10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii vor aur si imobiliare

Românii vor aur si imobiliare

Românii considera imobiliarele cele mai profitabile investitii. O parte importanta a populatiei si-ar investi economiile in aur. Depozitele bancare au crescut in preferintele românilor.


Randamentele ridicate ale investitiilor imobiliare, in contrast cu dobânzile sub inflatie oferite mult timp de banci, sunt motivele pentru care majoritatea românilor vad investitia in imobiliar ca fiind cea mai profitabila varianta de economisire. „Cele mai profitabile forme de economisire sunt considerate a fi cele in bunuri imobiliare si metale pretioase“, releva un studiu realizat de Metro Media Transilvania pentru Fondul de Garantare a Depozitelor. Desi au crescut in preferintele românilor, depozitele bancare sunt departe de a ocupa un loc fruntas, situându-se la acelasi nivel cu investitia preferata mult timp de români – achizitionarea de valuta. Numai 18% dintre cei intervievati si-ar depune banii la banca. In ciuda aprecierii constante a leului, 18% dintre respondenti prefera sa-si plaseze economiile in valuta.


O tona de aur pe an


De la inceputul anului, românii au cumparat o tona de bijuterii din aur, potrivit Realitatea.net.


Bijutierii spun ca aceasta tendinta ascendenta se va mentine si in perioada urmatoare. In ultimele zece luni, românii au cumparat jumatate de tona de aur din productia interna si restul, bijuterii din import. La nivelul tranzactionarii la bursa, pretul aurului a cunoscut o evolutie puternic ascendenta.


Metalul galben a cunoscut o crestere constanta in ultimul an, ajungând la maximul ultimilor 17 ani, de circa 12 euro/gram, in contrast cu evolutia principalelor burse europene. Astfel, contractele futures pe evolutia pretului aurului au adus randamente considerabile investitorilor. Investitiile in aur nu presupun achizitia efectiva a metalului.


Potrivit estimarilor Patronatului Bijutierilor din România, doar un sfert din aurul cumparat de români s-a vândut in magazine. Celelalte trei sferturi au fost vândute de catre comercianti ambulanti sau de casele de amanet.


Obsedati de imobiliare


Studiul Metromedia arata ca 57% dintre români considera domeniul imobiliar ca fiind cel mai profitabil. Si au si de ce. Randamentele inregistrate pâna acum, precum si potentialul de crestere, sunt argumente destul de convingatoare. Valoarea totala a investitiilor pe piata imobiliara din România realizate in 2006 se apropie de circa un miliard de euro, considera vicepresedintele executiv Alpha Bank, Sergiu Oprescu. „Investitiile pe piata imobiliara in acest an sunt estimate la aproximativ 800 de milioane de euro – un miliard de euro, fiind cele mai profitabile din economia româneasca, cu randamente de circa opt la suta“, a precizat Oprescu. Oficialul Alpha Bank a explicat ca in urmatorii ani sunt preconizate cresteri in toate domeniile pietei imobiliare: industrial, birouri, retail si rezidential. In 2006 au fost dezvoltate peste 27 de proiecte mari, reprezentând zeci de mii de unitati locative.


Reprezentantul Alpha Bank a spus ca piata imobiliara este estimata, in termeni reali, la circa 3,1 miliarde de euro, desi creditul ipotecar se ridica la circa 1,9 miliarde de euro. „In ceea priveste investitiile in imobile de birouri inchiriate, nivelul randamentelor de pe aceasta piata se situeaza in prezent in jurul lui 8%, echivalent cu o perioada de amortizare a investitiei in 12,5 ani“, a spus si Mihai Plaesu, Senior Consultant in cadrul departamentului Birouri al DTZ Echinox.


Depozitele câstiga teren


Depozitele bancare ocupa aproximativ 18% dintre optiunile intervievatilor. Nivel rezonabil, daca stam sa ne gândim ca o buna perioada de vreme dobânzile s-au situat sub nivelul inflatiei. Totusi, pe parcursul acestui an, valorile medii ale dobânzilor la depozite sunt cu pâna la 4 procente peste inflatia estimata pentru sfârsitul anului.


Un nou jucator, pensiile private


Daca pâna acum România si Albania erau singurele tari care nu aveau un sistem privat de pensii, de la 1 ianuarie situatia se va schimba. Incepând cu anul viitor, va deveni operational pilonul III (facultativ) al sistemului de pensii private. In optiunile respondentilor, acest tip de economisire ocupa 8 procente. „O persoana care da timp de 25 de ani câte 20 de euro pe luna va primi, la finalul perioadei, timp de 15 ani aproximativ 140 de euro pe luna“, a spus Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Modelul este bazat pe obtinerea unui randament mediu la plasamentele in euro de aproximativ 7%. Autoritatile apreciaza ca, pâna in 2010, aproximativ un milion de oameni vor cotiza la fondurile de pensii private.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS