6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiberalii si-au facut strategie postaderare pâna in 2020

Liberalii si-au facut strategie postaderare pâna in 2020

Salarii medii de 500 de euro in 2013 si de 1.000 de euro in 2020. Asta prevad liberalii in strategia postaderare a României la Uniunea Europeana, elaborata la doi ani dupa realizarea Programului de Guvernare si prezentata ieri si la Craiova.


Potrivit reprezentantilor PNL, strategia denumita „A doua modernizare a României“ constituie o completare pe termen lung a Programului de Guvernare si a fost impartita de liberali in doua perioade post-aderare. Pentru prima etapa a procesului, 2007-2013, care coincide cu venirea banilor europeni sub forma fondurilor structurale si de coeziune si cu aderarea la moneda euro, liberalii prevad o crestere economica de 6%, iar la sfârsitul acestei perioade salariul mediu in România ar putea ajunge la 500 de euro, in timp ce cel minim ar putea atinge 240 de euro. In perioada 2013-2020, nivelul pensiilor din România ar putea atinge 60-80% din veniturile medii ale unui român, venituri care sunt prognozate sa atinga in 2020 valoarea de 1.000 de euro. Conform senatorului liberal Varujan Vosganian insa, adevarata schimbare din urmatoarea perioada ar trebui sa se produca la nivelul mentalitatii românilor, care sunt invatati sa fie ajutati. „Românii sunt concavi, au centrul de greutate in afara lor, sunt dependenti de altii. Trebuie sa invatam sa fim convecsi, sa facem lucrurile sa se miste prin propriul nostru centru de greutate“, a precizat Vosganian.


Salariile din constructii, la concurenta cu UE in 2007


Liberalii sunt de parere ca in prezent România nu are o strategie foarte clara in ceea ce priveste constructia de locuinte, iar rata foarte mare a proprietatii modifica in sens negativ mobilitatea fortei de munca in România. „Avem o proportie de aproape 95% de proprietate asupra fondului locativ, in timp ce 25-30% ar trebui sa fie in zona fondului locativ cu destinatie de inchiriere. Omul care isi pierde locul de munca intr-un oras prefera sa ramâna acolo pe un post inferior si sa nu se duca in alt oras pentru ca are o casa. De aceea, pregatim o lege a chiriilor care sa reglementeze sistemul de inchiriere a locuintelor din România“, a spus Gheorghe Popescu, director general al Agentiei Nationale pentru Locuinte. Acesta a precizat ca anul viitor, in devizul general al lucrarilor, se va mari suma revenita pentru plata manoperei din cauza lipsei de forta de munca. Potrivit directorului Popescu, muncitorii din constructii prefera sa se duca in strainatate pentru un loc de munca mai bine platit, iar santierele din România ramân astfel goale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS