8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateADR, atacata de prefectii din Oltenia

ADR, atacata de prefectii din Oltenia

Protocolul dintre Institutiile Prefectilor din Oltenia si reprezentantii organismelor implicate in atragerea de fonduri structurale a fost semnat ieri la Craiova. Desi semnatura directoarei Agentiei de Dezvoltare Regionala Oltenia, Marilena Bogheanu, a lipsit de pe document, numele acesteia a fost pomenit de câteva ori de prefecti, insa nu intr-un context tocmai favorabil directoarei.


In urma cu câteva zile, prefectul de Dolj Nicolae Giugea a facut public faptul ca directoarea ADR Oltenia a refuzat semnarea acestui protocol pentru ca i-a fost interzis de catre Consiliul de Dezvoltare Regionala, organism deliberativ din care fac parte presedintii de consilii judetene din Oltenia. Prefectii prezenti ieri la intâlnire s-au declarat nemultumiti de refuzul ADR, dar si de colaborarea cu acest organism. Primul care si-a exprimat dezaprobarea fata de refuzul ADR a fost prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, care a numit organismul „institutie plapumista“. Anuta Handolescu, prefect de Vâlcea, a mentionat ca este nevoie de o discutie cu presedintii de consilii judetene pentru o mai buna colaborare in viitor si a precizat ca reprezentantii prefecturilor in comitetul de lucru al ADR Oltenia vor avea de azi o atitudine mai „agresiva“. „Avem o problema din punctul de vedere al relationarii noastre cu presedintii de consilii judetene. Noi nu dorim sa devenim presedinti de ADR sau CJ, dar trebuie sa ne ia in calcul atunci când discuta despre strategiile de dezvoltare ale regiunii. Mâine, când va fi comitetul de lucru al ADR, vom cere oamenilor nostri sa fie mai agresivi pentru ca nu pot doar sa supervizeze activitatea ADR“, a precizat Anuta Handolescu.


Prefectul Popescu: „ADR-urile, puternic politizate“


Mult mai radical a fost prefectul de Olt, Octavian Popescu, care a declarat ca, in acest moment, ADR-urile sunt organisme politizate la maximum. Facem mentiunea ca directorii ADR-urilor din toata tara dau socoteala numai in cadrul Consiliului de Dezvoltare Regionala din care fac parte, pe lânga primari din Oltenia, si presedintii consiliilor judetene care sunt, in majoritate, social-democrati. „ADR-urile sunt puternic politizate in acest moment, dar sunt convins ca discutând ii putem face sa inteleaga ca politica nu are ce cauta in aceasta chestiune si trebuie sa gasim impreuna posibilitati de dezvoltare a regiunii“, a spus Octavian Popescu.


ADR Oltenia nu e singura in vizorul prefectilor


Atacurile prefectilor din Oltenia nu sunt considerate o pura intâmplare de catre directoarea ADR Sud-Vest Oltenia Marilena Bogheanu. Aceasta a precizat ca mai multe ADR-uri din tara au fost atacate de prefectii din regiunea respectiva. „Se pare ca e o actiune concertata la nivelul ADR-urilor pentru ca mai multi colegi de-ai mei au fost atacati zilele acestea. E o supozitie, dar ce pot sa cred in aceste conditii?! Noi nu facem politica nimanui pentru ca banii Uniunii Europene nu au culoare. Este adevarat ca presedintii de consilii judetene care fac parte din Consiliul pentru Dezvoltare Regionala sunt oameni politici, dar asa sunt si ministrii, si primarii. Ce vina avem noi ca asa e legea? Pentru noi nu are nici o relevanta politica“, a precizat Marilena Bogheanu. Aceasta a oferit in sprijinul afirmatiilor sale trei articole referitoare la atacurile unor prefecti care vizau activitatea ADR Vest, ADR Nord-Est si ADR Nord-Vest.


Somatie de la prefect


Marilena Bogheanu, directoarea ADR Sud-Vest Oltenia, a precizat ca institutia a fost somata de catre prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, sa paraseasca Palatul Administrativ pâna pe 15 decembrie. In nota transmisa, prefectul isi motiveaza cererea prin faptul ca „pâna la finele acestui an, Institutia Prefectului trebuie sa asigure spatii pentru o serie de agentii din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS