16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Scurte stiri

Lucrari in avans la Canalul Cornitoiu


Mii de craioveni din cartierele Cornitoiu si Craiovita Noua vor scapa mai repede decât se asteptau de mizeria care se acumuleaza in zona Liceului de Chimie. Potrivit viceprimarului Gheorghe Nedelescu, firma constructoare, Energoconstructia SA Bucuresti, a anuntat municipalitatea ca obiectivul de 26 de miliarde de lei va fi predat inainte cu doua luni fata de data stabilita prin licitatie: 25 februarie 2007. „Reprezentantii Energoconstructia ne-au prezentat un grafic de lucrari, care pâna acum a fost respectat, conform caruia canalul va fi complet functional si predat «la cheie» in decembrie 2006“, a precizat viceprimarul Nedelescu.


Zece milioane de euro pentru cooperarea româno-bulgara


Ministerul Integrarii Europene (MIE) a lansat ieri trei noi linii de finantare in cadrul Programului PHARE 2005 Cooperare Transfrontaliera România-Bulgaria. Obiectivul acestui program este promovarea dezvoltarii economice durabile a regiunii de granita dintre cele doua tari, prin cresterea cooperarii intre sectoarele public si privat. Astfel, in cadrul cooperarii economice vor fi finantate proiecte privind dezvoltarea infrastructurii de afaceri, actiuni de marketing pentru IMM-uri si activitati de turism, cu granturi cuprinse intre 50.000 si 700.000 de euro. In domeniul protectiei mediului, granturile au valori cuprinse intre 50.000 si 1.000.000 de euro. De asemenea, vor primi fonduri si proiectele mici, genul actiunilor „people to people“ (schimburi culturale, fluidizarea informatiilor, democratie locala etc.), cu granturi cuprinse intre 10.000 si 50.000 de euro. Suma totala disponibila pentru aceasta licitatie de propuneri de proiecte este de 10.060.000 de euro. Proiectele se pot depune pâna pe 9 ianuarie 2007.


Oferte turistice in Parâng si Straja


Hotelierii si proprietarii de pensiuni turistice din Valea Jiului au lansat oferta de iarna, preturile fiind mai mari. Hotelurile si casele de vacanta au ramas aceleasi, modalitatile de petrecere a timpului liber nu vor fi altele, in schimb preturile vor fi mai mari cu cel putin 10 RON pe noapte. Un sejur la una dintre cele mai luxoase vile din zona turistica a Muntilor Parâng va costa, in viitorul sezon, 120 RON, cu 10 RON mai mult fata de anul trecut. In Parâng, turistii vor avea acces si in sezonul acesta la cinci pârtii de schi, doua dintre ele cu instalatie de nocturna, iar in zona vor putea fi acceptati aproximativ 800 de turisti. Aceasta este capacitatea maxima a pensiunilor, hotelurilor si cabanelor din zona turistica. La Straja sunt asteptati aproximativ 2.000 de turisti. Aici exista mai multe hoteluri amenajate la standarde competitive, iar cazarea, pentru un sejur de cinci zile, va costa aproximativ 300 de euro.


Retrocedari pe final in Dolj


Aproximativ 95% din anexele comunelor doljene care au inregistrat cereri de retrocedare in baza noii legi a proprietatii au fost validate de comisia judeteana pentru aplicarea legilor fondului funciar. Potrivit prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, in prezent au ramas nerezolvate doar anexele trimise de municipiul Craiova si de comunele din zona periurbana. „Dupa validarea tuturor anexelor, vom face un necesar de teren de care avem nevoie pentru retrocedari. Cred ca problema terenurilor de la inchisori se va rezolva, insa este o procedura greoaie. Oricum, Agentia Domeniilor Statului are teren in Dolj, insa este sub apa, iar eu nu pot sa pun in posesie pe un teren aflat sub apa“, a declarat prefectul Giugea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS