3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalele se confrunta cu lipsa omeniei

Spitalele se confrunta cu lipsa omeniei

Cazul nou-nascutilor care au fost lasati sa moara in Maternitatea Spitalului „Filantropia“ din Craiova, fara ca personalul medical sa miste un deget pentru a-i ajuta, a intrat in atentia Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj. Directorul general al ASP Dolj, prof. dr. Dan Gabriel Mogos, sustine ca s-a autosesizat in urma articolelor aparute in Gazeta de Sud si a dispus efectuarea unei anchete: „O comisie formata din reprezentanti ai Colegiului Medicilor, un medic ginecolog, reprezentanti ai Autoritatii de Sanatate Publica si probabil si de la Casa de Asigurari de Sanatate va analiza aspectele semnalate in articole, iar rezultatul va fi facut public in perioada urmatoare. Duminica am avut o intâlnire si cu liderii de sindicat de la Spitalul «Filantropia», carora le-am solicitat un punct de vedere“.


Mogos sustine ca s-a interesat de soarta bebelusului familiei Covei, nascut la termen in maternitatea craioveana in urma cu o saptamâna, si a aflat ca nici Spitalul „Polizu“ din Bucuresti nu a raspuns cu promptitudine solicitarii de a trimite o ambulanta sa ia bebelusul bolnav de la Craiova, acceptând pâna doar dupa numeroase insistente.


Calitatea umana


In privinta comportamentului inuman pe care il afiseaza unele cadre medicale atunci când se afla fata in fata cu bolnavii, directorul ASP Dolj sustine ca tine de calitatea umana a fiecaruia.


„Omul bolnav are o psihologie. Când l-ai prins la ananghie, este o mitocanie sa te comporti asa. Sincer vorbind, nu cred ca exista o solutie in acest moment pentru a indrepta lipsa de caracter sau de omenie care, din pacate, s-au impregnat prea mult in sufletul românilor, nu doar al cadrelor medicale. Este adevarat, salariile in sanatate sunt mizerabile si din aceasta cauza gestul medical este batjocorit, medicii refuza sa iasa la pensie si prefera sa moara mai degraba de batrânete la capul bolnavului decât acasa cu o pensie de mizerie. Insa, toate acestea nu vor fi niciodata o justificare pentru lipsa de omenie. Cei sapte ani de acasa ne pot constrânge sa ne purtam corect“, a spus Mogos.


Raportari ca pe vremea lui Ceausescu


Comisiile de ancheta ar trebui sa verifice si veridicitatea raportarii deceselor la nou-nascuti. Potrivit registrelor de evidenta, de la inceputul anului si pâna acum nu au fost mai mult de unu – doua decese pe luna in rândul nou-nascutilor, Maternitatea Spitalului „Filantropia“ situându-se printre unitatile sanitare cu cel mai mic indice de mortalitate din tara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII