14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBebelus disparut din maternitate

Bebelus disparut din maternitate

Un copil de doua luni a disparut joi dupa-amiaza din maternitatea Spitalului de Urgenta Craiova. Politistii au inceput o ampla actiune de cautare si nu exclud posibilitatea ca micutul sa fi fost rapit. Inspectoratul de Politie Judetean Dolj a trimis instiintari la toate punctele de trecere a frontierei pentru a impiedica o eventuala iesire din tara a unei persoane insotite de bebelusul disparut.


Ionel Urita a venit pe lume la Spitalul Municipal din Calafat, pe 22 iulie. Copilul s-a nascut prematur, cântarind doar 1.800 de grame, motiv pentru care a doua zi a fost transferat in Clinica de neonatologie din maternitatea Spitalului de Urgenta Craiova. O saptamâna mai târziu, pe 31 iulie, mama baietelului, Marinela Urita, a plecat din spital, iar copilul a ramas in ingrijirea cadrelor medicale. Spitalul a anuntat Directia pentru Protectia Copilului ca femeia si-ar fi parasit bebelusul. Pe 26 septembrie copilul a fost transferat din sectorul de prematuri in cel de eutrofici (slab dezvoltati), dupa ce reusise sa ia in greutate, ajungând la 2.650 de grame.


Disparitia


In dupa-amiaza de 28 septembrie, de serviciu in clinica erau doua asistente medicale. Una dintre acestea, Stefania Lazar, avea in ingrijire patru saloane, printre care si cel in care se afla Ionel Urita impreuna cu alti patru bebelusi. Asistenta sustine ca a hranit bebelusii din salon, iar la ora 15.20 a trimis infirmiera cu biberoanele la bucatarie, in timp ce ea s-a dus sa hraneasca bebelusii din alt salon. „La ora 16.20 am revenit la salonul unde era nou-nascutul respectiv si am observat ca toti bebelusii dormeau linistiti“, a precizat ulterior Stefania Lazar.


Asistenta a revenit in salon la ora 17.00 si a gasit patutul gol. O data cu copilul disparuse si placuta de pe patut cu numele acestuia si bratara de identificare pe care micutul o avea la mâna. Pe patut ramasese doar patura cu care era invelit. Asistenta sustine ca a crezut initial ca micutul fusese luat de alta femeie care ar fi putut sa-l confunde cu propriul copil, dar dupa câteva minute de cautari prin toata sectia, inclusiv prin WC-uri, a anuntat asistenta-sefa care, la rândul ei, a anuntat conducerea spitalului. „Am mai verificat impreuna prin toata sectia, apoi am anuntat politia“, a sustinut si Mariana Trica, directorul de ingrijri al unitatii sanitare.


Ancheta de proportii


Conducerea Spitalului de Urgenta Craiova a demarat o ancheta interna pentru a stabili cum a fost posibil ca un nou-nascut sa dispara de sub nasul cadrelor medicale. In acelasi timp, politistii doljeni au inceput propria ancheta de proportii, neexcluzând ca disparitia copilului din spital sa aiba legatura cu o eventuala retea de trafic de carne vie sau de organe. Cum toate cele patru intrari din spital sunt monitorizate cu ajutorul unor camere de supraveghere, politistii au cerut toate casetele cu inregistrarile din ziua disparitiei. Oamenii legii spera ca vizionând casetele video sa obtina indicii care sa-i puna pe urmele persoanei ce a plecat cu nou-nascutul din spital. „S-a constituit o echipa complexa de cercetare care investigheaza disparitia copilului. Urmeaza sa stabilim in ce mod ne pot ajuta inregistrarile camerelor de supraveghere. Politistii din tot judetul au primit sarcini pentru a ajuta la gasirea acestui copil“, a declarat scms. Maria Vasile, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj.


Dupa ce au cautat prin tot spitalul, inclusiv prin bucataria Sectiei de ginecologie, politistii s-au dus la domiciliul parintilor copilului, la Motatei-Gara. Acolo i-au gasit pe mama baietelului, Marinela Urita, si tatal, Ion Golariu. Acestia au spus ca nu stiu nimic de copil si s-au aratat dispusi sa ajute autoritatile sa-l gaseasca pe fiul lor.


Tatal copilului sustine ca micutul nu era abandonat


In loc sa se lamureasca, povestea incepe sa se complice. Tatal baietelului disparut sustine ca nu si-a abandonat copilul. Ajuns ieri-dimineata la Spitalul de Urgenta Craiova, Ion Golariu povestea ca lasase baietelul in spital pentru ca era bolnav si urma sa-l ia acasa dupa ce se facea bine. „Medicii mi-au spus ca nu pot sa-l iau acasa pentru ca e bolnav la ochi si va trebui operat. Nu ne-am gândit nici o clipa sa-l lasam in spital“, a spus Golariu. Barbatul sustine ca sotia lui ar fi plecat din spital la sugestia cadrelor medicale, care i-ar fi spus sa se duca acasa pâna se face bine copilul, ca si-asa nu are cum sa-l alapteze. „Când mi-au spus politistii ca baiatul meu a disparut, am crezut ca poate l-au dus la Bucuresti sa-l opereze“, a mai spus barbatul.


Bebelusul avea certificat de nastere


Alta confirmare a celor declarate de Ion Golariu vine de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj. Reprezentantii acestei institutii sustin si ei ca bebelusul nu era abandonat. „Copilul nu a fost abandonat. Parintii lui mai au acasa trei copii, pe care nu i-au putut lasa singuri. Asa ca l-au lasat pe cel mic in spital, urmând sa se intoarca dupa el in momentul in care se insanatosea“, a declarat Cornel Baloiu, purtatorul de cuvânt al DGASPC Dolj. Ba mai mult, DGASPC Dolj sustine ca bebelusul avea pâna si certificat de nastere, ceea ce face si mai greu de crezut ipoteza abandonului. „Parintii nu voiau sa-si paraseasca bebelusul. Daca ar fi avut intenta asta, nu i-ar fi facut certificat de nastere. Acesta a fost eliberat pe 22 septembrie de Primaria Calafat“, a adaugat Baloiu.


Alta contradictie, semnalata de reprezentantii DGASPC Dolj, este legata de data la care spitalul a anuntat plecarea mamei din unitate. Baloiu spune ca Directia fost anuntata pe 3 august, in timp ce spitalul sustine ca ar fi informat Protectia Copilului pe 1 august. Chiar si dupa disparitia copilului, spitalul a continuat sa sustina ca bebelusul a fost abandonat de parinti.


Nu era program de vizita


Gheorghe Ditescu, seful dispozitivului de paza de la Spitalul de Urgenta, a declarat ca disparitia nou-nascutului a avut loc in afara programului de vizita, când practic nici un vizitator nu avea voie in spital.


Ancheta administrativa


Autoritatea de Sanatate Publica Dolj a cerut declansarea unei anchete administrative la Spitalul de Urgenta Craiova prin care sa se stabileasca responsabilitatile persoanelor cu atributii in supravegherea copilului, modul in care a fost respectat Regulamentul de ordine interioara al spitalului si aplicarea de sanctiuni in cazul in care vor fi gasiti vinovati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII