10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInundatiile produse de Dunare au afectat ecosistemul Marii Negre

Inundatiile produse de Dunare au afectat ecosistemul Marii Negre

Directorul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa“, Simion Nicolaev, a declarat ieri ca inundatiile produse de Dunare au afectat considerabil ecosistemul Marii Negre. Potrivit specialistilor institutiei, efectele negative ar putea fi remediate printr-o gestionare mai buna a zonelor inundabile din Lunca Dunarii. Nicolaev a precizat ca inundatiile au dus la crearea unei zone de apa dulce in partea nordica a litoralului românesc, cu o salinitate de circa cinci ori mai scazuta decât cea a Marii Negre. Din aceasta cauza populatia de moluste a disparut, iar fauna piscicola a Marii Negre poate fi gasita la adâncimi de 40 – 50 de metri.


Simion Nicolaev spune ca aceste efecte vor disparea in timp, intrucât populatia de moluste va reveni de la sine cu conditia pastrarii salinitatii Marii Negre.


Specialistii institutului pe care il conduce au elaborat un studiu, precum si propuneri catre Ministerului Mediului, astfel incât inundatiile produse de Dunare sa aiba efecte cât mai mici asupra ecosistemului Marii Negre. El considera ca pot fi folosite in acest scop circa 100.000 de hectare de teren, in conditiile afectarii cât mai putin a habitatului uman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS