Acasă Actualitate ANRSC a publicat preturile locale la gigacalorie

ANRSC a publicat preturile locale la gigacalorie

Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC) a aprobat ieri preturile locale de referinta pentru 68 de localitati, acestea variind intre 107,5 lei/gigacalorie si 258,84 lei, in crestere cu pâna la 140% fata de pretul national de referinta.


Preturile ramân neschimbate, adica la nivelul pretului national de referinta de 107,5 lei/gigacalorie, in mai multe localitati, printre care Turceni (Gorj), Petrila (Hunedoara) si Draganesti (Olt). La Calafat (Dolj) si Motru (Gorj), pretul local de referinta va urca foarte putin fata de nivelul actual ajungând la 118,33 lei, respectiv 108,8 lei. La Bals (Olt), pretul local de referinta va fi de 142,15 lei, la Caracal (Olt) – 144,39 lei, iar la Corabia (Olt) – 189,27 lei. Horezu (Vâlcea) si Baile Olanesti (Vâlcea) vor avea printre cele mai mari preturi la gigacalorie, 209,8 lei, respectiv 224,9 lei.


Potrivit unui comunicat al ANRSC, „nu s-au instituit preturi locale de referinta pentru localitatile in care pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice este sub valoarea de 107,50 lei/Gcal, inclusiv TVA, stabilit ca pret national de referinta prin Hotarârea Guvernului nr. 1.245/2005, si asimilat, conform noilor prevederi legale, cu pretul local de referinta minim“.


Potrivit ANRSC, pentru cazul in care pretul local de referinta determinat este mai mic sau egal cu pretul local de referinta minim, se considera valoarea pretului local de referinta la nivelul de 107,50 lei, inclusiv TVA.


Preturile locale de referinta la energia termica aprobate de cele doua autoritati (ANRE si ANRSC) pot fi diferite de preturile de facturare a agentului termic in localitatile in cauza. Consiliile locale va trebui sa aprobe pâna la 15 octombrie preturile de facturare a energiei termice catre populatie si agenti economici, potrivit conventiei pe care reprezentantii autoritatilor locale au incheiat-o cu Ministerul Administratiei si Internelor.

Exit mobile version