10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHotia prinde si la autoritatile craiovene

Hotia prinde si la autoritatile craiovene

Zeci de institutii publice din Craiova au fost angrenate intr-un lant asa-zis umanitar, in fapt o teapa ordinara, pusa la cale de o minte bolnava. Reteta a fost simpla: un caz dramatic, câteva hârtii care sa exprime drama prin care trece un copil si credibilitatea indusa de o institutie de stat.


O hârtie purtând insemnele unor institutii oficiale din România se plimba in aceasta perioada prin unitatile publice din Craiova, fara ca functionarii sa faca o minima verificare a autenticitatii cazului semnalat in respectiva solicitare. Angajatii politiei, prefecturii, primariei, si nu numai, au completat zeci de adrese si le-au transmis catre alte institutii pentru a nu intrerupe un circuit autointitulat caritabil si care ar fi putut ajuta un copil. In realitate, totul se rezuma la un fals grosolan.


Visul care nu exista


„Am primit scrisoarea unui baietel bolnav de cancer, care doreste sa aiba cea mai mare colectie de adrese din lume, cu care doreste sa intre in Cartea Recordurilor. Va rugam sa trimiteti aceasta scrisoare, anexele sale si o scrisoare personala la zece institutii si organizatii, contribuind astfel la realizarea visului acestui copil. Va rugam sa nu intrerupeti acest lant si sa trimiteti un exemplar si baietelului la adresa Nederosterreich Landeskran Ken Haus Tulin, Alter Ziegesweg 10, A-3431 Tulin-Austria“. Aceasta este pe scurt adresa pe care Primaria Craiova a primit-o din partea companiei Transelectrica, sucursala Transport Craiova. Iar functionarii municipalitatii n-au stat prea mult pe gânduri si s-au apucat de treaba. Au luat drept reale informatiile din adresa primita si s-au pus pe cautat nume si adrese de institutii spre care au trimis zece scrisori. „Orice adresa care ajunge la primarie primeste numar de inregistrare, intra la primar, iar el o repartizeaza unui serviciu, care sa-i dea un raspuns. Vin sute, chiar mii de adrese in institutie si e greu sa le verificam pe toate. In acest caz, ne-a indus in eroare credibilitatea unor institutii care isi puneau stampila pe adresa pe care am primit-o si noi. Trebuia sa-i dam un raspuns, ceea ce am si facut“, a declarat Carmen Licu, purtatorul de cuvânt al Primariei Craiova.


Primarul, dezolat de specula cu suferinta


Ceea ce nu au observat reprezentantii institutiilor care s-au implicat intr-un adevarat lant al escrocheriei legalizate a fost faptul ca printre hârtiile primite sau trimise de o institutie nu se regaseste si scrisoarea asa-zisului „baietel bolnav“. Toti au mers pe increderea pe care le-au prezentat-o semnatura, stampila si numarul de inregistrare de pe adresa primita din partea altei institutii. „Sunt dezolat de ceea ce aflu despre acest caz, cu atât mai mult cu cât eu sunt un patimas si ma implic in cazurile sociale. Nu se poate sa speculam suferinta ca sa incercam astfel sa traim mai bine. De aceea spun ca trebuie facute anchete sociale in toate cazurile, indiferent din partea cui vin. De aici inainte o sa fim mult mai atenti când o sa mai fim solicitati sa sprijinim astfel de actiuni“, a declarat primarul Craiovei, Antonie Solomon, care si-a pus si el semnatura pe o astfel de adresa, al carei raspuns a fost conceput de Directia Relatii cu Publicul a municipalitatii.


Politia a transmis din sectie in sectie


Ambasada Austriei din Bucuresti a confirmat existenta unei clinici in localitatea Tulln din Austria, si nu Tulin, asa cum apare in toate adresele primite si transmise mai departe de institutiile publice craiovene. In plus, chiar si coordonatele de contact difera, adresa exacta fiind „Donauklinikum Tulln, Alter Ziegelweg 10, A-3430 (si nu 3431) Tulln an der Donau“.


Nici cadrele Inspectoratului de Politie Judetean Dolj nu s-au obosit sa verifice legalitatea adresei cu caracter umanitar, multumindu-se doar sa trimita solicitarea mai departe, catre sectiile de politie din Craiova si la posturile orasenesti. „Noi am tratat aceasta adresa, pe care am primit-o de la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Craiova, ca pe un apel umanitar. Ne-am folosit de oamenii nostri si actiunea nu a implicat costuri suplimentare, nici macar nu am trimis-o prin posta. Intre timp, am mai primit doua astfel de solicitari, dar nu le-am mai dat curs“, a declarat comisar Maria Tudor, sef serviciu cabinet la IPJ Dolj. Daca ar fi dat dovada de mai mult interes in verificarea acestui caz, politistii doljeni ar fi putut sa opreasca lantul escrocheriei. Altfel, au pus stampila oficiala pe un act fals, pe care l-au transmis altor zece unitati de politie si, de la acestea, mai departe.


Scrisoare in lant pentru Cartea Recordurilor


„Moda“ scrisorilor care pot aduce un câstig a fost se pare deschisa de Craig Shergold, de noua ani, diagnosticat cu o tumoare pe creier, fara sanse de a fi tratata. Baiatul a ajuns in Cartea Recordurilor dupa ce, in 1989 (anul inventarii web-ului), s-a pornit o actiune cu carti postale pentru el. Gratie cartilor postale primite, Craig Shergold a intrat in Guiness Book cu cel mai mare numar de urari de „insanatosire grabnica“, respectiv 16 milioane de carti postale. La inceputul anului 1991, pe adresa baiatului au sosit peste 50 de milioane de carti postale, iar publicitatea creata in jurul acestui caz i-a atras atentia miliardarului american, John Kluge. Acesta a oferit banii necesari pentru o operatie, iar Craig Shergold a fost vindecat. Cartile postale au continuat insa sa vina intr-un numar impresionat, pâna in 1997 primindu-se aproximativ 250 de milioane de astfel de recipise. Astazi, Craig are 21 de ani, este sanatos si, din câte se pare, inca primeste astfel de carti postale aproape zilnic. Aceasta poveste reala ar trebuie sa fie un avertisment despre cât de mare este puterea unor astfel de scrisori in lant, care odata lansate cu greu mai pot fi oprite.


Inselatorie pe internet


Inspirati din câte se pare de acest caz real, la inceputul anilor 90 s-au mai organizat astfel de initiative prin e-mail. In prezent, exista o multitudine de variante, care incep cu scrierea in mod gresit a numelui original si care la final ajung pe un cu totul alt nume. Una dintre aceste variante este cea dedicata lui Drain Arnold, pe care o intâlnim mai apoi cu numele de Drain Ernold. Un caz similar este cel al lui Steven Detry, intâlnit si in alte combinatii cu Stephan, Stephen, Derty, acesta locuind la o adresa din Belgia care nu exista. In plus, pe internet circula scrisori in lant asemanatoare, cu nume precum Brian, Jessica Mydek, Amy Bruce, Rachel, Natalie, etc. In plus, de câtiva ani, o scrisoare in lant circula pe internet, fax sau posta, in care este vorba despre un copil suferind de cancer, aflat la spitalul austriac Tuln. Aparent, intentia initiatorilor este aceea ca, prin retransmiterea mesajului catre mai multi corespondenti, copilul sa intre in Cartea Recordurilor. Realitatea insa este cu totul alta, acest copil nu exista si nu a existat niciodata. Angajatii Spitalului Regional Tulln sunt asaltati de ani buni cu intrebari despre copilul din scrisoare. Ei le recomanda tuturor celor care primesc astfel de scrisori care contin nume precum Brian, Jessica Mydek, Amy Bruce, Rachel sau Natalie sa nu retransmita mesajul, pentru ca acesti copiii nu au existat niciodata.


Reactie


Din cauza povestii lui Craig Shergold, redactia Guinness Book of World Records a decis sa nu accepte un astfel de record. Asta inseamna ca, chiar daca ar exista un astfel de copil, care sufera de cancer, nu exista nici o sansa ca un astfel de record sa ajunga in Cartea Recordurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII