13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCAS nu deconteaza implanturile de stend

CAS nu deconteaza implanturile de stend

Vâlcenii care au probleme cu inima, predispusi sa faca infarcte, care au nevoie de dispozitive stend, sunt nevoiti sa si le achite singuri sau sa astepte câteva luni pe listele clinicilor din alte judete, care se ocupa cu asemenea interventii chirurgicale, pentru ca implanturile sa fie decontate de Ministerul Sanatatii (MS). Ministerul deconteaza aceste operatii chirurgicale doar clinicilor din tara care desfasoara aceasta activitate.


Un implant de stend il costa pe un bolnav 2.500 de euro, dar sunt pacienti care au nevoie de câte trei dispozitive, pentru a preveni infarctul. Vâlcenii care au nevoie de aceasta interventie chirurgicala merg la clinicile din Bucuresti, Târgu Mures, Timisoara si Cluj, iar MS aloca bani direct acestor unitati, pentru ca implanturile sa fie gratuite. „In ultima perioada, la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vâlcea vin tot mai multi vâlceni care si-au implantat stend pe banii lor si vor sa le decontam noi cheltuielile. Acest lucru nu e posibil, deoarece noi, neavând o asemenea clinica in judet, nu primim bani de la minister, iar CAS nu are nici o treaba. MS da bani pentru aceasta interventie doar judetelor care au spitale specializate in acest domeniu“, a declarat Dorel Constantinescu, purtatorul de cuvânt al CAS Vâlcea.


Clinicile universitare trebuie sa prevada un buget distinct pentru pacientii din alte judete


S-a constatat ca numarul persoanelor care mor in urma afectiunilor de inima este in crestere. „Pentru a preveni infarctul de miocard, pentru perioadele postinfarct au fost create dispozitive speciale numite stend care largesc zonele afectate sau ingustate lasând libera circulatia sanguina in zona inimii. Clinicile universitare specializate au fost dotate cu aparatura de inalta performanta si finantate de MS, dar numarul solicitarilor e din ce in ce mai mare si in aceste conditii este necesara intocmirea unor liste de asteptare sau, daca nu, bolnavii isi pot plati singuri interventiile chirurgicale, fara ca acestea sa mai fie decontate. Problema e ca sunt si spitale care recomanda alt tip de stend, dar e mult mai scump decât cel finantat de MS si nu poate fi decontat din cheltuielile clinicilor, iar bolnavii trebuie sa il achite singuri. Oamenii trebuie sa stie ca noi nu decontam achizitionarea acestor stenduri.


CAS deconteaza doar tratamentul cu Plavix, care succede interventia de implant si se face la recomandarea medicului specialist. CAS suporta acest tratament, pentru fiecare persoana o perioada de maximum noua luni. Tratamentul pe luna, pentru o persoana, costa aproximativ 400 de lei“, a spus Dorel Constantinescu. Reprezentantul CAS sustine totusi ca, pentru a rezolva problema implantului de stend, clinicile universitare nu trebuie sa dea prioritate doar asiguratilor din judetele lor, ci sa prevada un buget distinct si pentru pacientii din alte regiuni ale tarii, care au nevoie de aceste ingrijiri medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU