7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSistem electronic de parcare din 2007

Sistem electronic de parcare din 2007

Parcarile de lânga blocuri vor fi amenajate la standarde europene din 2007 de municipalitatea craioveana, cu ajutorul unui sistem electronic. In schimbul terenurilor din domeniul public de care vor beneficia, craiovenii vor plati o taxa la bugetul local.


Craiovenii care locuiesc la bloc vor putea, cel mai probabil de anul viitor, sa isi inchirieze un loc de parcare nemaifiind nevoiti sa se certe cu vecinii pe acest subiect. Ideea apartine municipalitatii, care a primit numeroase reclamatii din partea locatarilor, in legatura cu ocuparea ilegala a acestor spatii din fata imobilelor. Planul administratiei nu poate fi insa atât de usor pus in practica, deoarece in prezent Bania este deficitara la capitolul cadastru.


„Inca din 2004, de când am venit in primarie, ne-am gândit sa apelam la acest sistem. Ne-am deplasat chiar la Cluj, orasul care sta cel mai bine cu parcarile, pentru a vedea cum au implementat proiectul. Am fost informati ca municipalitatea de acolo incaseaza lunar trei miliarde de lei numai din inchirierea acestor spatii. Cum ideea ne-a surâs, am si pornit toate demersurile, insa nu am reusit sa obtinem viza juridica din partea juristilor pentru ca nu avem cadastru“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


Abandonati de propriii angajati, edilii au fost nevoiti atunci sa lase deoparte initiativa, pâna când planul cadastral al Craiovei va fi pus la punct. In aceasta luna insa ideea a fost din nou adusa in discutie deoarece planul va fi finalizat anul viitor.


Locuri de parcare cu telecomanda


„Când este gata cadastrul demaram actiunea de amenajare a locurilor de parcare in fata blocurilor. Fiecare locatar va avea un spatiu pentru care va plati o chirie la primarie. Taxa va fi stabilita in 2007, de consilierii locali“, a explicat Nedelescu.


Pâna când vor avea la dispozitie o harta a terenurilor aflate in proprietatea municipalitatii, functionarii publici au inceput sa puna la punct o strategie. Pentru ca intre chiriasi sa nu apara conflicte, spatiile vor fi imprejmuite si dotate cu un sistem electronic, care va putea fi actionat cu o telecomanda. In acest fel, dupa ce vor iesi cu autoturismul, craiovenii isi vor „fereca“ propriul spatiu de parcare, actionând o bariera care nu va permite accesul altei masini. Vicele Gheorghe Nedelescu a mai spus ca locatarii vor fi nevoiti sa depuna câte o cerere la primarie, pentru a putea deveni chiriasi, in momentul in care consilierii vor da avizul acestui proiect.


Desi sustin ideea primariei, craiovenii sunt de parere ca administratia locala ar fi avut posibilitatea sa initieze si mai devreme actiunea, chiar si fara planul cadastral al orasului.


„In functie de cereri ar fi putut sa ia fiecare parcela si sa o verifice, sa constate daca este sau nu revendicata. Apoi ar fi putut sa dea avizul de inchiriere, daca terenul respectiv apartinea domeniului public“, a spus Ilie Florescu, din cartierul Craiovita Noua.


Demolarea garajelor, stopata momentan


In timp ce edilii se gândesc cum sa rezolve problema parcarilor dintre blocuri, functionarii publici au batai de cap cu demolarea garajelor ilegale. Dupa ce au intrat in forta in cartiere pentru a desfiinta improvizatiile locatarilor, acestia au stopat momentan actiunea. Motivul este simplu, lipsa de angajati de la Serviciul Disciplina in Constructii.


„Suntem noua persoane care trebuie sa acoperim intreg orasul. Nu este posibil insa sa ne ocupam doar de aceasta actiune mai ales ca au aparut alte prioritati. De la anul insa ne vom distribui din nou acest obiectiv in sarcinile zilnice“, a concluzionat Gheorghe Daici, seful Serviciului Disciplina in Constructii. Pâna in 2007, proprietarii garajelor au timp sa le dezmembreze singuri in caz contrar fiind obligati sa plateasca o taxa angajatilor de la Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ care executa operatiunile de acest gen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII