5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Internationala a Stratului de Ozon

Ziua Internationala a Stratului de Ozon

Una din problemele majore cu care se confrunta omenirea in prezent este diminuarea drastica a stratului de ozon atât la polii Pamântului, cât si in zone intens populate. Astazi, populatia globului sarbatoreste Ziua Internationala a Stratului de Ozon (16 septembrie are aceasta insemnatate ca urmare a faptului ca pe 16 septembrie 1987 s-a adoptat Protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon). Cu aceasta ocazie, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) S-V Oltenia Craiova accentueaza necesitatea luarii unei atitudini protective fata de planeta pe care traim.


Potrivit unui comunicat al ARPM Craiova, stratul de ozon este localizat la o distanta de 10-15 km de suprafata pamântului si contine aproximativ 90% din ozonul atmosferic. Acest strat este deosebit de important, el fiind cel care protejeaza viata pe pamânt prin absorbtia radiatiilor ultraviolete-B emise de soare, care sunt deosebit de periculoase pentru organismele vii.


Degradarea stratului de ozon este cauzata de interventia unor gaze nocive, provenite de pe pamânt si ajunse in atmosfera, in principal hidrocarburi ce contin clor (freoni) si brom (haloni), si este efectul unor reactii chimice care au loc in special iarna si primavara, la altitudini mari si temperaturi scazute (-80°C), in norii stratosferici din vortexul Arctic sau Antarctic. Degradarea stratului de ozon atrage o serie de neplaceri – studiile epidemiologice au evidentiat efecte acute asupra ochilor (cataracta, degradarea retinei), maladii ale pielii (cancerul pielii) si numeroase boli infectioase. In plus, sub influenta razelor UV-B, ecosistemele acvatice sunt prejudiciate prin dereglarea strategiilor de adaptare (orientare, mobilitate), functiilor psihologice (reactii de fotosinteza si enzimatice), precum si prin dezvoltarea anormala a unor organisme marine, cu consecinte in reducerea productiei de biomasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS