17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEvaziune cu aluminiu de doua miliarde

Evaziune cu aluminiu de doua miliarde

Sectia Garzii Financiare Olt a descoperit in spatele unei cesiuni de actiuni o evaziune de 2,6 miliarde de lei. Controlul la o firma din Slatina care are ca obiect de activitate comertul cu deseuri reciclabile a fost definitivat saptamâna trecuta. Punctul de plecare al investigatiei a fost nedepunerea la fisc, din primavara acestuia an, a declaratiilor periodice. Motivul a fost simplu. In februarie, firma a cesionat actiunile catre alta persoana.


Pe baza documentelor referitoare la ultimele tranzactii importante, Garda a constatat ca in perioada octombrie 2003-februarie 2004 firma a facut operatiuni economice cu 216,9 tone de lingouri de aluminiu si 31,8 tone fier beton, in valoare de peste sapte miliarde de lei. Cumparatorul, un agent economic din Alexandria, a emis 36 de facturi fiscale. Garda a constatat insa, prin incrucisare, ca firma din Teleorman este de fapt o societate „fantoma“, intreaga operatiune comerciala dovedindu-se in acest fel fictiva. Cesionarea actiunilor de catre firma slatineana nu este, in acest caz, decât incercarea patronului de a sterge urmele tunului.


„Cazul se incadreaza in modelul de evaziune fiscala prin care, la un moment dat, se cesioneaza actiunile unei societati, ocazie cu care se fac nevazute documentele financiar-contabile“, a declarat comisarul-sef Damian Tanasescu.


In perioada care a facut obiectul cercetarilor, firma a dedus in mod eronat TVA in valoare de peste un miliard si a introdus in mod ilegal la cheltuieli suma de sase miliarde. Pentru prejudiciul de 2,6 miliarde adus statului prin aceste operatiuni, Garda a formulat sesizare penala impotriva administratorului si a sesizat Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor pentru continuarea investigatiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS