16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBiletele de tren se scumpesc din nou

Biletele de tren se scumpesc din nou

CFR Calatori a decis sa scumpeasca biletele de tren cu 7,9%, la patru luni dupa ultima modificare de 5,2% din luna iunie.


Calatoria cu trenul tinde sa devina pe zi ce trece un lux pe care si-l vor permite tot mai putini oameni. Prevalându-se de o ordonanta de urgenta care ii da dreptul sa mareasca trimestrial tarifele la transportul feroviar, CFR Calatori a anuntat ieri o noua scumpire a biletelor de tren incepând cu 1 noiembrie, dar va pastra facilitatile la procurarea abonamentelor acordate elevilor, studentilor si navetistilor. Motivele invocate: cresterea veniturilor firmei si compensarea cresterii preturilor la combustibili si energie electrica.


Preturile ar putea creste din nou in ianuarie


Conducerea Regionalei de Transport Feroviar Craiova (RTFC) a declarat ca nu exclude o noua scumpire a biletelor pâna la sfârsitul anului. „Preturile vor creste pentru a acoperi rata inflatiei si costurile cu motorina si energia electrica incluse in transport. Pâna acum nu aveam voie sa marim preturile decât daca indicele cumulat al inflatiei depasea 5%. Ordonanta nr. 79/2006 ne da acum posibilitatea sa facem acest lucru din trei in trei luni“, a declarat directorul RTFC, Cosmin Radulescu. Acesta a precizat ca noua majorare nu acopera costurile transportului si ca pretul real al biletelor ar fi mai mare cu 50 – 60% daca nu ar exista subventia de la stat. „Cea mai mare subventie se primeste pentru trenurile personal, iar cea mai mica la trenurile intercity“, a adaugat Radulescu, care nu exclude o noua scumpire pâna la sfârsitul anului, desi legal urmatoarea crestere a preturilor ar putea fi operata in februarie anul viitor.


Cât platim pentru biletul de tren


Craiovenii care calatoresc cu trenul catre Bucuresti va trebui sa se orienteze cu ce tip de tren se deplaseaza deoarece preturile difera semnificativ in functie de clasa si de viteza.


Pe ruta Craiova – Bucuresti, un bilet la clasa a doua la trenul personal costa 16,1 RON, la accelerat – 28,9 RON, la rapid – 36,1 RON, iar la intercity 39,6 RON. Pentru clasa intâi, pe aceeasi ruta, un bilet la trenul personal costa 26 RON, la accelerat – 46,5 RON, la rapid – 51,8 RON, iar la intercity – 58 RON. Cei care calatoresc pe ruta Craiova – Timisoara vor plati la clasa a doua la trenul personal 20,4 RON, la accelerat – 34,4 RON, la rapid 46,4 RON, iar la intercity 50,7 RON. Pentru clasa intâi pe aceeasi ruta, biletul de personal costa 31,8 RON, acceleratul – 53,6 RON, rapidul – 71,7 RON, iar la intercity – 77,5 RON.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS