24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatronii s-au luat la harta cu asociatiile de proprietari

Patronii s-au luat la harta cu asociatiile de proprietari

Initiativa de a organiza o dezbatere publica cu privire la programul de noapte al localurilor din Râmnic a venit din partea politiei. Reprezentantii politiei au afirmat ca saptamânal primesc sesizari din partea asociatiilor de locatari deranjate de muzica si zgomotele produse in fiecare seara in restaurantele ce organizeaza nunti ori alte evenimente festive.


Ieri, primaria, reprezentantii politiei, jandarmeriei, Directiei de Sanatate Publica si ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului s-au intâlnit in sala filarmonicii cu reprezentantii asociatiilor de proprietari si patronii localurilor, restaurantelor sau teraselor. Locatarii s-au plâns de poluarea fonica prelungita pâna in orele diminetii, patronii de faptul ca afacerile le sunt incurcate de „isterici“. Primaria are intentia de a elabora o hotarâre de consiliu local prin care programul localurilor din municipiu sa fie limitat pâna la ora 24.00. Decizia a fost o lovitura pentru afaceristii din domeniul alimentatiei publice, in conditiile in care unele restaurante au programate nunti si alte evenimente chiar si pentru vara anului viitor.


„Nu ne puteti obliga sa inchidem localul dupa miezul noptii. Nici macar pe vremea lui Ceausescu muzica nu era restrictionata dupa ora 24.00. O nunta in Oltenia tine pâna dimineata, iar eu nu am de gând sa imi dau clientii afara atunci când vrea primaria“, s-a revoltat patronul unui restaurant vâlcean. Replica a venit din partea unei proprietare de apartament, care s-a saturat sa faca nopti albe pe ritmuri de manele. „Daca pâna acum lucrurile au mers asa nu inseamna neaparat ca au fost bune. Nu spun ca ar trebui sa se interzica muzica dupa ora 24.00. Daca ar fi la un volum acceptabil in interiorul localurilor si nu pe terasele acestora poate nu ar fi atât de deranjant“, a spus aceasta.


Modele din Ardeal


Atât viceprimarul Râmnicului, Constantin Monceanu, cât si reprezentantul politiei municipale au dat exemplu modelul unor orase din Ardeal in legatura cu programul restaurantelor. In Sibiu a fost adoptata o hotarâre a consiliului local ce interzice muzica in localuri si terase dupa ora 24.00. Modelul a fost adoptat din tarile Uniunii Europene, unde exista reguli foarte stricte in acest sens, pentru a preveni tulburarea linistii publice. Tot legat de linistea publica, reprezentatul politiei aflat la dezbaterea din sala de concerte a filarmonicii a spus ca in ultima perioada a aplicat 30 de sanctiuni pe aceasta tematica si ca un local a fost inchis pentru abateri repetate.


Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) spun ca prin lege o unitate de alimentatie publica trebuie amplasata la cel putin 15 metri de locuintele din apropiere. In cazul in care restaurantul este la parterul unui bloc de locuinte, peretii si plafoanele acestuia trebuie izolate fonic pentru a nu deranja vecinii. Cei de la DSP spun ca este destul de dificil sa determine gradul de disconfort pe care restaurantele le creeaza deoarece unii parametri se schimba foarte des in functie de mai multi factori. Primaria va propune in urmatoarea sedinta de consiliu local adoptarea unei hotarâri care sa puna capat tensiunilor create intre cele doua tabere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU