10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegislatia in domeniul ajutorului social, aplicata dupa ureche

Legislatia in domeniul ajutorului social, aplicata dupa ureche

Reprezentantii Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (DMSSF) Olt au realizat controale la 22 de primarii din judet, pentru verificarea dosarelor de ajutor social si a modului de realizare a anchetelor de ajutor social.


Primariile aflate pe lista DMSSF au fost Cilieni, Vladila, Brastavatu, Perieti, Tia Mare, Cezieni, Coteana, Draghiceni, Plesoiu, Maruntei, Dobroteasa, Deveselu, Leleasca, Vâlcele, Nicolae Titulescu, Vadastrita, Ianca, Grojdibodu, Orlea, Izvoarele, Sprâncenata si Strejesti.


In urma controalelor, s-a constatat ca la Primaria Vladila anchetele sociale sunt semnate de un singur membru al comisiei desemnate prin dispozitia primarului, iar in unele cazuri acestea nu sunt semnate de catre titulari. Ca urmare a acestor nereguli constatate, DMSSF a recomandat completarea anchetelor sociale la toate rubricile.


In cazul Primariilor Brastavatu si Sprâncenata nu au fost reactualizate toate anchetele sociale, asa cum prevede legea, pentru anul 2006. De asemenea, la Tia Mare si Sprâncenata s-a constatat ca in anchetele sociale nu sunt specificate aspecte legate de situatia socio-economica a gospodariei solicitantului de ajutor social.


Documentele in baza carora se acorda ajutorul social – nereactualizate


La Sprâncenata, Vâlcele, Dobroteasa, Brastavatu si Vladila reprezentantii DMSSF au constatat nereactualizarea adeverintelor privind suprafata de teren detinuta in proprietate/folosinta si componenta familiala eliberate de primaria de domiciliu, a adeverintelor de la Administratia Financiara din care sa reiasa veniturile obtinute prin activitati private, cupoanele de pensie si adeverintele de elev. Adeverinte nereactualizate privind suprafata de teren detinuta in proprietate si componenta familiala eliberate de primarile de domiciliu au fost gasite si la Orlea, Ianca si Perieti. In cazul Primariilor Vadastrita, Nicolae Titulescu, Maruntei, Plesoiu, Draghiceni, Cezieni, Strejesti s-a constatat, de asemenea, nereactualizarea adeverintelor de la Administratia Financiara, din care sa reiasa veniturile obtinute din activitati private. La Maruntei si Nicolae Titulescu, in urma verificarilor, reprezentantii DMSSF au stabilit ca adeverintele de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Olt nu au fost aduse la zi din trei in trei luni, asa cum prevede legea. In aceste cazuri, angajatii primariilor care se ocupa de asistenta sociala nu au procedat, asa cum ar fi trebuit, la suspendarea dreptului de ajutor social.


In urma controalelor, DMSSF a dispus corectarea tuturor deficientelor, in vederea respectarii prevederilor legale cu privire la modul de acordare a ajutorului social. Incepând insa de la 1 octombrie, in baza legitimatiilor de control primite de la Ministerul Muncii, reprezentantii DMSSF vor sanctiona, potrivit noilor prevederi legislative, toate primariile depistate cu deficiente. Amenzile aplicate vor fi intre 500 si 1.000 RON.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS