3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFondurile SAPARD, cheltuite doar pe jumatate

Fondurile SAPARD, cheltuite doar pe jumatate

Birocratia si intârzierile cu care autoritatile au pus in practica solicitarile europene au facut ca jumatate din fondurile SAPARD sa ramâna necheltuite. Ca sa nu piarda banii, oficialii români au cerut ingaduinta de la organismele europene.


România a obtinut derogare de la Comisia Europeana ca platile pe programul SAPARD aferente anului 2004 sa se realizeze pâna la sfârsitul anului 2007, potrivit NewsIn. Anuntul a fost facut ieri de secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Danut Apetrei, prezent la reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului SAPARD. Acesta a precizat ca motivul prelungirii se datoreaza faptului ca in 2006 România a reusit sa faca platile corespunzatoare abia pentru anul 2002. Pentru programul SAPARD, România a primit 1,5 miliarde de euro, din care a cheltuit doar 655,6 milioane de euro. Diferenta trebuie utilizata pâna in 2008, data la care se finalizeaza programul SAPARD. Din cele aproximativ 6.500 de proiecte depuse la SAPARD pâna in 2006 au fost contractate 4.200 de dosare. Evaluarea celorlalte proiecte trebuie finalizata pâna cel târziu in luna aprilie, anul viitor.


Ne tratam de birocratie


Bilantul prezentat de reuniunea Comitetului de Monitorizare a programului SAPARD nu a confirmat ca România poate cheltui sutele de milioane de euro de la UE. Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in maximum doi ani de la contractarea acestora.


Prin urmare, la sfârsitul anului 2006, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) trebuia sa efectueze plati pentru 2004. Cu toate acestea, autoritatile din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) nu sunt ingrijorate pentru perioada post-aderare, când tara noastra va primi 7,5 miliarde de euro pentru dezvoltare rurala pâna in 2013, din care 500 de milioane de euro in 2007. „Absorbtia fondurilor europene nu reprezinta o problema, dar ne dorim o diminuare a birocratiei astfel incât beneficiarul sa dispuna mai usor de acesti bani“, a declarat Danut Apetrei. Acesta a precizat ca vor exista mai multe masuri in aceasta directie printre care posibilitatea ca solicitantul sa depuna proiectul la oficiul judetean, nu la cel regional, ca pâna acum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU