24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComemorare la Manastirea Tismana

Comemorare la Manastirea Tismana

La manifestarile de comemorare a 600 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sfântului Nicodim, reorganizatorul monahismului românesc, s-au adunat la Manastirea Tismana peste 4.000 de credinciosi din toata tara si inalte fete bisericesti.


Manastirea Tismana a fost pentru doua zile loc de pelerinaj pentru mii de credinciosi sositi din toate colturile tarii, care au participat la slujba de comemorare a Sfântului Nicodim, ctitorul locasului de cult din orasul gorjean Tismana. Slujba a fost oficiata de mai multi ierarhi din tara si din strainatate, in frunte cu Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist. La manifestari au mai fost prezenti Arhiepiscopul Tiranei, Durresului si Albaniei, Anastasios Zannoulatos, Inalt Prea Sfintia Sa Mitropolitul Olteniei, Teofan, si Mitropolitul de Nafpaktos, Hieroteus Vlasios. Manifestarile de comemorare a Sfântului Nicodim, reorganizatorul monahismului românesc, au inceput sâmbata, când exarhii si staretii mai multor manastiri din România au participat la simpozionul „Rolul Sfântului Nicodim de la Tismana in viata monahismului românesc“. In cadrul aceluiasi eveniment a fost lansat volumul „Monahismul ortodox ca viata profetica, apostolica si martirica“, semnat de Hieroteus Vlasios, Mitropolit de Nafpaktos – Grecia.


Inalta traire spirituala


Duminica, peste 4.000 de pelerini sositi la Manastirea Tismana au celebrat 600 de ani de la trecerea intru Domnul a Sfântului Nicodim de la Tismana. Cei prezenti la slujba comemorativa au avut parte de o zi insorita, dupa ce sâmbata a plouat toata ziua. Pe platoul din fata locasului de cult ctitorit de Sfântul Nicodim in urma cu peste 600 de ani, miile de credinciosi au ascultat cu evlavie slujba. „A fost un moment de inalta traire spirituala, mai ales ca totul s-a desfasurat in decorul mirific de la Manastirea Tismana. Niciodata pâna acum Sfântul Nicodim nu a fost celebrat asa cum trebuia, pentru ca ziua lui era de fapt pe 26 decembrie. Acum insa toti credinciosii care stiu ce a insemnat Nicodim pentru monahismul românesc au putut sa-l comemoreze asa cum trebuia“, a spus protopopul Vasile Vladoiu.


Sfântul Nicodim, intemeietorul vietii monahale in Tara Româneasca


Sfântul Nicodim de la Tismana a fost intemeietorul vietii manastiresti in Tara Româneasca si poate, prin ucenicii lui, si in Moldova. Potrivit cartilor si documentelor bisericesti, inceputul culturii românesti medievale isi are originea in manastiri. Ele au pastrat acea atmosfera de credinta ortodoxa fara de care neamul nostru n-ar fi trait veacuri de-a rândul. Venit in Tara Româneasca dupa anul 1365, Sfântul Nicodim a intemeiat mai multe locasuri de cult ortodox, iar inainte de anul 1377 a ctitorit Manastirea voievodala Tismana cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“. Biserica Ortodoxa Româna il considera pe sfântul de la Tismana un mare aparator al credintei crestine, dar si un innoitor al vietii calugaresti. La Manastirea Tismana, Cuviosul Nicodim a intemeiat o vestita scoala de caligrafi si copisti de carti bisericesti. De aici, Sfântul Nicodim conducea duhovniceste toate manastirile organizate de el: Vodita, Tismana, Visina si Prislop. Tismana este a doua manastire ctitorita de el si cea mai mare, dar si locul unde a hotarât sa fie inmormântat. Tot aici, Sfântul Nicodim de la Tismana si-a sapat in stânca o chilie.


Manastirea Tismana, bijuterie arhitectonica


Manastirea Tismana este construita dupa planurile arhitectonice bizantine care corespund cu cele de la Cotmeana, dar si cu cele mai vechi manastiri valahe. Are naosul despartit de pronaos printr-un perete in care se lasa numai o usita. A fost pictata la inceput fara icoane, in ocru, cu motive geometrice. Abia dupa 200 de ani s-a facut pictura cu icoane, intr-un rosu cunoscut sub numele „rosu de la Tismana“, care este obtinut din ingrediente locale. Manastirea este un locas monumental din punct de vedere al culturii, cu trecerea timpului devenind o bijuterie a arhitecturii românesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS