10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTichetele de vacanta agita sindicatele

Tichetele de vacanta agita sindicatele

Un proiect de lege privind punerea in circulatie a tichetelor de vacanta pentru salariati incinge spiritele printre sindicalisti, care considera ca ideea, in forma actuala, va determina monopolul unor prestatori de servicii pe piata.


Autoritatile române au la aceasta ora in lucru un proiect de lege prin care intentioneaza sa stimuleze turismul intern o data cu punerea in circulatie a tichetelor de vacanta. Potrivit proiectului, angajatii din sistemul bugetar si din cel privat pot primi la pachetul salarial tichete valorice, pe care le vor folosi atunci când pleaca in concediu. Pentru a beneficia de aceasta facilitate, salariatii trebuie ca in cursul unui an calendaristic sa plateasca o contributie echivalenta cu minimum 25% si maximum 100% din salariul minim pe economie, cotizatia urmând sa fie achitata intr-un cont bancar special. Cuantumul contributiei lunare a angajatorului la fondul comun pentru tichete de vacanta va fi stabilit in functie de prioritatile sale financiare, la un nivel cel putin egal cu suma achitata lunar de salariat. De asemenea, tichetele vor fi valabile pentru hoteluri de pâna la trei stele din tara. România nu ar fi prima tara din Europa care pune in circulatie tichete de vacanta. Modelul a fost aplicat pâna acum cu succes in Franta si Ungaria, sustin specialistii. Franta este cea care a initiat sistemul cecurilor de vacanta in 1982, acesta fiind preluat sub forma cecurilor de odihna de Ungaria, in 1998. Potrivit statisticilor, in perioada 1998-2001, in Ungaria acest sistem a contribuit la cresterea veniturilor din cazare cu aproximativ 20-25% si la dezvoltarea politicii sociale de odihna si tratament, 40% din cecurile de odihna fiind folosite in regiunile cu rata somajului ridicata. Una dintre motivatiile initiatorilor acestui proiect de lege a fost aceea ca, in România, potrivit statisticilor, mai putin de jumatate din populatia matura din zonele urbane pleaca in concediu. Categoriile cu potentialul cel mai ridicat pentru petrecerea vacantelor sunt tinerii sub 30 de ani, persoanele cu venituri mai ridicate si cele cu studii superioare. Desi dreptul la concediu platit este reglementat de legislatia româneasca, in realitate se constata ca un numar foarte mare de persoane nu dispun de resursele necesare pentru a profita de aceste concedii si a pleca in vacante.


Sindicatele au obiectii


In Dolj, parerile sunt impartite in ce priveste proiectul privind acordarea tichetelor de vacanta.


In timp ce reprezentantii patronatelor sustin proiectul in totalitate, sindicatele au unele nemultumiri fata de unele prevederi din proiect. Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR), considera ca proiectul este benefic pentru ca va atenua diferentele intre salariatii din sistemul bugetar, care beneficiaza de reduceri in statiuni din bugetul de stat, si cei din sistemul privat, care nu au asa ceva.


„Parerea mea este ca proiectul e corect, da cu o conditie: ca atât salariatii din sistemul bugetar, cât si cei din mediul privat sa poata beneficia echilibrat de aceste tichete. Acum, unitatile care au sindicate puternice beneficiaza de reduceri la biletele in statiuni. Banii sunt suportati din bugetul de stat. In sistemul privat, salariatii nu beneficiaza de aceste reduceri“, a spus Cristea.


Sindicatele, in schimb, privesc cu reticenta unele aspecte. „Conform actualului proiect de lege, nu toti salariatii vor beneficia de prevederile existente aici. Asa cum reiese din art. 1, alin. 1 si 2, salariatii pot beneficia de aceste tichete in limita bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate de angajator. Din experienta putem spune ca atunci când legea precizeaza «pot» este evident ca in proportie de 99% salariatii nu vor beneficia de drepturile respective. De asemenea, exista riscul ca incheind contracte de prestari servicii cu anumite unitati (hoteluri, case de vacanta etc.) sa fie indepartate celelalte unitati prestatoare, care ar oferi servicii mai bune si mai ieftine. Practic, ar elimina concurenta“, a opinat Marinela Didu, liderul CSDR Dolj. La rândul sau, presedintele filialei doljene a BNS, Victor Peta, a sesizat acelasi aspect: salariatii vor pleca in concedii in destinatii prestabilite: „Este o problema in acest proiect, pentru ca tiparitorul tichetelor alege locatiile unde acestea sunt valabile. In mod normal, cel care da banii trebuie sa-si aleaga si locatia“. In fine, unii lideri sindicali considera initiativa benefica, pentru ca numai in acest fel românii pot fi convinsi sa plece in vacanta in timpul concediului. „Este un inceput. Pâna acum, noi nu am fost obisnuiti cu asa ceva. Initiativa este benefica pentru ca te obliga sa te mai si odihnesti. Concediul anual este un obicei european la care trebuie sa aderam si noi, pentru ca si munca dupa aderare va fi mai mare“, a afirmat Aurel Bojenoiu, liderul sindical de la Electroputere Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS