15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIndienii au pus ochii pe Daewoo

Indienii au pus ochii pe Daewoo

Compania indiana Tata Motors si-a manifestat zilele trecute interesul pentru preluarea Daewoo Automobile România (DWAR). In aceste conditii, indienii intra in competitie cu giganti ca Ford, GM Daewoo, Renault-Nissan, dar si cu fabrica Chery Automobile din China.


Potrivit publicatiei Times of India, de ieri, o valoare a tranzactiei este prea devreme de precizat pentru unitatea de la Craiova, capabila sa produca pâna la 150.000 de masini anual si care a fost preluata recent de statul român pentru 60 de milioane de dolari. In timp ce unul dintre purtatorii de cuvânt de la compania Tata Motors a refuzat sa comenteze – „Nu spunem nimic despre strategia noastra de achizitii“, un oficial guvernamental din România a confirmat ca firma indiana si-a manifestat interesul pentru fabrica de autoturisme de la Craiova.


Potrivit sursei citate, achizitionarea Daewoo Craiova de catre Tata Motors i-ar permite companiei indiene accesul la tehnologia deja existenta in Banie si ii va deschide usa catre piata europeana pentru autoturismele pe care le produce, respectiv modelele Indica si Indigo.


Ministerul Economiei si Comertului va lansa in decembrie la privatizare fabrica de automobile din Craiova, in timp ce numele viitorului proprietar va putea fi cunoscut, cel mai probabil, in primul trimestru al lui 2007. Potrivit ministrului Codrut Seres, pretul de vânzare a fabricii va pleca de la suma de 61 de milioane de dolari, cu un milion de dolari mai mult decât a platit statul pentru rascumpararea companiei.


Cine este si ce vrea Tata Motors


Compania Tata Motors – cel mai mare producator de automobile din India – incearca de mai multa vreme sa aduca pe piata auto un model care sa poata fi vândut in toata lumea. Producatorul indian intentioneaza sa realizeze o masina care sa aiba o capacitate cilindrica de 600 cc, asemanatoare Lastunului românesc (500 cc). Masina indiana va aparea in 2008, va costa aproximativ 2.000 de euro si va avea multe componente realizate din plastic. Tata Motors intentioneaza sa realizeze masina la un pret cât mai mic, pentru a convinge populatia indiana sa renunte la biciclete si motociclete in favoarea vehiculelor pe patru roti. In 2003, compania indiana a realizat un parteneriat cu britanicii de la MG Rover, care comercializeaza o masina indiana redenumita CityRover.


Considerat de critici drept lipsit de rafinament, acest autoturism nu s-a putut vinde pe scara larga. Tata Motors este a doua companie din India care se intereseaza de piata auto din România, dupa Mahindra & Mahindra – care negociaza cu statul român preluarea uzinei Tractorul din Brasov.


Antecedente


In cazul in care compania indiana incheie tranzactia cu statul român, atunci aceasta ar fi a treia mare achizitie pe care o realizeaza Tata Motors pe piata mondiala. Tata Motors a cumparat divizia Daewoo Commercial Vehicles pentru 102 milioane de dolari si fabrica Nissan din Africa de Sud, pentru o suma neprecizata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII