8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCodul fiscal ii imbogateste pe afaceristi

Codul fiscal ii imbogateste pe afaceristi

Eliminarea taxei de timbru pe tranzactiile imobiliare si noile grile de impozitare baga in buzunarele marilor oameni de afaceri sute de mii de euro. Economiile facute in acest mod vor stimula atât tranzactiile, cât si investitiile in acest sector, apreciaza specialistii.


Noul cod fiscal, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007, elimina taxele de timbru pentru activitatea notariala, asa cum erau ele stipulate in Ordonanta nr. 12/1998. Nici impozitele pe tranzactii nu vor mai ramâne la nivelul actual de 16%. Pentru terenurile sau imobilele detinute pe o perioada mai mica de trei ani, vânzatorul va avea doua niveluri de impozitare a veniturilor. Daca valoarea tranzactiei este sub doua miliarde de lei vechi, impozitul este de 3%.


Daca aceasta depaseste doua miliarde, impozitul va fi de 60 de milioane de lei vechi, la care se adauga 2% din suma care depaseste aceasta valoare. In cazul in care imobilul sau terenul este detinut o perioada mai mare de trei ani, vânzatorul este impozitat la instrainarea bunului cu 2% daca valoarea nu depaseste doua miliarde de lei vechi si cu 40 de milioane de lei vechi, plus 1% din suma care depaseste aceasta valoare. In acest moment, taxa de timbru aplicabila tranzactiilor este cuprinsa intre 0,5 si 3%. Ea scade progresiv atunci când valoarea tranzactiei creste.


Economii de sute de mii de euro


Noile prevederi legislative le vin ca o manusa oamenilor de afaceri care fac tranzactii imobiliare de valori mari. „La valori mari ale tranzactiilor, sunt avantaje serioase. Spre exemplu, la o tranzactie de un milion de euro, numai impozitul era de 160.000 de euro, adica 16%, plus taxa de timbru. Acum, impozitul este de 20.500 de euro, potrivit noii grile de impozitare, iar taxa de timbru a disparut“, a precizat Florea Stoenescu, presedintele Camerei Notarilor Publici Dolj. Practic, pe exemplul sus mentionat, o firma poate economisi dintr-un foc circa 140.000 de euro, adica 4,9 miliarde de lei vechi. La aceasta se adaugau 5.000 de euro, platiti pentru taxa de timbru. Sa ne gândim ce s-ar intâmpla daca valoarea tranzactiei ar fi nu de un milion, ci de zece milioane de euro. Sumele economisite de oamenii de afaceri ar fi foarte importante. Majoritatea celor implicati in fenomen spun ca pe lânga beneficiile economice evidente masura ar incuraja declararea reala a sumelor obtinute de tranzactiile imobiliare, lucru care nu se prea intâmpla la ora actuala, din cauza impozitelor mari. De asemenea, ar fi incurajate si initiativele pentru ridicarea de cartiere rezidentiale.


Ce nu se impoziteaza


Nu se impoziteaza bunurile imobile dobândite prin reconstituirea dreptului de proprietate in baza legilor speciale; donatiile intre rude sau afini de pâna la gradul al treilea inclusiv, precum si intre soti; bunurile obtinute in urma unui act de succesiune, daca aceasta este facuta in termen de doi ani de la decesul proprietarului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS