12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePorcii românesti modifica normele UE

Porcii românesti modifica normele UE

Porcii românesti bolnavi de pesta porcina au invins Uniunea Europeana si si-au câstigat dreptul la viata. Acestia au scapat de eutanasiere dupa ce Uniunea Europeana a cedat in fata Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSV) si a fost de acord cu reinceperea vaccinarii antipesta, sistata acum doi ani.


In urma cu trei ani, Uniunea Europeana a interzis ANSV vaccinarea antipesta a porcilor si a stabilit ca unica masura de combatere a bolii eutanasierea animalelor bolnave si incinerarea cadavrelor. Aceasta masura a UE nu a tinut boala sub control, care s-a raspândit in ultimii ani in majoritatea judetelor tarii. In timp ce in anul 2001 se inregistrau 13 cazuri de pesta porcina in gospodariile românilor, in 2005, la doi ani dupa renuntarea la vaccin, numarul cazurilor de imbolnaviri a crescut la 1.283, iar in 2006, aproximativ 800.000 de porci din 33 de judete au fost infestati. In jumatate din cele 111 localitati doljene au fost descoperite peste 300 de focare de pesta porcina. Aproximativ 1.500 de animale au fost rapuse de boala, jumatate dintre ele fiind eutanasiate de Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dolj.


Vaccin gratis din UE pentru porcul românesc


Cifrele insa par sa fi avut ultimul cuvânt, iar numarul mare de animale care s-au imbolnavit in ultimii ani de pesta a determinat autoritatile de la Bruxelles sa accepte propunerea ANSV de a se reveni la vaccinul antipesta. Comitetul Veterinar Permanent a emis saptamâna trecuta o decizie privind reinceperea vaccinarii antipesta in România. Aceasta actiune face parte din noua strategie antipesta, strategie ce presupune, pentru 2007, costuri de 35 de milioane de euro, insa acestea sunt de 12 ori mai mici fata de ceea ce ar fi insemnat mentinerea strategiei de nevaccinare. Uniunea Europeana va asigura 50% din finantarea necesara strategiei antipesta, angajament care este in premiera luat fata de un stat care nu este inca membru UE. Uniunea asigura gratuit sapte milioane de doze, in valoare de 15 milioane de euro, pentru vaccinarea in complexuri, si un milion de doze pentru porcii din gospodariile populatiei. Autoritatile sanitar-veterinare doljene sunt pregatite sa reinceapa vaccinarea in conditiile in care numarul focarelor de pesta porcina este stabil.


„Asteptam sa apara o hotarâre de guvern care sa reglementeze atât modul in care se va face vaccinarea, cât si cine va suporta costurile. UE va finanta o parte, iar restul va fi suportat fie de proprietarii animalelor, fie de guvern. De la 1 noiembrie vom reincepe vaccinarea animalelor din gospodarii, iar din ianuarie a celor din ferme, pentru ca este cea mai buna masura de combatere a pestei porcine. A fost o mare prostie când s-a interzis in 2003 vaccinarea, pentru ca de atunci numarul focarelor a crescut foarte mult si ne-am trezit in situatia in care trebuia sa omorâm toate animalele dintr-o comuna. Noi avem alt specific de crestere, care nu se compara cu masurile de biosecurizare din fermele europene. La tara, porcul creste in cotet, manânca resturi alimentare, iarba si cine mai stie ce si acest lucru pare sa il fi inteles, cu intârziere insa, si UE“, a explicat Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj.


Noua luni de vaccinari


Autoritatile din localitatile doljene in care porcii bolnavi au fost „masacrati“ au rasuflat usurate când au aflat ca UE s-a razgândit in privinta vaccinarii.


„Este mult mai bine sa ii vaccinam pentru ca noi nu avem conditiile de crestere din alte tari. Pâna vom ajunge noi sa crestem porci ca in UE mai e, asa ca in loc sa ii omorâm, mai bine ii tratam. Cheltuielile de eutanasiere erau mari, statul trebuie sa acorde despagubiri, iar daca se reia vaccinarea este un dublu câstig – statul face economii, iar oamenii sunt fericiti ca nu li se mai omoara animalele“, a mentionat Vergica Sovaila, primarul comunei Calarasi.


In Dabuleni mai sunt inca focare de pesta active si mereu apar altele, asa ca reintroducerea vaccinarii le da sperante autoritatilor. „Este de o mie de ori mai bine, pentru ca atunci când ii vaccinam nu se imbolnaveau asa. In ultimii ani nu mai stim ce sa mai facem. Ii omorâm, ii ardem, dezinfectam locul, dar boala nu dispare. Avem filtre in târguri si porcii nu se mai vând de mult timp in comuna, si cu toate acestea acum o saptamâna am omorât opt intr-o gospodarie, despre care nu se stie cum s-au imbolnavit. Poate ca daca erau vaccinati din timp traiau“, a spus primarul Nicolae Dragoi.


Bucuria edililor doljeni este insa de scurta durata, pentru ca vaccinarea porcilor nu se va face decât noua luni de la data aderarii, fiind considerata doar o masura de tranzitie. Dupa cele noua luni de vaccinare, pe baza analizelor facute de autoritati, se vor putea lua decizii privind declararea unor zone libere de pesta porcina si reinceperea exporturilor de carne de porc si porci vii. România nu va avea drept sa exporte carne de porc noua luni de la data aderarii, dar exportul românesc de carne de porc este sistat din 2003, atunci când UE a primit primele rapoarte despre focarele de pesta porcina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS