18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenii au pregatit profesionisti pentru UE

Oltenii au pregatit profesionisti pentru UE

Fermierii si lucratorii din pensiunile agroturistice din tara instruiti la Craiova, in scopul dobândirii de cunostinte noi impuse de Uniunea Europeana, au primit ieri diplomele de absolvire.


Incepând din luna octombrie a acestui an, Facultatea de Agricultura din Craiova este gazda unor cursuri care au drept scop imbunatatirea pregatirii profesionale a fermierilor si lucratorilor din pensiunile agroturistice. Saptamâna aceasta, cursantii au fost evaluati, iar ieri au primit diplomele de absolvire avizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) care le atesta pregatirea in domeniu. „Dupa cinci saptamâni, cursurile au ajuns la ultima etapa – decernarea certificatelor de absolvire. In urma evaluarii, toti cursantii au absolvit cursul, primind calificative de bine si foarte bine“, a declarat Marius Vladu, administratorul proiectului „Pregatire profesionala in agricultura“ in cadrul caruia au fost derulate aceste cursuri.


S-a finalizat ultimul curs in domeniul agroturistic


Proiectul „Pregatire profesionala in agricultura“ este derulat de MAPDR, fiind finantat prin Masura 4.1 «Imbunatatirea pregatirii profesionale», a programului SAPARD. Toate costurile (cursuri, cazare, masa, transpostul si suportul de curs) legate de participarea la cursuri sunt suportate din bugetul proiectului. In cadrul proiectului se organizeaza patru module de instruire: „Pregatire profesionala in managementul general al exploatatiei/societatii comerciale – pentru productia vegetala si cea zootehnica“, „Pregatire profesionala a fermierilor pentru productia vegetala“, „Pregatire profesionala a fermierilor pentru cresterea vacilor de lapte“ si „Pregatire profesionala pentru lucratorii din gospodariile agroturistice“. Potrivit calendarului desfasurarii sesiunilor de pregatire, cursantii de la modulul de „Pregatire profesionala pentru lucratorii din gospodariile agroturistice“ care au primit ieri diplomele sunt ultimii beneficiari ai acestui curs.


Cursurile si-au atins scopul


Cursantii au putut dobândi forme, metode si tehnici moderne, necesare pentru a pune in valoare investitiile realizate cu fonduri europene, si nu numai. „Speram ca de acum incolo vom face agricultura performanta, la nivelul celei europene“, a declarat Mircea Badescu, decanul Facultatii de Agricultura din Craiova.


Faptul ca aceste cursuri au contribuit la imbunatatirea profesionala este sustinut si de cursanti. Unii dintre ei s-au decis sa mai urmeze unul din cursurile sustinute de Facultatea de Agricultura din Craiova. „Cursurile m-au ajutat sa-mi imbunatatesc cunostintele in domeniul productiei vegetale. Acestea o sa-mi fie de mare folos in activitatea pe care o am in cadrul unei societati cu profil agricol“, a spus Radu Miltiade din Olt, primul cursant care a primit ieri certificatul de absolvire. Acesta s-a inscris si la cursul de „Pregatire profesionala in managementul general al exploatatiei/societatii comerciale – pentru productia vegetala si pentru cea zootehnica“.


Urmatoarele cursuri desfasurate in cadrul proiectului


Potrivit calendarului desfasurarii sesiunilor de pregatire, urmatoarele cursuri desfasurate in cadrul proiectului „Pregatire profesionala in agricultura“ sunt:


– Pregatire profesionala in managementul general al exploatatiei/societatii comerciale – pentru productia vegetala si pentru cea zootehnica (absolventi de invatamânt superior) – 13 noiembrie 2006 (regiuni prioritare 2 Sud Constanta si 8 Bucuresti – Ilfov)


– Pregatire profesionala a fermierilor pentru productia vegetala (proprietari de teren agricol, fermieri, arendasi, tineri si alte persoane care doresc sa devina intreprinzatori in mediul rural) – 13 noiembrie 2006 (regiune prioritara 3 Sud Muntenia) si 20 noiembrie 2006 (regiune prioritara 5 Vest Timis)


– Pregatire profesionala a fermierilor pentru cresterea vacilor de lapte (ingrijitori/crescatori de bovine din ferme/exploatatii sau gospodarii individuale) – 20 noiembrie 2006 (regiune prioritara 1 Nord Iasi).


Cine sunt beneficiarii cursurilor


Pentru toate modulele de cursuri desfasurate in cadrul acestui proiect au prioritate beneficiarii de finantari SAPARD si cei care au depus deja un dosar de finantare pentru Programul SAPARD. In limita locurilor disponibile mai pot participa si persoane fizice sau juridice care au proiecte SAPARD respinse, precum si alte categorii de persoane interesate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS