10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTeza cu subiect unic, in premiera

Teza cu subiect unic, in premiera

Desi mai este doar o luna pâna când elevii de clasa a VII-a vor fi nevoiti sa sustina in premiera aceste teze, ce vor conta la admiterea in liceu, metodologia si programa pentru tezele cu subiect unic nu sunt cunoscute.


Pe 24 noiembrie, elevii de clasa a VII-a din toata tara vor sustine prima proba – la matematica – din cadrul tezelor unice, examene organizate in premiera in acest an si care vor conta pentru admiterea la liceu incepând din vara anului 2008. Desi mai este doar o luna pâna la aceste teze unice, metodologia elaborata de Ministerul Educatiei si Cercetarii se afla inca in faza de proiect, urmând sa fie supusa dezbaterii publice inainte de a lua forma unui ordin de ministru. In forma actuala, metodologia tezelor unice nu lamureste o serie de aspecte privind aceste examene.


Subiecte unice pe tara, de rezolvat in 50 de minute


Conform proiectului de metodologie, elevii de clasa a VII-a vor sustine pe 24 noiembrie teza unica la matematica, iar pe 7 decembrie, teza unica la limba si literatura româna. Elevii de alte nationalitati urmeaza sa sustina, pe 30 noiembrie, o teza unica la limba si literatura materna. In situatii speciale, temeinic motivate, elevii care nu s-au prezentat la teza unica au posibilitatea de a o sustine in zilele de 20 februarie 2007 (matematica), 22 februarie (limba si literatura materna) si 27 februarie (limba si literatura româna).


Notele obtinute la aceste teze au o pondere de 25% din media semestriala si vor constitui un criteriu pentru selectia si repartizarea in liceu, incepând cu anul scolar 2008-2009. Subiectele unice la nivel national pentru teza si baremele de evaluare si notare vor fi elaborate de Serviciul National de Evaluare si Examinare. Cerintele vor avea un nivel mediu de dificultate si va trebui rezolvate in 50 de minute.


Proiectul de metodologie prevede ca preluarea si distribuirea subiectelor in scolile in care se desfasoara tezele se vor face de membrii unui centru de comunicare constituit in fiecare judet. Corectarea se preconizeaza sa fie realizata in mai multe centre de evaluare organizate la nivelul fiecarui judet, de profesori de la alte scoli, iar rezultatele se vor afisa in maximum trei zile.


Nota 1 pentru copiat


Conform metodologiei, evaluarea lucrarilor se face cu note de la 1 la 10. Elevii prinsi cu copiute primesc nota 1 la teza pe care au incercat sa o fraudeze. Nota 1 se acorda chiar si pentru tentativa de copiere. Elevii vor sta câte unul in banca, pentru a nu se „inspira“ de la colegi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS