13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFalsi orbi, platiti ilegal cu zeci de milioane

Falsi orbi, platiti ilegal cu zeci de milioane

La mai bine de un an de când scandalul dosarelor false de nevazatori a tinut prima pagina a ziarelor, noi cazuri de orbi pe hârtie au intrat in atentia autoritatilor doljene. Reprezentantii DGASPC Dolj au descoperit ca printre nevazatori se afla o persoana decedata, un sofer si o persoana care nu avea habar ca este handicapata.


Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) s-a mai confruntat cu o astfel de situatie si anul trecut, când au fost identificate aproximativ 60 de dosare apartinând unor persoane decedate care primeau drepturile cuvenite unor persoane cu handicap vizual. Verificarile ulterioare efectuate la toate cele 2.500 de dosare aflate in plata au dus insa la concluzia ca aproape jumatate din acestea erau in neregula. Cu toate ca autoritatile doljene au afirmat atunci ca toate documentele au fost luate la puricat, de curând DASPC Dolj a descoperit alte trei cazuri de persoane care au beneficiat de drepturile cuvenite unor persoane cu handicap, desi nu aveau nici macar dificultati de vedere. Si poate ca nici acestea nu ar fi fost descoperite daca aceste trei cazuri nu ar fi fost sesizate de un cetatean Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, institutie care a trimis sesizarea spre solutionare catre DGASPC Dolj. In urma anchetelor sociale facute la domiciliul celor incriminati de reclamatie, reprezentantii DGASPC Dolj au constatat ca una dintre persoane decedase, iar celelalte doua, socru si ginere, in vârsta de 80, respectiv 50 de ani, au declarat ca vad bine mersi si iar ginerele este chiar sofer pe taxi. „Ne-am deplasat la fata locului, am facut anchete sociale in teren si am constatat ca o persoana din cele trei decedase in luna iunie a acestui an, iar ceilalti doi, socru si ginere, ne-au spus ca nu stiu nimic despre acest fapt, iar ginerele ne-a mai zis ca nu a incasat niciodata banii. Masurile luate imediat au fost suspendarea drepturilor acordate si sesizarea organelor cu competenta in acest caz, adica Inspectoratul Judetean de Politie si Parchetul de pe lânga Judecatoria Craiova“, a precizat directorul Florin Stancu. Din datele detinute de DGASPC, cei doi au fost incadrati cu grad de handicap 1 in luna noiembrie 2003, respectiv februarie 2004, iar indemnizatia lunara pentru cei doi se cifreaza in prezent la suma totala de aproximativ zece milioane de lei vechi. Alta informatie care le-a dat de gândit reprezentantilor DGASPC Dolj este aceea ca plata drepturilor pentru aceste trei cazuri se facea intr-un cont bancar.


Dosarele nevazatorilor cu card, luate la puricat


Cu toate ca s-au abtinut sa dezvaluie numele persoanelor implicate in acest caz, autoritatile au tinut sa precizeze ca membrii comisiei de expertiza care trebuie sa isi dea acordul pentru eliberarea certificatului de incadrare la un anumit grad de handicap nu au prea multe de spus in ceea ce priveste situatia medicala reala a celor veniti in fata comisiei. Directorul Florin Stancu a declarat ca verdictul se da pe baza referatului medical intocmit de un medic specialist, iar comisia nu isi prea poate da cu parerea de vreme ce e formata dintr-un medic specialist in medicina muncii, un medic de familie, un psiholog, un asistent social si un reprezentant al organizatiilor neguvernamentale. Stancu a aratat insa ca exista doua posibilitati in acest caz. „Este posibil ca oamenii sa minta si atunci trebuie sa lasam organele de cercetare sa-si faca datoria. Daca oamenii spun adevarul si nu stiau nimic despre acest lucru, contul bancar ar trebui sa fie integru si asta inseamna ca cineva de la noi din institutie e implicat“, a spus directorul Stancu. Noile cazuri de falsi nevazatori au declansat o noua verificare a dosarelor aflate in plata la DGASPC Dolj. De data aceasta, autoritatile si-au propus ca pâna la sfârsitul anului sa ia la puricat toate cele 200 de dosare ce apartin unor persoane cu handicap care isi primesc drepturile banesti prin card.


In proces cu debitorii


Coincidenta surprinzatoare, in aceeasi perioada a anului trecut, in Craiova a izbucnit scandalul falsilor nevazatori care primeau necuvenit indemnizatie pentru persoana cu handicap, dar si bani pentru asistentul personal. Reprezentantii Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) Dolj, cei care efectueaza platile nevazatorilor, in urma deciziei stabilite de reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, implicit a comisiei de expertiza pentru persoane cu handicap, au avut de recuperat debite de peste 800 de milioane de lei si alte peste 150 de milioane de lei de la asistentii sociali (insotitorii persoanelor cu handicap vizual grav – n.r.). Mare parte din bani au fost recuperati, pentru altii si in momentul de fata reprezentantii DMSSF Dolj se afla in procese cu debitorii.


19 procese pe rol


Potrivit reprezentantilor DMSSF Dolj, problema nevazatorilor taximetristi sau chiar decedati pe numele carora se virau banii, a izbucnit chiar din anul 2004, când s-au inregistrat de recuperat debite de peste 300 de milioane de lei. Atunci fiecare institutie implicata a incercata sa arunce pisica in ograda celeilalte, creându-se un adevarat lant al slabiciunilor: DMSSF acuza asistentii sociali, comisia de expertiza a DGASPC Dolj si chiar pe angajatii postei, cei care aveau obligatia sa inmâneze personal banii persoanelor beneficiare. La rândul lor, cei de la DGASPC Dolj aduceau acuze reprezentantilor primariilor din comunele in care existau persoane cu handicap care primeau indemnizatie, ce potrivit acestora aveau obligatia sa aduca la cunostinta orice modificare: decesul beneficiarului, schimbarea insotitorului persoanei cu handicap etc.


„Noi nu facem decât sa punem in plata deciziile primite de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj. Si acum incercam sa recuperam debitele create din anul 2004 si 2005. Avem si in prezent 19 procese pe rol, cazuri cu mari probleme, de la care avem de recuperat sume importante de bani. Nici pâna in prezent nu am primit, asa cum era firesc sa se intâmple, un rezultat al anchetei desfasurate in anul 2005, când au fost verificate si preluate de Procuratura toate cazurile de falsi nevazatori, dar si toate cele 3.000 de dosare care existau in acel moment in plata. La Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj exista o comisie de expertiza, cu medici specialisti care evalueaza fiecare caz, il verifica si il incadreaza intr-un anumit grad in functie de gravitatea bolii. Legat de noile cazuri de nevazatori falsi sesizate pe noi nu ne-a instiintat nimeni sa sistam platile, asa cum era firesc“, a mentionat Marius Simcelescu, director adjunct al Directiei de Asistenta Sociala din cadrul DMSSF Dolj. La rândul sau, Florian Vlaescu, directorul executiv al Directiei de Munca, a mentionat ca in urma cu câteva zile chiar a solicitat biroului de asistenta din cadrul institutiei pe care o conduce o situatie a debitelor pe care si in prezent le au de recuperat de la falsii nevazatori ce munceau nestingheriti ca soferi de taxi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS