10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Gara Craiovei

Merg la gara. Gara Craiovei. Poarta de intrare cu emblema CFR. Fac acest drum des, fie pentru o delegatie, fie ca sa conduc sau sa astept un prieten, o ruda. Cel mai frecvent insa pentru fiica mea. Vine dupa-amiaza de la Bucuresti cu accelaratul de Cluj intr-o zi si pleaca in cealalta zi cu perechea lui. Plateste supliment de viteza si rezervare de loc atât pentru dus, cât si pentru intors. Numai ca trenul asta nu vine niciodata la timp. Apare dupa 10, 20, 50 de minute sau chiar ore. Asta anuleaza de fapt calitatea platita de accelarat. Si ce daca. Calatorul are obligatii, nu si CFR-ul. Solicit ca acest transportator, fara concurenta pe linia ferata si care nu uita sa majoreze periodic tarifele, sa-si faca o analiza si sa comunice presei, ca drept la replica, de câte ori intr-un an, in Craiova, aceasta pereche nu are intârziere.


Ramân in gara cu sau fara companie si astept trenul. Gara care de foarte mult timp este un santier plin de panouri de tabla, stâlpi de metal in spatele carora nu se lucreaza. Pentru ca este incredibil ca dupa atâta amar de vreme in aceasta incinta sa nu se fi reusit decât o placa de beton care s-ar fi turnat, daca ar fi fost o cladire privata, in câteva zile. Domnule CFR, ai cumva si un grafic pentru ce faci acolo? Iti pasa ca zilnic mii de calatori isi freaca hainele prin tunelele de tabla ale acestui santier dezlânat, zgâindu-se prin doua ochiuri de geam murdare la panourile de sosiri si plecari si un ceas incremenit? Nu-ti pasa.


Te uiti cu jind la functionarii din spatele ghiseelor si mai ca-ti vine sa dai buzna peste ei ca sa te mai dezmortesti. Sala de asteptare depaseste si ea tot ce poate gândi mai rau un calator. Geamuri sparte comunicând cu exteriorul, inchideri neterminate, frig si mizerie. Asteptând acolo te simti ca un vagabond intr-un spatiu parasit. A venit iarna, domnule CFR, iar pe dumneata te doare-n cot de cei care contribuie cu banii lor la perpetuarea existentei tale. O avea si conducere aceasta gara? Orasul asta mai are consilieri locali si judeteni? Merg ei oare numai cu masina? Domnule Berceanu, mai sunteti cetatean al acestui oras si ministru al transporturilor?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS