16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinel, chirias de lux la Cultura

Dinel, chirias de lux la Cultura

Dinel Staicu s-a hotarât dupa trei ani sa plateasca statului chiria pentru cladirea fostei edituri „Scrisul Românesc“ unde isi au sediul mai multe firme de-ale sale. Gestul nu e benevol, ci vine ca urmare a controalelor efectuate de autoritatile statului.


Scandalul creat in urma cu câtiva ani de inchirierea sediului editurii „Scrisul Românesc“ din Craiova catre societatea AUSTROM, apartinând omului de afaceri Dinel Staicu, a facut valuri in lumea culturala craioveana. Opinia publica a aflat atunci ca Tudor Nedelcea, in acea perioada redactor-sef al editurii, a incheiat un contract pagubos cu societatea lui Staicu, prin care editura ii inchiria 525 mp aflati la parterul si etajul intâi al cladirii pe o perioada de 25 de ani, adica pâna in luna decembrie a anului 2023, editura pastrând doar trei incaperi in care sa-si desfasoare activitatea. Ca lovitura de gratie, contractul cu numarul 12 din 5 ianuarie 1997 prevedea in plus faptul ca, in cazul rezilierii unilaterale a contractului de catre editura sau succesorii ei, aceasta urma sa plateasca chiriasului 350.000 de dolari in schimbul unei presupuse investitii pe care Staicu a facut-o in cladire inainte de anul 2000.


Investitia cu pricina, care conditiona inchirierea catre firma afaceristului Staicu, avea la baza o motivatie ce l-ar fi facut invidios si pe celebrul prevazator de cutremure Hâncu. Conform articolului 16 din contract, inchirierea era „conditionata de finalizarea lucrarilor de reparatie, consolidare inainte de anul 2000, an in care se prezuma aparitia unui nou val de cutremure“. In plus, tot prin contract, Nedelcea il obligase pe Staicu sa plateasca toate „cheltuielile ocazionate de toate festivitatile editurii“ si in plus sa doteze libraria, dar si fundatia (?!) cu mobilier si sa plateasca salariile angajatilor librariei, fundatiei si persoanelor care redacteaza revista editurii. Altfel spus, Staicu s-a obligat sa plateasca parangheliile editurii, dar si o fundatie care nu este nicaieri mentionata in contract. Editura a devenit apoi societate comerciala, iar in anul 2002, cladirea a fost scoasa de Ministerul Culturii din patrimoniul societatii „Scrisul Românesc“ si data in administrare Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) Dolj.


AUSTROM avea chirie de 1.050 dolari pe luna


Chiar daca pretul chiriei a fost stabilit la numai 1.050 dolari pe luna, adica doi dolari pe metru patrat, firma AUSTROM IMPEX SRL nu a platit nici un leu Directiei de Cultura din anul 2003 si pâna in prezent. De altfel, contractul nu prevedea sanctiuni pentru neplata chiriei, iar daca proprietarul ar fi reclamat acest lucru pentru rezilierea contractului, ar fi trebuit sa plateasca in orice situatie 350.000 de dolari. Pe lânga chiria modica, Staicu a primit si o inlesnire din partea conducerii „Scrisului Românesc“. Firma AUSTROM putea subinchiria spatiile oricui fara a cere permisiunea editurii. DJCCPCN Dolj a dat in judecata societatea cu care s-a incheiat contractul in 1997, insa urmele acesteia fusesera de mult pierdute, iar procesul cu miliardarul craiovean parea ca nu are sorti de izbânda. Cu toate acestea, potrivit conducerii Directiei, la initiativa lui Staicu a fost incheiat in aceasta toamna un act aditional la contractul din 1997. Schimbarea de atitudine a afaceristului e pusa pe seama unor controale efectuate la nenumaratele firme ce isi au sediu in cladirea de pe strada Mihai Viteazul nr. 4. Conducerea Directiei a precizat ca Staicu a insistat chiar sa plateasca chiria restanta, desi ani in sir nici nu a vrut sa auda de vreun dialog cu reprezentantii institutiei.


Staicu, restant la chirie cu 800 de milioane


Conform actului aditional la contractul semnat in anul 1997, incheiat pe 1 septembrie 2006 in prezenta avocatului de „casa“ al lui Staicu, Bogdan Firuleasa, intre firma „reinviata“ AUSTROM IMPEX SRL, reprezentata de Ionela Buleandra, si Directia de Cultura, prin directorul Dan Lupescu, firma se angajeaza sa plateasca toate restantele la chirie pâna in anul 2006. Contabilul-sef al DJCCPCN Dolj, Mariana Popescu, a declarat ca Staicu a achitat deja restanta aferenta anului 2006, in valoare de aproximativ 200 de milioane de lei vechi. Documentul prevede insa ca, in cazul in care AUSTROM nu va achita pâna pe 10 decembrie si celelalte restante incepând din luna august 2003 pâna in decembrie 2005, in valoare de 800 de milioane de lei, contractul va fi reziliat. „Au termen pâna pe 10 decembrie sa ne achite restanta. Daca nu se va intâmpla acest lucru, vom continua procesul intentat, care are urmatorul termen pe 15 decembrie. Daca va achita restanta, vom renunta la proces“, a precizat directorul DJCCPCN, Dan Lupescu.


Acesta a precizat ca in curând va notifica societatea „Scrisul Românesc“ sa paraseasca toate cele trei camere ocupate in sediul de pe strada Mihai Viteazul deoarece Directia nu mai are vreo legatura cu aceasta societate si are nevoie de spatiu. Tot prin acest act aditional au fost reziliate articolele 9 si 10 din vechiul contract, care prevedeau obligatia lui Staicu de a finanta festivitatile editurii „Scrisul Românesc“. A fost pastrata insa contravaloarea de 350.000 de dolari a lucrarilor pe care firma AUSTROM le-ar fi platit pentru consolidarea cladirii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS