13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdrian Nastase a fost trimis in judecata

Adrian Nastase a fost trimis in judecata

Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata pe Adrian Nastase – pentru luare de mita in forma continuata, santaj si trafic de influenta, pe Dana Nastase – pentru complicitate la luare de mita si alte doua infractiuni, pe Irina Jianu, fost inspector general la Inspectoratul de Stat in Constructii – pentru dare de mita, si pe Cristian Mihail Vasile, administrator Eurografica.


Potrivit procurorilor anticoruptie, in perioada 2001 – 2006, folosind autoritatea si influenta rezultate din functiile politice si administrative ocupate in stat, Adrian Nastase a comis mai multe infractiuni de coruptie, in care au fost antrenate si alte persoane. Nastase este acuzat de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, infractiuni de pe urma carora fostul premier ar fi obtinut o suma de peste 1.370.324,69 euro. Foloasele necuvenite au fost primite de Adrian Nastase de la Irina Paula Jianu in scopul de a o mentine in functia de inspector general de stat la ISC si de a o numi in aceasta functie dupa ce ISC a trecut in subordinea guvernului.


Chinezarii cât pentru trei case


In perioada 2002 – 2004, Adrian Nastase si Daniela Nastase au introdus in România, in mod ilegal, prin intermediul societatii SC Vertcon SA din Bacau, 12 containere cu bunuri achizitionate din China. Bunurile reprezinta materiale de constructie, obiecte si instalatii sanitare, piese de mobilier, articole electrice si electrocasnice, dar si obiecte de decor si uz casnic pentru dotarea imobilelor situate in Bucuresti, str. Muzeul Zambaccian nr. 16, sector 1, si str. Cristian Tell, nr. 15, sector 1, precum si a imobilului din comuna Cornu, judetul Prahova. Marfurile au fost cumparate din centre comerciale (bazare) fara acte si transportate si depozitate la sediul Ambasadei României din China, intr-un hotel dezafectat. Pentru ca bunurile respective sa fie introduse in România, cei doi inculpati au apelat la firma Vertcon din Bacau, in incercarea de a ascunde identitatea reala a beneficiarilor si pentru a crea aparenta ca importurile se efectueaza cu respectarea legislatiei vamale. In realitate, din dispozitia inculpatei Irina Paula Jianu, s-au intocmit documente false – facturi, certificate de calitate si conformitate, packing list-uri – pe baza carora marfurile respective au fost aduse si vamuite in România. In tara, bunurile apartinând familiei Nastase au fost depozitate initial intr-o cladire a SC Conimpuls SA din Bacau, iar dupa aproximativ zece zile au fost transportate intr-un depozit al SC Remat Bucuresti Nord din judetul Ilfov de unde, ulterior, au plecat catre cele trei imobile. De intreaga operatiune s-a ocupat inculpata Irina Paula Jianu.


Amenintari la adresa consulului român in China


Potrivit unui comunicat al DNA, toate transporturile speciale provenite din China au fost mijlocite de Ioan Paun, in scopul numirii si mentinerii acestuia in functiile de consul general, sef al Consulatului General al României la Hong Kong (RP Chineza), dar si pentru mentinerea in misiune permanenta in strainatate. Ioan Paun s-a ocupat de achizitionarea acestor bunuri din Republica Populara Chineza, depozitarea lor temporara la sediul Ambasadei României din China, ambalarea, supravegherea incarcarii in containere si organizarea transportului pe parcurs extern. In luna martie 2006, când Adrian Nastase exercita functia de presedinte al Camerei Deputatilor, iar ancheta penala era in desfasurare, fostul premier a incercat sa-l determine pe Ioan Paun sa nu declare autoritatilor tot ce stie privind faptele de coruptie legate de introducerea ilegala in tara a unor bunuri provenind din China si sa nu predea ori sa distruga inscrisurile pe care le detine. Potrivit anchetatorilor, „toate acestea au fost comise de Adrian Nastase in scopul ingreunarii si zadarnicirii urmaririi penale ori pentru impiedicarea declansarii procedurii de control al averilor. Probele aflate la dosar dovedesc existenta constrângerii psihice sub forma amenintarii si faptul ca amenintarile au inspirat victimei o puternica stare de temere (pentru viata sa, a familiei si pentru evolutia carierei sale profesionale)“.


Campania pentru Cotroceni, finantata nelegal cu peste 800.000 de euro


Alta fapta de coruptie retinuta in sarcina lui Adrian Nastase consta in aceea ca, in perioada campaniei prezidentiale din anul 2004, a folosit in mod abuziv influenta si autoritatea pe care le detinea, in calitate de presedinte al partidului de guvernamânt PSD, obtinând finantarea nelegala a campaniei sale electorale, cu suma totala de 817.049,19 euro. Din probele administrate, a rezultat ca, in perioada alegerilor, la cererea expresa a Irinei Paula Jianu (la acea vreme având functia de inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii – institutie subordonata direct Guvernului României), firma SC Vertcon SA a achitat din patrimoniul sau suma de 366 de milioane de lei vechi, pentru campania electorala a lui Adrian Nastase, candidat la functia de presedinte al României.


Cea mai mare parte a foloaselor necuvenite, in valoare de 28.323.451.309 lei vechi, provin insa din fondurile SC Eurografica SRL Bucuresti si au fost remise inculpatului Adrian Nastase de catre inculpatul Vasile Mihail Cristian, administratorul societatii mentionate. Foloasele necuvenite au constat in materiale de propaganda electorala (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete etc. personalizate cu sigla „Adrian Nastase – Presedinte“ sau „PSD+PUR Adrian Nastase – Presedinte“) care au fost transportate si distribuite in mai multe orase din tara. Pentru a nu se observa finantarea campaniei electorale a lui Adrian Nastase de catre SC Eurografica SRL, inculpatul a disimulat aceste cheltuieli sub forma unor cheltuieli publicitare proprii ale societatii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Adrian Nastase a declarat ieri ca felul in care s-a actionat arata ca in România nu exista stat de drept. „A fost o hartuire politica, timp de doi ani. As fi fost mai bucuros sa nu inceapa aceasta vânatoare de vrajitoare“, a spus fostul premier.


Cercetat si in alta cauza


Adrian Nastase este cercetat intr-un alt dosar penal pentru savârsirea infractiunii de luare de mita, cercetarile vizând dobândirea proprietatii asupra intregului imobil situat in Bucuresti, str. Muzeul Zambaccian, nr. 16 sector 1, imobilul fiind evaluat la peste 1.500.000 euro, cu toate dotarile aferente, inclusiv sistemul de supraveghere. In aceeasi cauza este cercetat si Miron Mitrea pentru infractiunea de luare de mita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII