17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLucrari de mântuiala pentru reabilitarea Liceului CFR

Lucrari de mântuiala pentru reabilitarea Liceului CFR

La una dintre cladirile Liceului CFR se efectueaza lucrari de reabilitare, in timp ce 1.300 de elevi sunt obligati sa se inghesuie in câteva sali de curs. Firma executanta, SC NOVARA T, este aratata cu degetul atât de conducerea unitatii de invatamânt, cât si de reprezentantii Ministerului Integrarii, drept oaia neagra a proiectului sponsorizat de Banca Mondiala.


Finantarile pentru reabilitarea unitatilor de invatamânt din Craiova sunt luate in bataie de joc de firmele care au câstigat licitatiile. Tot mai multe societati de profil realizeaza lucrari de proasta calitate, ignorând respectarea termenelor de predare, in timp ce reprezentantii investitorilor se multumesc doar sa faca rapoarte peste rapoarte. Cei care au de suferit sunt tot elevii, obligati sa suporte nepasarea executantului lucrarilor. In aceasta situatie sunt si cei 1.300 de elevi care invata la Liceul CFR. Acestia sunt nevoiti sa se inghesuie in 20 de sali de curs, in timp ce SC NOVARA T, firma care trebuie sa reabiliteze unul dintre corpurile liceului, nu acorda nici cea mai mica atentie acestei lucrari. Proiectul de reabilitare, finantat de Banca Mondiala, a inghitit 400.000 de euro, fiind demarat in iunie anul trecut si având ca termen de finalizare luna mai 2006. Ca si in cazul altor investitii de acest gen, nici beneficiarul lucrarii, Primaria Craiova, si nici administratorul, conducerea Liceului CFR, nu au putere de a-l penaliza pe constructor. Deoarece programul se desfasoara prin intermediul Ministerului Integrarii, doar reprezentantii in Banie ai acestuia au dreptul de a face controale si a inainta rapoarte catre superiorii din Bucuresti, unde sa fie luate masuri impotriva „lenesilor“. Intre timp, angajatii SC NOVARA T muncesc dupa cum ii taie capul, având intârzieri serioase. Directoarea Liceului CFR, Luminita Tenea, s-a plâns si de proasta calitate a lucrarilor, precizând ca se va adresa personal Ministerului Integrarii pentru a determina constructorul sa se puna serios pe munca si sa nu mai faca lucrari de mântuiala.


Lucrarile de proasta calitate, reclamate de toti cei implicati


„Aproximativ 40% din lucrari au fost terminate. Vreau sa atrag atentia firmei SC NOVARA T sa realizeze lucrari de calitate, conforme cu proiectul, deoarece nu au colaborat. Am realizat ca singurii care pot lua masuri sunt cei care au organizat licitatia si au incheiat contractul, ale carui clauze nu am putut sa le aflam pâna in prezent. Daca ne este ceruta semnatura la receptia lucrarilor vrem sa avem si puterea de a-l sanctiona pe executant“, a declarat Luminita Tenea. Directoarea Liceului CFR a mai spus ca nici materialele folosite nu au fost cele indicate intr-o lucrare de o asemenea anvergura, iar proiectul initial nu a fost respectat. Potrivit Luminitei Tenea, invelitoarea de tabla care trebuia pusa la acoperis are o grosime de 0,3 mm, in loc de 0,5 mm. Alta nemultumire a conducerii liceului se refera la numarul mic de muncitori care lucreaza zilnic pe santier, dar si la programul de lucru al acestora.


Declaratiile directoarei au fost confirmate si de Ioan Pescaru, coordonatorul judetean al proiectului si reprezentantul Ministerului Integrarii. Acesta a confirmat ca lucrarile realizate la capitolul reabilitare sunt de proasta calitate, sustinând, in schimb, ca au fost realizate in proportie de 50% si ca termenul de finalizare este, de fapt, 17 octombrie. „Nu sunt multumit de cum muncesc angajatii societatii, lucrarile fiind intârziate. Am anuntat ministerul de cum evolueaza lucrarile in rapoarte lunare, ei fiind cei care pot sa ia atitudine impotriva firmei respective“, a precizat Pescaru.


Reprezentantii firmei SC NOVARA T au fost contactati de mai multe ori ieri, insa nu au dorit sa dea nici o declaratie legata de lucrarile pe care le realizeaza la Liceul CFR din Craiova. In timp ce conducerea societatii evita sa comenteze modul de lucru al angajatilor, ieri pe santierul de la Liceul CFR nu erau muncitori. Desi acestia ar fi trebuit sa lucreze de zor pentru a recupera timpul pierdut, doar câteva persoane se invârteau prin cladire.


 Inca doua cladiri reabilitate din finantari externe


Liceul CFR nu este insa la prima experienta neplacuta de acest gen. Cel de-al doilea corp a fost si el reabilitat cu bani externi, de data asta fonduri PHARE, in componenta „Coeziune Economica si Sociala, Dezvoltarea Unitatilor de Invatamânt cu Profil Tehnic“, care s-a ridicat la circa 43 de mii de euro. Lucrarile initiate de SC TCIF, in intârziere, in ianuarie 2004, au fost finalizate in septembrie 2005. In prezent, elevii liceului se inghesuie in aceasta incinta, in doua schimburi.


De finantare externa a beneficiat si ultima cladire a liceului, care adaposteste un atelier scolar si laboratoare. Pentru renovarea acesteia, Ministerul Integrarii a coordonat catre aceasta institutie de invatamânt 280 mii de euro, lucrarea fiind realizata tot de SC TCIF. Aici lucrarile au fost initiate in septembrie 2005, urmând sa fie finalizate saptamâna viitoare.


„Prima experienta pe care am avut-o cu cei de la SC TCIF a fost neplacuta pentru ca lucrarile au lasat de dorit, având diverse altercatii cu ei. La corpul al treilea al liceului au facut insa treaba buna si suntem multumiti de cum au lucrat“, a incheiat Luminita Tenea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS