17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Razboiul robelor

Doi avocati doljeni si-au propus o adevarata revolutie in interiorul breslei, dar si in rândul magistratilor si personalului auxiliar din justitie. Coruptie, trafic de influenta, evaziune fiscala sunt numai câteva dintre „capetele de acuzare“ puse pe seama colegilor din instantele de judecata.


Intr-un moment in care atât magistratii, cât si personalul auxiliar de la instantele judecatoresti ameninta cu proteste, doi avocati din Dolj s-au hotarât sa demaste coruptia din sistem. Avocatii Ion St. Diaconu si Cristian Savulescu, membri ai Baroului Dolj, i-au acuzat ieri pe magistrati ca incearca sa se sustraga de la raspundere, in cazul erorilor judiciare pe care le comit.


„Nici nu era nevoie de modificari legislative, care sa atraga raspunderea magistratilor, pentru ca noi avem deja Constitutia, care specifica acest lucru. Alineatul 3 de la articolul 52 al legii supreme precizeaza ca «statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii si nu inlatura raspunderea magistratilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta. Se pregatesc de proteste, in conditiile in care au salarii foarte bune, un orar de lucru foarte bun si personal auxiliar in sprijin; de aceea, au timp sa mai predea si la o facultate particulara si sa aiba si câte o afacere trecuta pe numele cumnatului»“, a declarat avocatul Ion St. Diaconu. Acuzatiile nu s-au oprit insa aici. „Exista procurori si judecatori in functie, cercetati de CSM, pentru ca au comis falsuri sau cercetari abuzive; sunt protejati si se aleg numai cu o amenda administrativa. Mai mult, sunt persoane din lumea interlopa care intra in birourile magistratilor sau ii iau pe acestia de la Curtea de Apel, cu masina. Parchetul ignora sa comunice solutiile date intr-o cauza si astfel se pierde termenul. Daca ai tupeul sa faci o plângere impotriva unui magistrat, la autoritatea superioara, automat esti luat in colimator“, au spus avocatii Ion St. Diaconu si Cristian Savulescu.


Avocati de culise, de vitrina si de interventie


Atacati de aparatori, magistratii doljeni au spus ca vor prezenta o pozitie oficiala dupa ce vor avea cunostinta oficial despre acuzatiile aduse si daca acestea vor contine nume de persoane si numere de dosare. „Vom emite un comunicat vizavi de acuzatiile celor doi avocati in momentul in care ne vor oferi date concrete si vom verifica punctual cele semnalate. Este simplu sa spui ca justitia este corupta!“, a declarat Elisabeta Dragut, procuror general al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Craiova. Cei doi avocati doljeni nu si-au iertat nici colegii de breasla. Potrivit lui Ion St. Diaconu, exista avocati de culise, de vitrina si de interventie – recomandati de o buna parte a clientelei.


„Multi dintre aparatori stiu dinainte solutia care va fi data in cauza. Este o adevarata samsariada la Dolj, care se inscrie in lantul care inconjoara avocatul. Succesul unor avocati se datoreaza afacerilor de culise. Avem doi avocati cercetati pentru trafic de influenta. Este vorba de avocatii Constantin Nica si Elena Padeanu, care au fost «sanctionati» prin alegerea lor in Consiliul Baroului Dolj. In fapt, actualul decan al Baroului si-a impus oamenii in consiliu“, a declarat avocatul Diaconu. Evaziunea fiscala practicata in sistem a fost si ea semnalata de cei doi aparatori doljeni. „Evaziunea, in cazul avocatilor, se ridica la zeci de miliarde de lei, in conditiile in care nu se emit chitante sau se emit pentru sume foarte mici. Sunt avocati inregistrati in barourile altor judete si care profeseaza si câstiga bani in Craiova. Ca exemplu, un avocat declara la Baroul Olt un venit minim, dar in schimb are la Craiova zeci de procese. Am propus o centralizare a dosarelor pe calculator, unde sa fie trecuti avocatii, ca sa existe o situatie clara, dar nu s-a facut nimic“, au acuzat cei doi avocati doljeni.


„Nu aveam cum sa influentez 500 de avocati!“


Decanul Baroului Dolj, avocat Anton Plesea, a declarat ca stia despre conferinta de presa organizata de cei doi membri, dar informatiile facute publice de avocatii Diaconu si Savulescu nu implica institutia pe care o conduce. „Au existat totdeaua banuieli precum cele prezentate de colegii nostri, dar sunt greu de dovedit lucruri de genul acesta. Cei doi nu au vorbit in numele Baroului, ci personal. Despre acuzatiile aduse avocatilor Constantin Nica si Elena Padeanu, cum ca ar fi cercetati pentru trafic de influenta, pot sa va spun ca nu stiu nimic despre asa ceva, nici oficial si nici neoficial. Cât despre acuzatia ca mi-as fi impus propria echipa, Consiliul Baroului are 11 membri, care se aleg in Adunarea generala, o data la patru ani. Eu nu aveam cum sa influentez 500 de avocati, cum sa voteze fiecare. Eu am fost ales in functie tot de Adunarea Generala. As fi dorit sa-mi fi putut alege eu echipa din consiliu, dar nu a fost asa“, a spus decanul Baroului Dolj. Despre evaziunea fiscala practicata in sistem, avocatul Anton Plesea spune ca nu cunoaste cazuri concrete, dar recunoaste ca exista aparatori inregistrati in barouri din alte judete. „Avem foarte multi avocati in Dolj si pentru ca accederea in baroul nostru este foarte dificila, multi incearca sa intre in Baroul Olt. Este un fenomen, dar din punct de vedere al statutului nostru, este perfect legal“, a precizat decanul Baroului Dolj.


Prodecanul Baroului Dolj, acuzat ca ar fi fost ofiter de Securitate


Grefierii instantelor doljene au fost luati si ei in vizor de cei doi aparatori. Avocatul Cristian Savulescu a declarat ca a asistat personal la un exemplu de injustitie. „Saptamâna trecuta eram la un chiosc de ziare, lânga Tribunal, când am vazut cum o grefiera de la Sectia Penala s-a intâlnit cu o parte intr-un dosar. A urmat un schimb de hârtii, o hârtie de la dosar contra unei bancnote. Lucrurile astea se intâmpla deja in vazul tuturor. Acum, ei cer salarii mai mari, dar nu spun cât câstiga“, a spus Savulescu. Avocatii doljeni l-au acuzat si pe actualul prodecan al Baroului Dolj si totodata decan al Facultatii de Drept a Universitatii din Craiova, avocat Sorin Ionescu, ca ar fi fost ofiter de securitate. „Avem colegi care au fost ofiteri de securitate; printre ei se numara decanul de la Drept, Sorin Ionescu“, a spus avocatul Ion St. Diaconu. Contactat pentru a-si expune punctul de vedere, prodecanul Baroului Dolj s-a declarat surprins.


„Aflu si eu acum de acest lucru. Nu sunt si nici nu am fost ofiter de securitate, iar asta este una dintre inventiile si murdariile din sistem. Puteau sa-mi spuna asta in fata, dar nu au facut-o pentru ca stiu ca nu au dreptate. Stiu ca daca organizezi o conferinta de presa o faci pentru un interes public, dar nu este si cazul dumnealor“, a declarat avocatul Sorin Ionescu.


Criza din Barou


Avocatii Ion St. Diaconu si Cristian Savulescu au anuntat ieri organizarea in curând a unei noi conferinte de presa, cu tema „Criza din Barou – cauze si implicatii“. Potrivit decanului Anton Plesea, si Consiliul Baroului Dolj ar putea organiza, in curând, o conferinta de presa in care sa raspunda acuzatiilor aduse de cei doi aparatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII