13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul cinematograf Dacia, transformat in hipermarket

Fostul cinematograf Dacia, transformat in hipermarket

Omul de afaceri gorjean Nicolae Sarcina a dat o noua lovitura in privinta achizitiilor de spatii comerciale. Acesta a cumparat fostul sediu al cinematografului Dacia la pretul de 37,6 miliarde de lei.


Fostul cinematograf Dacia din centrul municipiului Târgu Jiu va fi transformat in hipermarket. Cladirea fostului cinema fost cumparata ieri de firma SUCCES, apartinând omului de afaceri Nicolae Sarcina, in urma unei licitatii la care au fost cinci participanti, dintre care doua companii multinationale. Cu toate acestea, societatea cu sediul inregistrat in satul Bâlta, comuna Runcu, din judetul Gorj, a câstigat licitatia in fata unor companii foarte puternice. Pretul cu care Sarcina a achizitionat sediul fostului cinematograf s-a ridicat la 37,6 miliarde de lei vechi, cu peste 15 miliarde de lei mai mult decât pretul de pornire al licitatiei. „Am o datorie fata de gorjeni. Vrem sa amenajam in spatiul pe care l-am achizitionat un hypermarket. Compania SUCCES are peste 700 de salariati si vom analiza in cadrul Comitetului Director ce vom face cu spatiul de la etajul superior“, a spus Nicolae Sarcina. Acesta vrea ca hypermarketul sa fie inaugurat pe 25 mai, atunci când isi serbeaza ziua de nastere. Imobilul are o suprafata construita de 715 metri patrati, iar terenul aferent acestuia este de 1.620 mp.


Fostul subprefect de Gorj, reprezentantul firmei Billa


La licitatia de vânzare a cladirii fostului cinematograf s-au inscris cinci participanti: Billa Invest Construct SRL din Bucuresti, Morava Expert SRL din Bucuresti, Succes Nic Com, Feaconsult SRL din Târgu Jiu si o persoana fizica, Simona Georgiana Buse. Interesant este ca reprezentantul firmei Billa a fost Dan Popescu, fostul subprefect al judetului Gorj si fost inspector-sef al Inspectiei in Constructii Gorj.


Presedintele Comisiei de licitatie a fost vicepresedintele Consiliului Judetean Gorj, Gheorghe Grivei. Pretul de pornire al licitatiei a fost de 22,4 miliarde de lei. Garantia de participare a fost de 1,1 miliarde de lei, fiind platita de toti participantii, acestia recuperându-si banii dupa terminarea licitatiei.


La inceputul licitatiei a fost o discutie intre investitori in privinta termenului de achitare a banilor de catre câstigator. „Billa vrea sa investeasca in Târgu Jiu si este pregatita sa achite suma intr-un termen mai scurt“, a spus Dan Popescu. In schimb, Nicolae Sarcina a cerut un termen mai mare decât cel din contract: „Eu m-am dezvoltat cu ajutorul creditelor bancare si am dovedit ca sunt un client cu bonitate si formalitatile pot dura“. Pâna la urma, termenul stabilit pentru plata sumei a fost de zece zile lucratoare, astfel ca SUCCES trebuie sa achite banii pâna pe 22 noiembrie.


Prima care s-a retras din licitatie a fost Simona Georgiana Buse, imediat dupa strigarea pretului de pornire, dupa care a urmat societatea Feaconsult. In cursa au mai ramas SUCCES, Billa si Morava. Firma reprezentata de Dan Popescu a renuntat sa mearga mai departe dupa ce pretul ajunsese la putin peste 37 de miliarde de lei. Apoi in cursa au ramas SUCCES si Morava, societatea din Gorj fiind declarata câstigatoare, dupa parcurgerea a 35 de pasi, fiecare pas reprezentând o crestere a pretului cu 448 de milioane de lei.


O parte din bani vor fi investiti in modernizarea Casei de Cultura


Cladirea fostului cinematograf Dacia a intrat anul trecut in patrimoniul Consiliului Judetean Gorj, fiind transferata de la Centrul National al Cinematografiei. Consiliul judetean a intentionat sa amenajeze cinematograful intr-o sala de spectacole moderna. Insa, in urma unor analize a reiesit ca investitia ar fi prea mare si depasea puterea financiara a institutiei, astfel ca s-a ajuns la varianta scoaterii la vânzare. Conducerea consiliului judetean intentioneaza ca o parte din banii obtinuti din vânzarea fostului cinematograf sa fie investiti in modernizarea Casei de Cultura a Sindicatelor. „Vom investi bani in modernizarea Casei de Cultura numai daca vom deveni si noi actionari cu suma pe care o vom aloca pentru lucrarile de modernizare“, a spus Gheorghe Grivei, vicepresedintele Consiliului Judetean Gorj.


Sarcina cumpara tot


Nicolae Sarcina a cumparat cam tot ce se putea in Gorj in privinta spatiilor comerciale. Numai in Târgu Jiu, acesta detine peste 20 de spatii. Firma SUCCES are o retea de magazine in toate localitatile judetului Gorj, dar si in unele orase din tara. Societatea mai detine si câteva benzinarii si e implicata in investitii in mass-media locale.


De curând, Nicolae Sarcina a cumparat si societatea GRIMEX, cu aproximativ 80 de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS