17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Scoala de cosmar

Lucrarile de construire a salii de sport de la Scoala nr. 32 continua si in anul scolar 2006-2007, elevii fiind serios afectati de santierul amenajat in incinta unitatii de invatamânt. In acest timp, executantul, SC ATLAS, a reusit sa mai obtina de la CNI un ragaz de doua luni pentru finalizarea cladirii.


Elevii Scolii Generale nr. 32 din Craiova sunt nevoiti sa suporte zilnic un zgomot infernal, provocat de lucrarile de construire a unei sali de sport. Proiectul, care a costat 13 miliarde de lei, face parte din programul desfasurat la nivel national care prevedea construirea de noi sali de sport in toata tara, subventionate din banii Companiei Nationale de Investitii (CNI). Desi sala de la Scoala nr. 32 ar fi trebuit predata pâna pe 15 septembrie, in prezent, o echipa de muncitori inca lucreaza de zor, fiind construite doar vestiarele si o parte din scheletul metalic. Singurii care ar putea sa ii traga de mâneca pe constructori sunt reprezentantii CNI, nici conducerea scolii si nici beneficiarul lucrarii, Primaria Craiova, neavând putere asupra executantului.


In timp ce responsabilii se ascund, cei care au de suferit sunt elevii care frecventeaza cursurile Scolii nr. 32. Pe lânga peisajul dezolant de care au parte in fiecare zi când ajung la ore, copiii trebuie sa suporte si disconfortul psihic provocat de zgomotele caracteristice unui santier de constructii. Nemultumiti sunt si parintii celor mici, care nu inteleg din ce motiv lucrarile nu au fost terminate pâna la deschiderea anului scolar.


„Cine raspunde de acest santier ar fi trebuit sa impuna ca termen de finalizare data de 15 septembrie, iar daca nu se respecta ar fi fost bine sa intervina cu penalizari, sa-i invete minte. In acest ritm cine stie când vor termina, iar copiii nostri abia se pot concentra la lectii“, a spus Ileana Costache, parintele unui elev din clasa a V-a.


Sala de sport, urmarita de ghinioane inca din faza de proiect


Directoarea Scolii nr. 32, Mirela Sdreala, a precizat ca executantul lucrarii, SC ATLAS, a reusit sa obtina o amânare de doua luni in cazul finalizarii salii de sport. Precizam ca amplasamentul a fost dat in octombrie 2005, constructorul nereusind sa predea la cheie obiectivul la aproape un an de la initierea lucrarilor. In timp ce reprezentantii SC ATLAS din santierul de la Scoala nr. 32 au fost evazivi in prezentarea unui motiv clar pentru care lucrarile au fost amânate, conducerea firmei nu a dorit sa comenteze situatia. Totusi, surse din cadrul societatii de constructii au precizat ca unul dintre motivele pentru care CNI a fost de acord sa le mai dea doua luni de ragaz ar fi fost faptul ca insasi compania nu ar fi facut platile la timp catre executant.


„Din câte am inteles, SC ATLAS nu a intrat inca in termenul de penalizare, insa mai multe informatii nu am primit nici noi. In schimb, am fost asigurati ca in noiembrie vom avea sala de sport la cheie. Pâna atunci vom folosi in continuare cele doua sali de clase care au fost amenajate special pentru desfasurarea orelor de sport. Bineinteles, nici dupa inaugurarea salii dinafara scolii nu vom renunta la cele doua clase, urmând sa fie folosite in special pentru orele de sport ale celor mici“, a declarat Mirela Sdreala.


Directoarea Scolii nr. 32 a mai spus ca probleme cu viitoarea constructie au fost inca de la inceput, când institutia pe care o reprezinta a fost declarata eligibila pentru implemetarea proiectului. In anul 2005, dupa ce a fost ales amplasamentul, cu care beneficiarul lucrarii, Primaria Craiova, a fost de acord, s-a constatat ca sub terenul respectiv se afla o conducta dezafectata de apa, Regia Autonoma de Apa refuzând sa le dea acceptul pentru construire. In aceasta situatie, amplasamentul a fost mutat câtiva metri. Dupa ce aceasta problema a fost rezolvata, Primaria Craiova si-a dat seama ca proiectul nu era tocmai viabil, constructia având nevoie de o izolatie dubla pentru a nu fi afectata de ploaie. Sala de sport va avea o suprafata de 1.100 mp, dintre care 850 mp vor fi ocupati de cladire propriu-zisa, pe restul ridicându-se vestiarele.


Probleme si la sala de sport a Liceului „Petrache Triscu“


Nici cea de-a doua institutie de invatamânt care a beneficiat de implementarea programului guvernamental nu a fost mai avantajata. Sala de sport de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Triscu“, desi a fost predata beneficiarului, Primaria Craiova, in urma cu câteva luni, a fost serios afectata de precipitatii. Inca de la sfârsitul anului trecut, când a fost data in folosinta sala, conducerea liceului s-a trezit ca s-au produs infiltratii serioase in structura cladirii, la fiecare ploaie dascalii fiind obligati sa stea de paza cu galeti pentru a nu se deteriora si parchetul. Directorul institutiei, Danut Anghel, a precizat ca exista si alte probleme, cum ar fi pozitionarea gresita a cabinetului medical sau modul de construire a centralei termice. Desi de fiecare data dascalii le-au solicitat celor in masura sa ia atitudine, problema le-a fost rezolvata abia in acest an, când in sfârsit a fost reparat acoperisul si peretii exteriori. Precizam ca pentru construirea salii de sport CNI a aprobat cheltuirea unei sume de 11 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU