentru comunitatile in care traim.


In legatura cu articolul publicat in editorialul Gazetei de Sud din 9.12.2006, conducerea spitalului, impreuna cu Comitetul Sindicatului Sanitas, va roaga sa publicati urmatorul text in virtutea dreptului la replica.


In data de 3.12.2006, ora 13.35, s-a nascut fetita doamnei Covei Bianca, cu greutatea de 2,900 kg, scor Apgar 9, cu evolutie buna in primele 24 de ore de viata, dupa care starea generala s-a deteriorat brusc, manifestându-se prin: hemoragie digestiva (boala hemoragica a nou-nascutului), cu sindrom neurologic major: crize convulsive subintrante, crize de apnee, care au necesitat repetate ventilatii pe masca cu oxigen suta la suta.


S-a adoptat conduita terapeutica corespunzatoare cazului, conform foii de observatie.


Starea generala s-a mentinut grava in urmatoarele trei zile de la debut. In a treia zi de viata, apartinatorii au solicitat transferul nou-nascutului la Bucuresti. In acest sens, s-a luat legatura cu doamna conf. univ. dr. Stoicescu – Maternitatea Polizu, care a considerat ca starea copilului nu permite transferul.


La insistentele familiei, s-a luat legatura din nou a doua zi cu doamna conf. univ. dr. Stoicescu, care a acceptat transferul copilului la Maternitatea Polizu, desi starea generala a acestuia se ameliorase intre timp.


Copilul a fost transferat cu unitatea mobila pe data de 8.12.2006, ora 16.00, fiind stabilizat si fara incidente pe timpul transportului.


De la inceputul anului 2006, in maternitatea spitalului, numarul de nasteri a fost de 1.829, din care: 1.610 eutrofici si 219 prematuri.


Pentru aceeasi perioada, decesele neonatale inregistrate in cadrul spitalului au fost dupa cum urmeaza:


– decese copii eutrofici: un caz (malformatie cardiaca);


– decese copii premature: zece cazuri (malformatii cardiovasculare, decese prin imaturitate extrema);


– decese prematuri gradul IV: 27 cazuri (greutati cuprinse intre 400 si 900 grame).


Procentual, decesele declarate in Maternitatea Filantropia reprezinta 0,54% din totalul nasterilor (cu mult sub media nationala). In aceeasi perioada a anului 2006, au fost transferati catre alte unitati sanitare superioare 21 de copii, din care trei la Maternitatea Polizu, iar restul la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova, la Sectia de Neonatologie si Chirurgie Pediatrica.


In legatura cu celelalte aspecte prezentate in articol, acestea nu se confirma – conducerea spitalului pâna la ora actuala neavând nici o sesizare scrisa in legatura cu faptele consemnate.


Gravidele care se afla in travaliu sunt monitorizate in sala de nasteri, unde exista in permanenta o asistenta medicala, o infirmiera si un medic al liniei de garda respective.


Pacientele care se pot deplasa si care se afla ocazional pe culoarele spitalului nu sunt in travaliu si nici nu prezinta complicatii legate de actul de nastere.


Acuzatiile privind tratamentul preferential al unor paciente este nefondat, acordându-se aceeasi atentie fiecarei paciente.


In legatura cu curatenia, dupa cum se poate vedea si din fotografiile publicate in ziar, nu exista gunoaie si nici „maldare de cearsafuri“ murdare. Eventualele probleme legate de curatenie sunt datorate procesului de igienizare si de modernizare a Sectiei Neonatologie.


In legatura cu aspectul cumpararii medicamentelor si a scutecelor de unica folosinta de catre paciente, precizam ca aceasta se refera doar la medicatia hemostatica, iar scutecele personale nu sunt admise de normele sanitare.


Având in vedere situatia financiara precara care se regaseste, de altfel, la toate spitalele din tara, dotarea cu aparatura nu este la nivelul cerintelor actuale. Totusi, aparatura existenta este functionala (un singur incubator din cele cinci existente este momentan indisponibil, fiind la reparat).


Manager, ec. Coman Mihai


Precizare


• Medicii pediatri din Sectia nou-nascuti ai Spitalului Clinic „Filantropia“ nu au un negativism „impamântenit“ in ceea ce priveste nou-nascutii prematuri si nu pot impiedica sau amâna declararea lor; ea este obligatorie pentru toti nou-nascutii cu greutatea peste 999 gr.


• Sfatuim familia sa se intereseze de evolutia nou-nascutului si in special a celui cu suferinta la nastere, pentru a fi corect informati, si nu pentru ca „poate nu apuca sa traiasca mai mult“.


• Transferul unui caz grav la distanta mare depinde de multi factori si judecarea lui doar in functie de parerea familiei este simplista.


• Din articol reiese ca in spatele usilor inchise ale sectiei s-ar petrece lucruri abominabile si doar când intra presa lucrurile se schimba radical.


• Este evidenta dorinta de a face senzatie cu un articol tendentios care pe alocuri sfideaza chiar logica elementara.


• Sa fie oare o legatura intre tonul articolului si faptul ca una din autoarele lui este ruda unei premature de 1.400 g, caz similar, transferat acum câteva luni?


• Este inadmisibil sa faci afirmatii grave bazate pe zvonuri sau pe povesti derulate pe coridoarele spitalului in timp ce explicatiile medicilor sunt distorsionate sau pur si simplu eludate.


In speranta unei atitudini obiective a presei fata de domeniul medical, va multumesc.


Dr. Morar Veronica, medic primar pediatruSectia nou-nascuti, Spitalul Clinic „Filantropia“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII