13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConfuzii privind gratuitatea antidiabeticelor

Confuzii privind gratuitatea antidiabeticelor

Medicii nutritionisti nu mai stiu care medicamente pentru diabet sunt gratuite. Confuzia a aparut dupa ce ministrul sanatatii a spus ca toate antidiabeticele sunt gratuite, iar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate l-a contrazis.


O neintelegere intre ministrul sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) privind aplicarea unui ordin comun este pe cale sa creeze mari probleme bolnavilor de diabet si farmacistilor.


Nemultumit de faptul ca pentru o parte din medicamentele orale bolnavii trebuie sa plateasca diferenta pâna la pretul de referinta, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat marti ca toate antidiabeticele trebuie eliberate gratuit si a cerut ca bolnavii care au platit pâna acum, de la intrarea in vigoare a noului program de diabet, sa-si primeasca banii inapoi de la farmacii.


Afirmatiile ministrului sanatatii au fost contracarate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care a venit cu precizari intr-un comunicat de presa: „In conformitate cu Ordinul comun MS/CNAS nr. 1061/425 din 31.08/4.09.2006, bolnavii au acces fara plata la toate cele 34 de medicamente care erau gratuite pâna la 1 octombrie. In plus, fata de vechiul program de diabet, acum diabeticii pot beneficia tot fara plata si de alte 15 antidiabetice orale. Pentru alte 38 de antidiabetice orale care pâna la 1 octombrie puteau fi achizitionate din farmacii numai cu plata integrala, se asigura compensarea 100% la pretul de referinta“.


Cu alte cuvinte, ministrul a spus ca toate medicamentele se dau gratuit, dar este contrazis de CNAS care sustine ca bolnavii trebuie sa plateasca pentru 38 dintre medicamentele de pe lista.


Fara plafoane pentru diabet


Pâna la lamurirea problemei, pentru a nu crea confuzii in rândul bolnavilor care beneficiaza de antidiabetice orale, coordonatorii programului de diabet din judetul Dolj au stabilit ieri ca sunt necesare masuri pentru ca medicii nutritionisti sa nu prescrie medicamente din cele 38 de antidiabetice orale despre care pâna in acest moment nu se stie daca sunt gratuite. „Pentru cele 38 de medicamente exista corespondenti la pret de referinta, pentru care bolnavul nu trebuie sa plateasca nimic. A ramas sa discutam cu medicii nutritionisti sa fie prescrise doar aceste medicamente corespondente, iar daca pacientul insista sa primeasca unul dintre cele 38 de medicamente sa i se explice ca trebuie sa plateasca diferenta“, a spus dr. Mihaela Sava, coordonatorul Unitatii Judetene Dolj de Implementare a Programului de Diabet.


Colegiul Farmacistilor Dolj sustine ca farmacistii nu au primit pâna acum sesizari de la bolnavii de diabet.


Alta problema aflata in atentia coordonatorilor programului de diabet este legata de asa-zisele plafoane pe care unele farmacii le-ar impune pentru eliberarea antidiabeticelor. Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj sustin ca nu exista plafoane, iar farmaciilor care vor elibera medicamente peste fondul primit de la CAS le va fi decontata diferenta.


Sesizari


Refuzul farmaciilor de a elibera medicamente pentru diabet pe motiv ca s-a terminat plafonul poate fi sesizat gratuit la numarul de Telverde 0.800.800.962 al CAS Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS