17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRetrocedarea imobilelor - sah mat la institutiile publice

Retrocedarea imobilelor – sah mat la institutiile publice

Procesul de retrocedare a imobilelor confiscate pe timpul regimului comunist a afectat si institutiile publice din Craiova, o parte dintre ele fiind nevoite sa isi gaseasca alte locatii. Cele mai multe sedii retrocedate apartineau insa unitatilor scolare din Banie, care vor fi nevoite sa se aciueze in alte incinte.


Peste 40 de institutii publice din Craiova au fost notificate in baza Legii nr. 10/2001, unele dintre cladiri fiind câstigate in instanta, in cazul altora procesul de revendicare aflându-se in plina desfasurare. De retrocedare au fost afectate numeroase unitati de invatamânt, un procent semnificativ fiind reprezentat de gradinitele din Banie. Pentru a nu le lasa in strada, cu tot cu personalul didactic, municipalitatea s-a vazut nevoita sa identifice alte imobile care sa gazduiasca prescolarii. In aceasta situatie sunt 18 gradinite, care de câteva luni functioneaza in sedii de imprumut, lucru nu tocmai pe placul reprezentantilor acestora, care neavând alta solutie sunt obligati sa accepte. Printre cele care au avut ghinionul sa isi desfasoare activitatea in incinte revendicate se numara Gradinita nr. 21, care a fost mutata de edilii locali in sediul Scolii nr. 10, Gradinita nr. 8, ai carei educatori sunt obligati sa predea alaturi de profesorii de la Scoala nr. 8, sau Gradinita nr. 9, retrocedata integral si care functioneaza la parterul Scolii nr. 23. Desi ar fi avut posibilitatea sa stea in vechile incinte, dascalii s-au vazut nevoiti sa isi ia talpasita deoarece autoritatile locale nu au reusit sa cada la un acord cu actualii proprietari nici macar pentru plata unei chirii lunare. Ovidiu Vanghelie, directorul Directiei Patrimoniu, a declarat ca viitoarele locatii au fost stabilite de comun acord de catre oficialii din Banie si conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj. „Lista cu nominalizarile a venit de la ISJ, ajungând pe masa executivului primariei pentru aprobare. Dupa mai multe discutii s-a ajuns la o solutie de compromis pentru a putea sa ii satisfacem pe toti cei afectati de retrocedare“, a spus Vanghelie.


Revendicarile, un mister pentru conducerile institutiilor de invatamânt


Pe lista institutiilor care ar putea ramâne fara sedii se afla si Liceul „Traian Vuia“, unde au fost revendicate doua parcele de aproximativ 500 mp. In opinia directorului de aici, Gheorghe Popa, daca terenurile vor fi retrocedate, procesul educational va fi serios afectat. „Am fost informat de cei de la primarie ca doua terenuri au fost notificate. Situatia este insa destul de ambigua si dificila, deoarece daca am ramâne fara ele am fi in mare incurcatura. Pe unul dintre ele avem amplasat o sera necesara ca material didactic, dar si rampa pentru atelierul auto. Sub cel de-al doilea teren se afla un rezervor de combustibil lichid si un buncar. Daca fostii proprietari vor avea câstig de cauza, as avea blocat chiar si accesul in cantina si la rampa de gunoi“, a declarat Popa.


Directorul Liceului de avioane „Traian Vuia“ a mai spus ca nu el este in masura sa cada la o intelegere cu persoanele care revendica terenurile, acest lucru putând fi facut doar de reprezentantii municipalitatii, deoarece terenul face parte din domeniul public.


In schimb, conducerile Liceului Sanitar si Scolii nr. 16 nu aveau nici cea mai mica idee ca s-ar putea trezi pe drumuri. „Ar fi fost normal sa ne anunte si pe noi daca a fost depusa la primarie o cerere de revendicare. Oricum, cred ca e vorba doar de teren, deoarece incinta scolii a fost folosita, inca de când a fost construita, de catre diverse institutii. Deocamdata nu stiu ce decizie vom lua daca terenul va fi retrocedat“, a declarat Lili Ciurlin, directorul Scolii nr. 16.


Institutia Primariei Craiova, afectata in mod direct de retrocedari


Procesul de revendicare initiat de Legea nr. 10/2001 a afectat chiar si regiile primariei, Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) urmând sa fie mutata in sediul in care functioneaza Regia Autonoma de Apa. Oficialii din Banie nu au gasit inca un loc ideal pentru angajatii Serviciului Public de Salubritate Craiova, care functiona sub acelasi acoperis cu RAADPFL. In schimb, sediul central in care isi face veacul executivul primariei a scapat de retrocedare, deoarece nu s-a facut dovada calitatii de persoana indreptatita a solicitantilor. Nici Teatrul de Papusi „Colibri“ nu se afla intr-o situatie mai buna, edilii locali incercând inca sa identifice un spatiu in care artistii sa isi poata desfasura spectacolele. Oficialii craioveni asteapta sa preia cinematograful „Modern“, unde spera sa cazeze personalul de la „Colibri“. Nici in cazul celor trei institutii municipalitatea nu a reusit sa bata palma cu fostii proprietari, care au câstigat imobilele.


Pe lista institutiilor care au ramas fara sediul in care functionau de ani buni figureaza si Garnizoana Craiova. Potrivit maistrului militar Ioan Bogheanu, din cadrul Brigazii 2 Infanterie, jumatate din suprafata unde functiona garnizoana a fost câstigata de fostii proprietari, inca de anul trecut. „Inca se lucreaza in singura cladire care a ramas a noastra. Spatiul fiind prea mic, acolo se inghesuie 60 de veterani de razboi si inca 15 persoane din MApN“, a spus Ioan Bogheanu. In ceea ce priveste cladirile Jandarmeriei, de pe strada Carpenului, acestea au fost predate inca din 2004 fostilor proprietari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS