3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa scoala in scaunul cu rotile

La scoala in scaunul cu rotile

O fetita din Caracal a venit la festivitatea de deschidere a anului scolar in scaunul cu rotile. Maria Jesica Manea, de sapte ani, va fi eleva in clasa intâi la Scoala „Nicolae Titulescu“ din localitate. Cu toate ca sufera de o boala care nu ii permite sa se ridice din scaunul cu rotile, ea i-a spus bunicii sale ca vrea sa mearga la scoala, ca si ceilalti copii de aceeasi vârsta. Surprinsa de entuziasmul nepoatei sale, Elena Manea nu a stat pe gânduri si a mers sa se intereseze la scolile din Caracal, sperând ca Maria va fi inscrisa in clasa intâi. Când a primit raspunsul afirmativ de la directoarea unitatii de invatamânt, bunica Mariei i-a cumparat indata fetitei haine noi si caiete si a venit cu ea la scoala.


Emotionate, Elena si nepoata ei au fost ochi si urechi la intrega festivitate de deschidere. „Ne pare rau ca am venit cam târziu. Noi am auzit ca deschiderea e la ora 10.00, dar cred ca a inceput de la 9.30“, a spus femeia. Cât a tinut serbarea, Maria nu si-a luat ochii de la copiii care umpleau curtea scolii si de la oficialitatile care le-au urat bun venit in noul an scolar. La final, atât ea, cât si bunica ei au tinut sa stea de vorba cu directoarea si, dupa ce copiii au intrat in scoala, Elena Manea si-a luat nepoata si a pornit pe holurile scolii, in cautarea directoarei, Natalia Gales. Au intrebat in stânga si in dreapta unde e cancelaria, pâna ce in final au gasit-o. Sensibilizata de perseverenta micutei, directoarea i-a urat succes si i-a promis ca va fi alaturi de ea in noul an scolar. „Pentru ca are probleme de sanatate, Maria Manea va studia la domiciliu. O invatatoare va veni la ea acasa, de doua ori pe saptamâna, câte doua ore pe zi, pentru a-i preda fetitei primele lectii de scriere. Urmeaza sa stabilim care dintre invatatoarele noastre se va ocupa de ea si care va fi programul de studiu“, a spus Natalia Gales.


Hotarâta sa isi invete nepoata cu orice chip sa scrie si sa citeasca, Elena Manea i-a cerut directoarei un Abecedar. Prin toata inghesuiala de pe holurile scolii, Elena a ajuns pâna la biblioteca si nu a plecat de acolo pâna ce nu a luat Abecedarul fagaduit de directoare. Femeia spune ca dorinta cea mai mare a ei este ca Maria sa invete sa scrie si sa citeasca pâna la sfârsitul anului scolar. „Imi doresc din tot sufletul ca fata mea sa invete sa scrie si sa citeasca. Medicii mi-au spus ca este un copil inteligent si sper sa reusim sa invatam primele litere impreuna cu doamna invatatoare“, a spus Elena Manea. Cu toate ca e constienta ca va fi nevoie de un efort mult mai mare decât in cazul copiilor care vor merge zilnic la scoala, Elena spune ca va face tot ce ii sta in puteri pentru ca nepoata sa sa fie la acelasi nivel cu elevii de vârsta ei.


Maria Manea are probleme de sanatate de când s-a nascut


Inca de la nastere, fetita a fost diagnosticata cu libegie spastica cu elemente extrapiramidale. Medicii le-au spus parintilor ca fetita lor se va putea dezvolta normal numai daca va respecta un program de gimnastica sub indrumarea medicilor de la Spitalul Budimex din Bucuresti. „Ne-au spus doctorii ca se poate dezvolta normal numai daca va face multa gimnastica. De când s-a nascut si pâna acum câtiva ani am stat cu ea numai prin spitale, sperând ca int-o zi Maria va putea sa mearga. Am facut zeci de drumuri la Bucuresti. O luam in brate si plecam cu ea, cu trenul. Când s-a facut mai mare, am mai rarit drumurile, ca nu mai puteam sa o tin in brate. Trebuie sa schimb trenuri, metrouri, tramvaie ca sa ajung la Budimex“, a spus Elena cu lacrimi in ochi.


Mama Mariei a parasit-o de când micuta avea patru luni. Ramasa cu tatal si bunica sa, fetita este sub ingrijirea bunicii din partea tatalui. Tatal fetitei, Daniel Manea, de 31 de ani, munceste din greu pentru trei milioane de lei pe luna la SC Romvag SA Caracal. De curând, el s-a recasatorit si are un baietel de trei ani. Programul de lucru nu ii permite sa isi petreaca prea mult timp cu fiica, astfel ca bunica fetitei este singura care o ingrijeste pe Maria. „Eu ii dau sa manânce, eu o imbrac, stau cu ea si ziua, si noaptea, numai sa o vad fericita“, a spus bunica Mariei.


Cu toate ca ultimii ani din viata si i-a dedicat ingrijirii nepoatei sale, Elena spune ca nimic nu i se pare prea greu atunci când e vorba de Maria. Desi ii e aproape imposibil sa ajunga pâna la spitalul din Capitala cu fetita in brate, femeia spune ca nu poate rabda sa o vada pe Maria toata viata in scaunul cu rotile. „Mi-e greu sa mai plec cu ea de acasa, ca e grea si nu o mai pot tine in brate. N-am mai fost la Budimex din noiembrie 2003, dar acum m-am gândit ca o sa fac ce oi face si tot ma duc pâna acolo. Mi se rupe sufletul sa vad ca nu pot face nimic pentru ea“, a spus femeia.


Elena povesteste ca boala micutei a evoluat, iar acum nu isi mai poate sustine corpul decât daca sta in scaunul cu rotile. Ea nu indrazneste sa ceara ajutor nimanui si se sfieste sa spuna ca tot ce ar avea nevoie pentru a ameliora boala nepoatei sale ar fi un om cu suflet care sa o ajute sa o duca pe fetita la gimnastica la Bucuresti. Orice ajutor ar fi binevenit pentru Maria. Toti cei care o pot ajuta pe fetita sunt rugati sa sune la numarul de telefon 0249/518659 – familia Manea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS