20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRambursare ilegala de TVA de 48,67 miliarde

Rambursare ilegala de TVA de 48,67 miliarde

O firma craioveana cu patroni arabi a solicitat si obtinut de la DGFP Dolj o rambursare de TVA de 48,67 miliarde de lei vechi, in urma unei tranzactii la export cu material izolant catre SUA. Comisarii financiari au sesizat cazul procurorilor si BNR, care va verifica tranzactia bancara a firmei.


Comisarii Garzii Financiare Dolj au descoperit recent un nou caz de rambursare ilegala de TVA, in valoare de 48,67 miliarde de lei vechi, obtinuta de la fiscul doljean in anul 2002 de o firma craioveana la care asociati erau doi cetateni arabi. Potrivit informatiilor furnizate de Dumitru Iordache, comisarul-sef adjunct al Garzii Financiare, este vorba de un export de material izolant, al carui pret a fost umflat de sute de ori de firma intermediara pentru a obtine rambursarea de TVA.


„Societatea intermediara era din Craiova si isi intrerupsese activitatea in 1999. In 2002, firma a fost preluata de cei doi cetateni arabi, exclusiv pentru aceasta tranzactie. La prima vedere, tranzactia parea in regula, in sensul ca exista documente care duc la concluzia ca materialele ar fi parasit tara, fiind importate de o societate din SUA si livrate catre Orientul Mijlociu. Dupa ce am aflat preturile de producator, ne-am dat seama ca acestea fusesera umflate de sute de ori pentru a obtine rambursarea de TVA“, a spus Iordache.


Tranzactia cu material izolant a depasit, cu tot cu TVA, 300 de miliarde de lei vechi. Comisarii financiari au sesizat Parchetul de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si Banca Nationala a României (BNR) in legatura cu acest caz. Cea din urma institutie va cerceta modul in care au fost facute platile tranzactiei, prin intermediul unei banci bucurestene. Cei care au investigat cazul in ultimele trei luni spun ca pâna acum IGP nu a reusit sa dea de urma cetatenilor arabi asociati la firma intermediara. Totodata, cazul a fost transmis Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, pentru stabilirea obligatiilor fiscale ale firmei intermediare.


Firmele doljene, amendate cu 4,7 miliarde


In cursul lunii septembrie, comisarii financiari au verificat modul in care firmele doljene respecta legea, aplicând amenzi in valoare totala de 4,7 miliarde de lei vechi. Cel mai mare risc de evaziune fiscala si frauda se inregistreaza in comertul cu produse accizabile. Din 22 de societati verificate, 12 au fost sanctionate cu amenzi contraventionale in valoare de 1,47 miliarde de lei vechi. De asemenea, au fost confiscate bunuri in valoare de 118,5 milioane de lei vechi si a fost suspendata activitatea la doi agenti economici, care comercializau bauturi fara banderole si tigari fara timbru. Sanctiuni consistente au fost aplicate si in domeniul comercializarii si prelucrarii lemnului, unde trei firme au incasat contraventii de 55 de milioane de lei vechi si au fost confiscate bunuri in valoare de 681 de milioane de lei vechi. Alte aspecte sub care au fost aplicate amenzi sunt respectarea disciplinei financiar-contabile si dotarea cu case de marcat fiscale. 29 de societati comerciale care desfasurau comert cu amanuntul au primit amenzi de 530 de milioane de lei vechi, iar activitatea uneia a fost suspendata, 37 de firme de comert angro au fost amendate cu 532 de milioane de lei vechi, iar 12 societati de alimentatie publica au fost sanctionate cu 245 de milioane de lei vechi. In alte domenii, amenzile s-au ridicat la 560 de milioane de lei vechi. In urma controalelor, comisarii au intocmit si trei sesizari penale.


„In doua dintre ele este vorba de sustragerea de la verificari a unor firme care au sedii fictive, firme-fantoma. In celalalt caz este vorba de sustragerea de la plata catre bugetul statului a unor obligatii fiscale in valoare de 1,26 miliarde de lei vechi, prin nedeclararea veniturilor catre fisc“, a precizat Dragos Ursulescu, comisarul-sef al Garzii Financiare Dolj. Acesta a spus ca s-au facut ample verificari la detinatorii de autorizatii de utilizatori finali in cazul uleiurilor minerale neaccizate, cât si la beneficiarii acestora. Conform legii, daca sunt folosite in scop industrial, aceste uleiuri sunt neaccizabile. Exista insa indicii ca in multe cazuri acestea s-au transformat in carburanti accizabili.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS