5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate36 de focare de pesta porcina

36 de focare de pesta porcina

Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Olt face apel catre cetateni sa respecte interdictia de a comercializa animale in aceasta perioada. Stefan Nicolae, directorul DSVSA, cere producatorilor sa nu vânda animale in târgurile care au fost inchise prin ordin al prefectului, dar nici in apropierea acestora, asa cum au constatat inspectorii veterinari pe teren.


„Desi au mai fost inchise din ele, in judet este un numar foarte mare de focare active de pesta porcina, iar masurile luate sunt in folosul producatorilor, care, deplasând animalele, pot imprastia boala si in alte localitati“, a explicat seful directiei, cerând oamenilor sa respecte interdictiile.


Gheorghe Zainescu, seful Serviciului de sanatate animala al directiei, a declarat ca de la inceputul anului si pâna in prezent in judet s-au inregistrat 71 de focare de pesta porcina. „35 de focare au fost stinse, dar 36 sunt active. In cele active s-a procedat deja la lichidarea porcilor bolnavi si s-au luat masurile de igienizare impuse. Focarele sunt declarate stinse la 60 de zile de la data dezinfectiei“, a declarat Gheorghe Zainescu. Seful serviciului a atras atentia ca directia a descoperit si un caz de pesta la un singur exemplar de mistret, pe fondul de vânatoare de la Spineni, unde a interzis vânatoarea timp de un an.


Guvernul a intocmit deja proiectul de lege pentru vaccinarea porcilor impotriva pestei porcine clasice, masura interzisa in Uniunea Europeana, dar de la care s-a obtinut derogare pentru un an, din cauza proportiei pe care a luat-o boala la nivel national. „Nu s-a stabilit inca data la care va incepe campania de vaccinare la porci. Se preconizeaza ca de la 1 decembrie, dar probabil ca va fi demarata dupa Craciun, la 1 ianuarie 2007“, a spus Gheorghe Zainescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS