13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJumatate din SA-uri risca dizolvarea

Jumatate din SA-uri risca dizolvarea

Aproximativ 46% din societatile doljene pe actiuni mai au la dispozitie aproximativ o luna pentru a-si majora capitalul social la 25.000 de euro. In caz contrar, acestea risca sa fie dizolvate.


In conformitate cu Legea nr. 302/2005, pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990, capitalul social al societatilor pe actiuni (SA) si in comandita pe actiuni nu poate fi mai mic de 25.000 de euro, in echivalent lei, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a României la data subscrierii. Societatile cu un capital social inferior acestei sume au avut la dispozitie un an sa-si schimbe forma juridica sau sa-si majoreze capitalul. Cu toate acestea, fie ca nu stiu de existenta acestei legi, fie ca nu au avut banii necesari, SA-urile din Dolj nu prea s-au inghesuit sa respecte legea. Astfel, pâna in prezent, doar trei societati din 217 s-au conformat reglementarilor in vigoare. „La 14 septembrie 2006, la Oficiul Registrului Comertului de pe lânga Tribunalul Dolj erau inregistrate 458 de SA-uri. Dintre acestea, 217 au un capital social de peste 25.000 de euro, in echivalent lei, iar 214 au un capital social mai mic de 25.000 de euro, in echivalent lei. La 30 septembrie 2005, erau inregistrate 217 societati cu capital mai mic de 25.000 de euro“, a declarat Gheorghe Celea, directorul Oficiului Registrului Comertului de pe lânga Tribunalul Dolj.


Societatile mai au la dispozitie o luna sa-si majoreze capitalul social


Cele 214 unitati comerciale mai au la dispozitie aproximativ o luna pentru a-si reglementa situatia. „Conform legii, SA-urile care nu-si vor schimba forma juridica sau care nu-si vor mari capitalul social pâna la data expirarii termenului se dizolva de drept“, a spus Gheorghe Celea.


Societatile comerciale impotriva carora se va dispune dizolvarea pot formula recurs in termen de 30 de zile de la comunicarea hotarârii judecatoresti, in conditiile Codului de procedura civila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS