11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVilele, impozitate la valoarea de piata

Vilele, impozitate la valoarea de piata

Autoritatile locale din Banie doresc ca de anul viitor locuintele sa fie impozitate la valoarea reala de pe piata. Reprezentantii administratiei craiovene s-au gândit la aceasta strategie pentru a echilibra modalitatea de impozitare.


Conducerea Directiei Impozite si Taxe, din cadrul primariei, sustine ca acest sistem este analizat, in prezent, de mai multe orase din tara, care ar vrea sa-l implementeze cât mai curând. In baza proiectului, proprietarul unei vile dintr-un cartier periferic va plati la bugetul local o cota parte din suma investita in constructie, chiar daca impozitul pe care il plateste in prezent este stabilit de zona in care este incadrata.


„Impozitarea ar fi echitabila in acest fel deoarece o persoana care are vila in cartierul Brestei da mai putini bani decât, de exemplu, un pensionar care are o amarâta de casa in centrul orasului. Nu putem sa imbunatatim sistemul daca luam bani de la cel care nu are“, a declarat Ioan Vacariu, directorul Directiei Impozite si Taxe.


Impozit diferentiat pe proprietate


In acest mod, spera autoritatile, va fi eliminata discriminarea contribuabililor care participa la bugetul local. Pâna sa fie pusa in practica, ideea va trebui insa sa primeasca mai intâi girul edililor si al consilierilor locali, dar si sa constituie tema unei dezbateri publice. Daca va primi acceptul, craiovenii care isi permit sa isi ridice o vila ce le ofera tot confortul vor fi obligati sa achite un procent din proprietatea pe care o detin la capitolul taxe si impozite locale. In acest fel pentru locuitorii Baniei cu venituri mai mici taxele vor fi mai suportabile, raportându-se la pretul imobilului pe care il detin. Reprezentantii municipalitatii considera ca in acest fel vor fi virati catre vistieria locala sume importante.


„E o idee excelenta. Eu stau tot in casa in care m-am nascut si am crescut, care este intr-o stare destul de proasta pentru ca nu ne permitem sa o renovam. Din pensia mea si a sotiei cu greu reusim sa ne descurcam de la o luna la alta asa ca am lasat investitiile de acest gen deoparte. Poate daca autoritatile vor fi de acord cu aceasta idee, banii economisiti din scaderea impozitului ii vom folosi sa ne consolidam casa“, a spus Valeriu Ignat, pensionar si proprietarul unei case din cartierul 1 Mai. Functionarii publici nu s-au gândit inca la procentul platit de contribuabili in cazul instituirii impozitului diferentiat pe proprietate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS