10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuzeu de antichitati intr-o scoala din Banie

Muzeu de antichitati intr-o scoala din Banie

Piese rare, de fond sau chiar de tezaur pot fi vazute de elevii doljeni nu doar in muzeele Olteniei, ci si la Scoala nr. 24 „Sfântul Gheorghe“ din Banie. Prin contributia familiei Gheorghe Cismaru, din Craiova, care a oferit scolii „agoniseala si munca de o viata“, dupa cum spune colectionarul, unitatea de invatamânt a inaugurat un punct muzeistic de exceptie.


Scoala nr. 24 „Sfântul Gheorghe“ din Craiova a capatat statutul de „scoala unica atât pe plan local, cât si national“. Unicitatea institutiei de invatamânt se datoreaza punctului muzeistic inaugurat ieri, prin bunavointa familiei Cismaru, care a oferit scolii, cu titlu de donatie, o colectie impresionanta de obiecte rare, multe cu valoare de patrimoniu. La eveniment au participat alaturi de sotii Cismaru profesori, elevi si parinti, cât si directorul Muzeului Olteniei din Craiova, prof. Mihai Fifor, si Catalin Davidescu, inspector al Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Dolj. „Suntem onorati ca gândul familiei Cismaru s-a indreptat spre scoala noastra si incepând de astazi vom gazdui acest impresionant punct muzeistic. Pentru ca sa devina cunoscut numele lui Gheorghe Cismaru, cel care s-a despartit azi cu mare greutate de munca sa de peste 50 de ani, ca de un membru drag al familiei, vom deschide acest muzeu spre vizitare tuturor doritorilor“, a spus directoarea unitatii de invatamânt, prof. Doina Dan. Potrivit sursei citate, Scoala „Sfântul Gheorghe“ din inima Olteniei este singura institutie de invatamânt din tara noastra care „a intrat“ in posesia unui muzeu de antichitati.


Gheorghe Cismaru si-a implinit visul…


Prin impresionanta colectie – monede, unele mai vechi decât altele, piese si obiecte tataresti, sabii, lanci de pe vremea lui Tudor Vladimirescu si a lui Timur cel Schiop, o masea de brontozaur si altele, adunate cu rabdare si migala, de-a lungul anilor, de Gheorghe Cismaru – un colt din viata familiei sale s-a mutat la Scoala nr. 24 „Sfântul Gheorghe“.


„Gândul realizarii unui astfel de muzeu i-a incoltit sotului meu in urma cu câtiva ani. Initial a dorit ca muzeul sa ia fiinta in satul sau natal, Dobridor, dar acolo ne-am lovit de indiferenta, nepasarea si neintelegerea multora. Iar pentru ca noua Dumnezeu nu ne-a dat copii, ne-am bucurat ca am putut implini acest vis, chiar in mijlocul copiilor, in incinta unui lacas de invatamânt, care poarta si numele Sfântului Gheorghe. Ceea ce vedeti aici, fiecare banut, fiecare piesa constituie un firicel din viata sotului meu“, a spus Maria Cismaru, sotia colectionarului. In legatura cu acest eveniment inedit, un punct de vedere l-a avut si directorul Muzeului Olteniei, prof. Mihai Fifor:


„Sunt piese foarte valoroase, care pot face mândrie oricarui muzeu. Unele obiecte pot intra in categoria tezaurului de patrimoniu. Numarul lor este foarte mare si va trebui sa le evaluam pe fiecare. Sincer, si noi suntem uimiti de aceasta realizare impresionanta. Este pentru prima data când se deschide un punct muzeal intr-o scoala“, a spus prof. Mihai Fifor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS