15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePartidele din Craiova ocolesc legea

Partidele din Craiova ocolesc legea

Trei dintre cele patru partide reprezentate semnificativ in Consiliul Local Craiova si-au nominalizat propunerile pentru componenta Consiliilor de Administratie ale regiilor de autoritate publica. Patru dintre candidati nu intrunesc din start criteriile prevazute de lege pentru accesul la un loc in conducerea acestor unitati.


Armistitiu aparent intre partidele politice reprezentate in Consiliul Local Craiova in privinta impartirii numarului de locuri in Consiliile de Administratie ale celor patru regii autonome subordonate municipalitatii. Sefii unora dintre organizatiile PD, PNL si PRM nu au inteles pâna unde pot merge cu nominalizarile. De pilda, PD are in carti zece propuneri, desi intelege ca sapte membri in CA-uri sunt de ajuns pentru respectarea proportiilor, trei dintre pedistii de pe lista neputând fi insa numiti in aceste organisme. Liviu Brezniceanu si Ileana Serban sunt consilieri judeteni si, potrivit Legii nr. 161 din 2003, nu pot face parte din CA infiintate de Consiliul Judetean Dolj. Teodor Radu, consilierul personal al primarului, el insusi membru PD, recunoaste ca este de discutat pe marginea compatibilitatii celor doi colegi ai sai. „Regiile autonome, desi sunt in subordinea consiliului local municipal, au fost infiintate prin hotarâri ale Consiliului Judetean Dolj, ceea ce ar conduce, conform art. 88 din Legea nr. 161, la concluzia ca membrii consiliului judetean nu pot face parte din CA de la respectivele unitati. Consider ca sunt niste intrebari la care trebuie sa gasim raspuns. Aceasta situatie va fi discutata la Comisia juridica a legislativului, iar avizul acesteia va fi respectat“, a spus Teodor Radu. Daca ii convinge pe consilierii locali ca e compatibila, Ileana Serban mai are de trecut peste Legea nr. 15, a organizarii regiilor autonome, care stabileste criterii precise de accedere in CA-uri. Daca nu este jurist sau economist, doamna Ileana Serban, matematician dupa CV, trebuie sa faca dovada „experientei in domeniul de activitate al regiei“, care, de asemenea, nu se regaseste in CV-ul transmis spre studiu primariei. In aceeasi oala s-ar afla si Brezniceanu, profesor pensionar si deputat din 1990 pâna in 2000. Tot intre nominalizarile PD il regasim pe Marinel Bogdan Apostol, absolvent al Facultatii de Stiinte Politice promotia 2004, care nu poate fi incadrat la nici una dintre categoriile acceptate prin Legea nr. 15: jurist, economist sau inginer cu experienta in domeniul de activitate al regiei. Constantin Popeci, presedinte interimar al PD Craiova, nu a putut fi contactat.


PNL si PRM, pe aproape


Propunerile PNL sunt acoperite de lege pâna la numele fostului subprefect Ionel Groza, presedinte al PNL Craiova, care nu poate proba profesionalismul in treburi asemanatoare celor derulate la Regia Autonoma de Termoficare, la care e nominalizat, el fiind inginer constructor de profesie. Ionel Groza sustine insa ca rubrica in care este inscris pe acea lista nu va depasi niciodata stadiul de propunere. „E adevarat ca numele meu exista intre propuneri, dar nu va fi supus votului consilierilor locali din simplul motiv ca va fi retras“, a spus Groza. Tot PNL vine pentru Regia Autonoma Apa cu Cristian Burada, inginer constructor si fost director al Directiei urbanism din Primaria Craiova, a carui pregatire profesionala nu este tocmai compatibila cu activitatea de la Apa. Burada are insa partizani pe colegii de partid si alianta. Emilian Stefârta, consilier municipal PNL, spune ca „Burada este pregatit pentru orice Consiliu de Administratie“, iar consilierul PD Teodor Radu ii impartaseste parerea. Oamenii PRM care vor fi trecuti prin sita votului secret al consilierilor municipali sunt, in general, compatibili, chiar daca profesorul Constantin Baduca, de la Horticultura, nu se incadreaza perfect in limitele prevazute de Legea nr. 15. Priceperea sa intr-unul dintre sectoarele administrate de Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL), Zone verzi si intretinere sere, parcuri, gradini, este insa recunoscuta.


PRM isi pastreaza patru din cinci oameni


Partidul România Mare propune patru dintre actualii sai reprezentanti in CA: Sanda Babov si Ilie Murarita, la Regia Autonoma Apa, Constantin Baduca, la RAADPFL, si Dumitru Pârvulescu, la Termoficare, noutatea fiind Nicu Neagoe, pentru Regia Autonoma de Transport. Neagoe este absolvent al Facultatii de Constructii Masini. PNL vine cu Dragos Afrenie, pentru Termoficare, Cristian Burada, pentru Apa, Ion Popescu, pentru RAADPFL, pastrându-l din garda veche pe Sorin Sora, la Transport. Pe lânga cei patru pedisti mentionati, PD mai ataca regiile cu Aurora Tiribeja, inginer, Cosmin Calin, jurist, Ion Prodan, inginer si economist, somer, Cosmin Marinescu, avocat stagiar, Valeriu Cosaceanu, inginer, somer, fost director general al Regiei de Transport, Ion Dinca, jurist, pensionar.


PSD, pericol de radiere


PD si PSD au drepturi egale in CA – 6,51, PNL este pe locul trei cu 4,88, PRM – 3,25 si PC – 0,81. Potrivit consilierului PD Teodor Radu, PD intentioneaza sa trimita sapte oameni in CA, ceea ce inseamna ca, pastrând rotunjirile, PSD ramâne cu sase. „Preferam sa dam un loc Partidului Ecologistilor, astfel ca PSD ramâne cu sase si PC cu nici unul. Daca vor fi nemultumiti, pesedistii ar putea ramâne fara nici un loc in CA, daca PD si PNL se vor alia in acest sens, consilierii celor doua formatiuni detinând majoritatea simpla de vot“, a spus Radu. El crede insa ca aceasta operatiune este greu de pus in practica, intrucât, in paralel cu radierea propunerilor PSD, ar trebui sa existe tot atâtea propuneri in plus din partea PD si PNL.


Ileana Dragnei, cele mai multe functii


Intre numele aduse in discutie de PD se afla si Constanta Ileana Savu Dragnei, directoarea economica a Baroului Dolj, directoarea economica a Spitalului nr. 3 „Victor Babes“ si contabila-sefa a Casei de asigurari a avocatilor din România, filiala Dolj, fosta membra PSDR si PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS