17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSondele Doljului, mai putine pe hârtie

Sondele Doljului, mai putine pe hârtie

Doar 24 de sonde. Atâtea instalatii de foraj par sa functioneze in prezent pe teritoriul Doljului, daca ar fi sa ne luam dupa o situatie intocmita de Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului, referitoare la autorizatiile de constructie emise pentru sonde. Analiza prezentata de Cernatescu se refera la perioada 2002-2006, interval in care societatea PETROM SA a solicitat autorizatie de construire pentru cinci sonde, iar societatea ROMGAZ- Filiala Craiova pentru celelalte 19 instalatii de foraj. Arhitectul Dumitru Cernatescu a recunoscut ca numarul sondelor ar putea fi cu mult mai mare, atâta timp cât responsabili pentru anuntarea autoritatilor in cazul unor constructii ilegale sunt primarii. „Ar putea fi si altele, dar trebuie sa ne informeze primarii in acest sens pentru ca noi nu putem sa ghicim unde sunt“, a spus Dumitru Cernatescu. Arhitectul a adaugat ca masurile care pot fi luate in cazul in care societatile refuza sa intre in legalitate sunt amendarea cu pâna la un miliard de lei vechi, sistarea lucrarilor, dar si intrarea imediata in legalitate.


O sonda din Cotofeni, pe lista neagra


Arhitectul-sef al judetului a dat exemplu comuna Cotofenii din Dos, pe teritoriul careia, din informatiile furnizate de un angajat al primariei, a inceput constructia unei sonde. Potrivit lui Cernatescu, consiliul judetean a cerut avizul Primariei din Cotofenii din Dos in urma cu aproximativ o luna pentru eliberarea unui certificat de urbanism in acest caz, insa pâna acum nu a fost oferit nici un raspuns. Primarul comunei Cotofeni, Vasile Preduca, a declarat ca arhitectul a confundat mai mult ca sigur localitatile deoarece la primaria pe care o pastoreste nu a ajuns nici un fel de solicitare. „Nu cred ca se referea la noi arhitectul Cernatescu pentru ca la noi nu a venit nici o solicitare in sensul asta. Noi raspundem oricaror solicitari, dar momentan in comuna nu se mai construieste vreo sonda“, a precizat Preduca.


Potrivit legislatiei in vigoare, societatea care solicita eliberarea autorizatiei de construire este obligata sa plateasca la consiliul judetean 1% din valoarea constructiei. Dumitru Cernatescu a precizat ca a cerut atât societatii PETROM, cât si ROMGAZ sa comunice numarul total al sondelor amplasate de aceste companii pe teritoriul unitatilor administrativ-teritoriale din Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS