12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateManagerii de spitale, in febra examenelor

Managerii de spitale, in febra examenelor

Aspirantii la functiile de manageri de spitale au trecut ieri prin mari emotii. Ei au fost prezenti la prima proba a examenului pentru ocuparea posturilor de manageri, pentru care s-au pregatit intens in ultimele luni.


535 de candidati s-au inscris in intreaga tara pentru cele 429 de posturi de manageri de spital. La majoritatea unitatilor numarul candidatilor a fost egal cu al posturilor, insa au existat si posturi râvnite de doi sau trei candidati, in timp ce la 24 de spitale nu s-a inscris nimeni.


Pentru zona Olteniei s-au inscris 50 de candidati pe 39 de posturi. Cea mai mare concurenta, trei pe loc, a fost la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare. Candidatii olteni au participat ieri la prima proba, testul-grila, la Facultatea de Medicina din Craiova. Pentru organizarea concursului, Ministerul Sanatatii Publice a luat de aceasta data masuri deosebite pentru a inlatura orice posibilitate de fraudare. Subiectele nu au fost aflate decât cu câteva minute inainte, membrii comisiei care s-au ocupat de multiplicarea subiectelor au stat inchisi vreme de o jumatate de ora intr-o incapere invecinata, iar candidatii au fost nevoiti sa-si inchida telefoanele mobile la intrarea in sala. In premiera pentru un asemenea eveniment, a fost permis accesul presei pentru câteva minute in sala, cu aproximativ o jumatate de ora inainte de inceperea testarii.


Conditiile drastice de concurs au nascut mici discutii in sala, unii candidati neintelegând de ce ministerul nu s-a gândit sa le puna le dispozitie ciorne.


Cine se teme de concurenta?


Emotiile au fost foarte mari pentru candidati, care s-au speriat cel mai mult de materialul documentar foarte incarcat pe care a trebuit sa-l parcurga intr-un timp foarte scurt. Alti candidati erau coplesiti chiar de importanta evenimentului. Desi candida singur pentru postul de manager al Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova, ec. Mihai Coman stia ca va fi un concurs dur: „Este firesc sa am emotii, având in vedere ca este vorba de un concurs dur, iar importanta postului de manager este foarte mare in aceste momente. Am facut tot posibilul sa ma pregatesc cât mai bine“.


Insa nimeni nu se temea de contracandidati. De exemplu, managerul interimar al Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare, dr. Dumitru Ivantu, nu era deloc impresionat ca alaturi de el pentru postul de conducere al celui mai mediatizat spital din tara mai candideaza doua persoane: „Am ceva emotii, este normal pentru un eveniment de o asemenea importanta. Materia pentru concurs mi s-a parut interesanta, nu a fost grea, insa destul de voluminoasa. Cel mai putin ma tem de concurenta“.


Nici directorul interimar al Spitalului de Urgenta Craiova nu s-a aratat speriat de concurenta. „Sunt foarte stresata, iar in momentul acesta sunt sigura ca daca iau 10 la proba scrisa nu am nici o sansa sa pic, chiar daca am contracandidat“, a spus dr. Cristina Calangiu.


Rezultatele, peste doua zile


Pe parcursul celor doua ore de testare nu s-au inregistrat evenimente deosebite, cel putin asa a sustinut seful comisiei de examinare pe zona Olteniei, prof. dr. Mircea-Ion Bourceanu, director in Ministerul Sanatatii Publice: „Concursul a decurs impecabil, conform programarii. In cursul zilei de duminica vor fi afisate rezultatele la avizierul Autoritatii de Sanatate Publica Dolj si pe internet“.


Bourceanu a mai spus ca s-a inregistrat o singura absenta, Creola Enoiu, candidatul pentru functia de manager al Spitalului Judetean din Târgu Jiu.


Peste trei zile, candidatii vor prezenta comisiilor de examen proiectele de management pentru unitatile pentru care candideaza. Ultima proba va fi interviul. Pentru a fi declarat admis, un candidat trebuie sa obtina la fiecare proba a concursului minimum nota sapte, iar media finala opt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS