12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRenta viagera, numai pentru teren intabulat

Renta viagera, numai pentru teren intabulat

Potentialii beneficiari ai rentei viagere nu vor mai putea obtine bani decât daca terenul ce constituie obiectul rentei este intabulat. Acest lucru se datoreaza faptului ca, la nivel national, reprezentantii Agentiei Domeniilor Statului au intâlnit cazuri in care beneficiarii au iesit de sub incidenta legii.


In prezent, in cazul in care exista mai multi proprietari ai aceluiasi teren, fara a fi precizata suprafata de pamânt ce apartine fiecaruia, daca indeplinesc conditiile de obtinere a rentei viagere agricole, acestia pot primi banii distribuiti prin programul Renta Viagera. Trebuie insa ca mai intâi sa stabileasca un rentier care primeste banii (acestia sunt impartiti ulterior intre beneficiari). „In acest moment, in Dolj, avem depuse aproximativ 20 de dosare care se incadreaza in aceasta situatie“, a declarat Remulus Chitu, seful Biroului Judetean de Renta Viagera Dolj.


In prezent, legislatia permite beneficiari cu peste zece hectare


Oficiul National de Renta Viagera Agricola planuieste sa renunte la aceasta „permisivitate“ deoarece la nivel national au fost cazuri in care beneficiarii de renta au iesit de sub incidenta legii. Potrivit informatiilor furnizate de Remulus Chitu, acest lucru este posibil in cazul in care, de exemplu, exista un titlu de proprietate pentru doi frati, care indeplinesc conditiile pentru a beneficia de renta, pentru o suprafata de zece hectare. Acestia isi intocmesc dosarul pentru renta viagera pe cele zece hectare, iar ulterior unul din ei mai depune un dosar pentru inca sapte hectare. Si cum e putin probabil ca, fiind frati, cele zece hectare sa fie impartite altfel decât jumate-jumate, cel din urma poate beneficia de renta chiar daca a avut/are in posesie 12 hectare si iese astfel de sub incidenta legii. „In Dolj, nu ne-am confruntat cu astfel de cazuri. Totusi, in cazul in care exista mai multi mostenitori ai aceluiasi teren, acestia va trebui mai intâi sa faca succesiunea, sa-si intabuleze terenul si abia apoi vor putea sa-si intocmeasca dosarul pentru renta“, a spus Remulus Chitu.


„Se va gasi o solutie in maximum doua saptamâni“


In ceea ce priveste cele 20 de dosare depuse deja, situatia lor va fi stabilita in urmatoarele saptamâni. Potrivit informatiilor primite de la Biroul Judetean de Renta Viagera Dolj, deocamdata se asteapta decizia Agentiei Domeniului Statului ce trebuie mai intâi aprobata printr-o ordonanta de urgenta. „Se va gasi o solutie in maximum doua saptamâni. E posibil ca pentru dosarele depuse deja sa fie acceptata o declaratie pe proprie raspundere in fata notarului, potrivit careia beneficiarii rentei nu mai au alte suprafete de teren“, a afirmat seful Biroului Judetean de Renta Viagera Dolj.


Program de comasare a terenurilor


Renta viagera agricola este un program de comasare a terenurilor, ce se adreseaza persoanelor in vârsta de peste 62 de ani care doresc sa vânda sau sa arendeze proprietatile detinute. Valoarea rentei este 100 de euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol vândut si 50 de euro/an pentru fiecare hectar arendat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS