15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentrala de apartament vs. Termoficare

Centrala de apartament vs. Termoficare

Costurile caldurii dau in fiecare an batai de cap craiovenilor, care incearca diverse alternative sa-si micsoreze cheltuielile. O centrala termica a fost pâna acum alternativa. Este insa aceasta solutie mai rentabila decât sistemul centralizat?


In apropierea sezonului rece, craiovenii incep din nou sa-si puna intrebarile de acum obisnuite: Sa ramân in sistemul de termoficare sau sa-mi instalez o centrala termica de apartament? Care forma de incalzire este mai rentabila? De aici incep calculele. Acelasi lucru l-am facut si noi, incercând sa aflam care sunt costurile si beneficiile. Mai intâi, trebuie precizat ca in sistemul centralizat de incalzire al orasului functioneaza din acest an un pret local de referinta pentru gigacalorie, stabilit de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si autoritatea locala. Conform directorului adjunct al Regiei de Termoficare Craiova, Nicolae Degeratu, pentru Craiova, pretul local de referinta a fost stabilit la 121,47 RON pe gigacalorie (1.214.700 de lei vechi), inclusiv TVA.


Pâna in prezent, exista doar pretul national de referinta, de 107,5 RON (1.075.000 de lei), adica cel platit de fiecare cetatean, iar statul suporta diferenta de la acesta la acoperirea costului de producere a gigacaloriei. In unele cazuri, pretul de productie poate ajunge si la 450 RON (4,5 milioane de lei vechi). Acum, cheltuielile suplimentare cu productia gigacaloriei se muta de pe umerii bugetului central pe cei ai bugetelor locale, insa nu imediat: bugetul central va suporta, in urmatorii patru ani, pâna la 45% din pretul combustibililor folositi de termocentrale (costul acestora reprezentând circa 75 – 80% din costurile de producere a gigacaloriei, conform MAI). Scopul este acela de a permite termocentralelor sa investeasca in modernizare. In acelasi timp,fiecare autoritate locala va subventiona caldura cetatenilor propriei localitati dupa posibilitati. Subventia nu va putea fi insa mai mica de 10% din pretul gigacaloriei. Practic, statul isi va reduce din subventii prin aceea ca va pasa o parte din costuri bugetelor locale.


Costurile caldurii


Cât ii va costa pe craioveni incalzirea in aceasta iarna? Prin OUG nr. 57/2006, guvernul a calculat consumul maxim lunar de gigacalorii, stabilit pe tip de apartament si zone de temperatura. Conform acesteia, judetul Dolj se incadreaza in zona temperata a tarii.


Astfel, pentru o camera consumul maxim lunar este de 0,91 gigacalorii, pentru doua camere – 1,36 gigacalorii, trei camere – 1,76 gigacalorii, iar pentru patru camere – 2,45 gigacalorii. Practic, incalzirea locuintei va costa intre 1.105.377 si 3.036.750 de lei vechi pe luna. Inmultind cu cinci luni in care se primeste caldura, avem sume cuprinse intre 5.526.885 si 15.183.750 de lei vechi. Acestea ar trebui sa fie calculele minime pe care craiovenii ar trebui sa si le faca. Responsabilii din cadrul Regiei de Termoficare Craiova sustin ca au efectuat un studiu propriu in acest caz, rezultatele consumurilor fiind apropiate de cele oferite de guvern.


Nicolae Degeratu, director adjunct al Regiei de Termoficare Craiova, a explicat care sunt costurile producerii gigacaloriei in Craiova.


„In oras exista 27 de centrale termice care functioneaza pe gaz. Restul sunt puncte termice ale retelei de termoficare. In centralele termice pe gaz gigacaloria produsa este mai scumpa – 230,85 RON (2.308.500 de lei vechi), in timp ce in punctele termice aceasta costa 165,50 RON (1.655.000 de lei vechi)“, a spus Degeratu. Anul acesta este ultimul in care guvernul mai ofera ajutoare pentru incalzire, atât pentru reteaua de termoficare, cât si pentru cei racordati la centralele termice pe gaz. Din 2007, aceste subventii vor disparea.


Centrala, o alternativa?


Am vazut care sunt costurile caldurii in sistemul centralizat. Acum se pune intrebarea: Ar fi mai rentabil sa ne luam centrala termica? Responsabilii din sistemul centralizat spun ca avantajele unei centrale termice nu sunt asa de evidente. In primul rând, sunt costurile initiale ale investitiei (centrala, montarea, caloriferele, racorduri etc.), care ar ajunge la 40 – 50 de milioane de lei. In al doilea rând, utilitatea centralelor de apartament depinde si de pretul gazelor, dar si de rentabilitatea acestora. Spre exemplu, o centrala cu randament de peste 90% poate consuma in jur de 130 – 140 de metri cubi de gaze pentru producerea unei gigacalorii. La preturile actuale practicate de Distrigaz Sud (circa 11.000 de lei vechi pe metru cub), inseamna 1.430.000 – 1.530.000 de lei pentru o gigacalorie. La acest pret s-ar mai adauga lunar, la 120 de ore de functionare, alti 20.000 de lei vechi, plus apa, care mai costa si ea. In esenta, spun specialistii, pretul unei gigacalorii s-ar apropia usor catre pretul gigacaloriei din punctele termice ale retelei de termoficare. Mai utile ar fi repartitoarele de costuri sau centrale de bloc, mai sustin specialistii.


De cealalta parte, distribuitorii de centrale termice de apartament sustin ca preturile nu ar fi asa mari. „Pentru un apartament cu trei camere, o centrala cu toate echipamentele necesare poate sa coste 53 – 55 de milioane de lei vechi. Amortizarea investitiei initiale se face in câtiva ani. Are insa un randament foarte mare si nu consuma mai mult de 100 de metri cubi de gaz metan pe luna. Aceasta, pentru o temperatura de 23 – 24 de grade Celsius in apartament“, a spus Ion Druga, directorul unei firme care se ocupa cu vânzarea si instalarea de centrale termice. „Instalarea unei centrale este mai rentabila decât in sistemul de termoficare. Nici nu se compara vechiul sistem cu actualele forme de incalzire“, a conchis acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII